H2905121926
K3006132027
Sz3107142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172401
V0411182502

On the road

Szilíciumvölgy beszámoló

"As one went to Europe to see the living past, so one must visit Southern California to observe the future." (Alison Laurie)

Szilíciumvölgy

Emlékszem, hogy kiskoromban a Szilíciumvölgy név hallatán mindig egy távoli és megfoghatatlan helyet képzeltem el, ahol A Dolgokat Csinálják, de hús-vér ember oda soha nem juthat el. Akkor vált egyértelművé, hogy ez nincs így, amikor pár hónapja egy tavaszi reggel felszálltam San Franciscóban a Google Szilíciumvölgybe tartó ingázó buszára.

Na de mi is az a Szilíciumvölgy? Egy kb. kétmillió lakosú terület Kaliforniában, ami, miután a 60-as években a chip-tervezés központjává vált, az elmúlt évtizedekben a szoftvervilág közepévé nőtte ki magát. A világon sehol máshol nincs ilyen magas koncentrációja a "fontos" informatikai cégeknek — olyan nevek vannak itt, mint az Apple, a Facebook, az Intel vagy az eBay (de sokáig lehetne sorolni a neveket). Egy számítógépet használó átlagember naponta több tucat itt született cég termékeit használja közvetlen vagy közvetett módon (szerverek, webalkalmazások, processzorok, adatbázisok, hálózati eszközök stb).

Hogy miért pont itt koncentrálódtak ezek a cégek, arról vannak elméletek, de biztosat senki nem tud; valószínűleg elsősorban a következő dolgokon múlt:
 • Vállalkozó szemlélet ("inkább kezdj önálló vállalkozásba, mert alkalmazottként jóval kevésbé tudod majd megvalósítani az ötleteidet"), amit a helyi egyetemek oktatói is igyekeztek belenevelni a diákokba.
 • Venture capital cégek, amik rengeteg új cégbe fektettek (és fektetnek a mai napig is) be.
 • Nagyon jó informatikai oktatás (a Szilíciumvölgy közepén lévő Stanford a világ egyik legjobb egyeteme).
 • Az USA vállalkozóbarát jogi és adózási rendszere (a nyögvenyelős, állandóan változó és átláthatatlan magyar rendszerrel ellentétben itt pl. nagyon könnyű elindítani egy új céget).
 • Az USA nagy belső piaca.
 • Magas életszínvonal és jó időjárás.
Sok helyen próbálták már utánozni a Völgy elképesztő sikerét (mesterségesen létrehozott üzleti parkok formájában), mindezidáig nem sok sikerrel — valami mindig hiányzik az egyenletből. Magyarország pl. a fent felsorolt pontoknak (szinte?) mindegyikét elbukja, de még olyan helyeken, mint Anglia (ahol nagyon jó egyetemek vannak és rengeteg tőke) sem sikerült egy hasonló helynek kialakulni. Az orosz elnök, Medvegyev pl. épp a közeljövőben akar építtetni egy orosz Szilícumvölgyet — pedig ez a felülről jövő, tervszerű végrehajtás nemigen kedvez a szabad környezetben sokkal jobban funkcionáló informatikai iparnak.

A Remény és Kalifornia sarkán:


(A high-tech cégek magas koncentrációja miatt egyébként rendszeresen van olyan, hogy a városban az ember mellett ülő asztaltársaság a szokásos napi témák helyett pl. sajátvektorokról vagy programnyelvi fordítókról beszélget.)

A név egyébként félrevezető, valójában nincs semmiféle völgy — egyik oldalán a San Francisco-öböl, másik oldalán a Santa Cruz-hegyek határolják. A kettő között húzódik kb. 50km hosszúságban egy többmilliós külváros (suburbia), az amerikai filmekből ismert kertes házaival. Fura (és nem kifejezetten szimpatikus), hogy a legtöbb városnak nem alig van központja, inkább alvóváros az egész (a hetvenezres Mountain View belvárosában pl. egyetlen kocsma van, igaz, az legalább eredeti annyiban, hogy egy hatalmas üvegfal mögött látszanak a hozzá tartozó sörfőzde hatalmas fém főzőüstjei). Tény, hogy egy órára van San Francisco, ami némileg kompenzálja a hely ürességét.

A lakónegyedek egyébként nagyon szépek, faházak sok fával és virággal (American dream stb.):


Irreális pálmák:


Megj:
 • A hely a nevét a mikrochipek alapanyagaként haszált szilíciumról kapta, ezért nem szilikonvölgy.
 • Még pár név a helyi nagyok listájából: HP, Yahoo, AMD, Oracle, Sun, Cisco, Netscape, Mozilla, Atari, Silicon Graphics, Logitech, VeriSign, Western Digital, VMWare; de van egy nagy NASA kutatóközpont is. Igaz, nem mindegyik cég hirdeti magát olyan büszkén, a Firefoxért felelős Mozilla pl. egy sarokra volt a szállásunktól, de az épületen semmi nem mutatta, hogy ott van a központjuk.
 • A spanyol múlt nagyon érződik, rengeteg spanyol nevű város (Palo Alto, Cupertino, Santa Clara stb.) és utca van (pl. Vaquero Drive — Cowboy u.), de ezek a szavak teljesen beleolvadnak az angolba (ahogy "San Francisco" és "Los Angeles" is beleolvadt).
Az egyik autó texasi rendszámtáblája lovas cowboyjal, magasfeszültségű pilonokkal egy egészen más világot idéz:


Próbáltam kideríteni, hogy a Stanford University, ahol a világ egyik (ha nem a) legjobb informatikai oktatása folyik, mitől annyira jó, de a kinti közvetlen kollégák közül szinte senki nem oda járt, a neten pedig meglepően kevés dolgot találtam erről. Mindenesetre itt van egy 2010 őszi tantárgylista. Itt meg néhány standard tárgy tananyaga (slide-okkal):
Gyorsan átfutottam a fenti tananyagokat, de nehéz őket okosan összehasonlítani a magyar informatikai oktatás "fellegvárában", a BME-n oktatott anyaggal — mindenesetre a benyomásom az, hogy a Stanfordos anyag komolyabb rendszerek írására készíti fel az embert. Ha valakinek van lehetősége jobban összehasonlítani őket, kommenteljen.

Néhány érdekesebb (és nem kifejezetten szokványos) tárgy:
 • Can Machines Know? Can Machines Feel?
 • Digital Dilemmas
 • Multimedia Production, pl. zeneszerkesztés GarageBanddel (?!)
Az egyetem campusa mindenesetre olyan, mintha spanyol hódítók építették volna Cambridge-et, aztán beültették volna az egész területet pálmákkal:


Az egyetemen láthattam igazi sheriffet (autó "sheriff" felirattal és csillaggal az oldalán) és mindenféle fraternity (phi-beta-kappa stb.) hirdetéseit is.A Googleplex

A (Galaxis Útikalauz Stopposoknak szuperszámítógépéről elnevezett) Googleplex a Google kaliforniai központja. Hatalmas, parkos területen elszórt épületeivel, kiülős menzáival, sportpályáival egészen olyan hangulatú, mint egy egyetem. Külsősként valószínűleg nem túl érdekes egy látogatás (hacsak nincs az embernek ott dolgozó ismerőse, aki körbevezesse) — az igazán érdekes rész az ajtókon túl kezdődik.

A Google híres arról, hogy kényelmes környezetet teremt a dolgozóknak (ebben hasonlít leginkább az egyetemre), ahol viszonylag kevés dolog zavarja őket a munkában (a Fortune magazin éves Legjobb Munkahelyek listáján benne szokott lenni a top 5-ben). Persze ezért cserébe el is várják, hogy az ember teljesítsen, nem egy nagy játszótér az egész :)A teljesség igénye nélkül néhány dolog a Googleplexről:
 • Ingyen reggeli/ebéd (itt egy régi blog Google menükkel); ebéd 11 különböző kajáldában van, ezek közül a legjobb a mexikói Andalé — itt egy ebéd menete: az ember telepakolja a tálcáját teljesen felismerhetetlen, de iszonyú finom dolgokkal és szószokkal (pl. tamale, chalupa és empanadas), leönti az egészet tejföllel, majd húsz percet ejtőzik az egyik kanapén vagy az épület előtt a füvön, mert nem bír megmozdulni.
  (Megj.: persze naivitás erre úgy gondolni, hogy a kaja ingyen van — az ember fizetési csomagjának része, még ha nincs is számszerűsítve. Viszont tény, hogy átlagban így sokkal jobb minőségű dolgokat eszik az ember, mintha neki kéne elmenni és megvenni az ebédet valahol.)
 • Ingyen irreális dolgok, pl. fagyi, torta, sör (péntek délutánonként), 80-as évekbeli játéktermi játékok, billiárdasztal, sajttál, sushi stb.
 • Lehetőség rengeteg sporttevékenységre: van focipálya, strandröplabdapálya(!), hetente kidobósozás(!) (dodgeball), túrák a közeli hegyekbe stb.
 • Van egy csomó előadás technológiákról, menedzsmentről, meg úgy általában mindenféléről — ezekre akármelyik ott dolgozó beülhet:
 • Teljesen szabadon díszített irodák, mint pl. az impozáns The beatings will continue until morale improves plakát, vagy a millió whiteboard telerajzolva ad hoc ötleteléssel és rendszertervekkel.
 • Mindenféle esemény, pl.:
  • biciklizz munkába nap, ahol a bebringázóknak biciklilámpákat és egyéb biztonsági cuccokat adtak a szervezők (tetszett, hogy aznap több mint százan bebicikliztek a 60km-re lévő San Franciscóból is)
  • éves Google I/O konferencia
 • Van egy csomó ember, aki Az Az Ember, Aki Az X Dolgot Írta. Pl. már többször volt olyan, hogy egy kérdésemre azt a választ kaptam, hogy "kérdezd meg XY-t, ő írta/találta ki a technológiát, és ott ül *rámutat*".
 • Olyan wc-k, amikhez húszgombos irányítópult tartozik. Megmondom őszintén, hogy egy gombot sem mertem megnyomni rajta (szerencsére volt tradicionális ún. 'lehúzó'), ami mutatja, hogy öregszem és már nem tudok lépést tartani a korral.
A Google-komplexum "főtere" Charlie's Cafe asztalaival (sikerült pont egy felhős napot elkapni; van ilyen is Kaliforniában):


Megpróbáltam minél jobban kihasználni az ott töltött heteket, úgyhogy voltam egy csomó előadáson, design review-kon (a 'Hogyan csinálják a nagyok?' c. témában volt pár hasznos lecke), túráztunk kollégákkal a Santa Cruz hegységben (a kidobósra sajnos valaki rászervezett egy meetinget), végigittuk a város mindkét kocsmáját, beszéltem egy csomó emberrel különböző projektekről, láttam Larry-t és Sergey-t a péntekenkénti össznépi sörözős meetingen (ahol a vezetők mesélnek arról, hogy hova tart a cég, és bárki kérdezhet tőlük bármit). Végül, de nem utolsósorban kaptam a Google-újoncoknak járó propelleres sapkát.

A campuson rengeteg bicikli van lezáratlanul elszórva, amikkel remekül át lehet gurulni egy távolabbi épületben lévő megbeszélésre vagy kajáldába. Googleciklik:


Ezek hosszabb távra nem jók, de mielőtt megkérkeztem, küldtem egy emailt a Bicikliket Menedzselő Csapatnak, és kaptam kölcsön egy egész jó céges biciklit arra a pár hétre, amíg ott voltam, úgyhogy ezzel jártam be a Szilíciumvölgyet meg San Franciscót.

Ad hoc dinoszaurusz-csontváz a főépület melletti parkban:


Google kertészet (van egy kaktuszkert is kicsit arrébb, mert erre is ráérnek):


Google

Az eddig látottak alapján elég varázslatos cégnek tűnik, ami ennek ellenére félelmetesen jó üzleti döntéseket tud hozni (erre példák pl. az okostelefonok között rohamosan előretörő Android platform vagy a hamarosan megjelenő Google TV), valamint elképesztő skálán tud létrehozni korábban "miniatűr" termékeket (pl. az egész országokat végigfotózott Google Street View, vagy az ember teljes levelezésében fél másodperc alatt keresni képes, sokmillió felhasználós GMail).

Alkalmazottként az eddigi tapasztalat az, hogy bár nem tökéletes a cég (erről konkrétan nem mondanék semmit, de meg lehet találni elégedetlen ex-alkalmazottak blogjait a témában), számos (fontos) dolgot sokkal jobban csinál, mint azok a cégek, ahol eddig dolgoztam. Sokkal több tudatosság van a belső működésében, nagyságrendekkel jobban odafigyelnek arra, hogy a projektek jó minőségben legyenek átadva (ezek közé tartozik a hatalmas újrafelhasználható szoftver-infrastruktúra, vagy pl. a kötelező code review-k).

Vegyes linkek:
Parisian Love
Nagymama az Interneten ("what is myfacebook", ehe)
Street View road trip
Levelek az űrből (a Street View kamerájának egyik fejlesztője, aki a Google előtt fél évet töltött az űrben a NASA űrhajósaként — az ő írásai a Nemzetközi Űrállomásról)

Számítógéptörténeti múzeum és NASA-központ

Mountain View városában van a világ legnagyobb számítógéptörténeti múzeuma (a Computer History Museum), ahol rengeteg történelmi eszköz van, pl. a 19. században tervezett, teljesen mechanikus, fogaskerekes Babbage Engine "számológép", vagy egy hetvenes évekbeli Cray-1 szuperszámítógép (ami anno dollármilliókat ért, míg ma egy iPhone számítási kapacitása nagyobb). Mindezekről pedig egy igazi geek mesél (aki a The Big Bang Theory Sheldonjára hasonlít); pl. elmondta, hogy előző nap az Apple-alapító Steve Wozniak jött be a múzeumba valamilyen apropóból, ő meg leégett előtte, mert nem tudott az iPhone-nal fotót csinálni. Épp renoválás miatt zárva van a kiállítás nagy része, de ettől függetlenül kifejezetten érdemes meglátogatni, ha az embert érdekli a technológia fejlődése.

Az informatika fejlődésének illusztrálásaként egy 10 megás IBM lemez 1974-ből, és a közepén (az a pici) egy 1 gigás lemez 2001-ből (negyvenezerszeres fizikai méretcsökkenés):


Az Internet (pontosabban elődje, az amerikai Védelmi Minisztérium projektjeként indult ARPANET) mind a négy csomópontja 1969-ben:


Faegér:


Mountain View-ban van egy nagyobb NASA kutatóközpont is (Ames Research Center), ami többek között az űrhajók külső borítását fejlesztette ki, de folynak benne nanotechnológiai és egyéb jellegű kutatások is. Régen látogatóként be lehetett menni némelyik épületbe, ma már sajnos csak egy nem túl bőbeszédű kiállítás van arról, hogy mi folyik bent.

Az amerikai kormány tulajdona, mondja az aszfalt a NASA-központ bejáratánál:


Only in America: űrhajó és 70-es évekbeli amerikai autó az egyik épület előtt:


Közlekedés

Két sztereotíp jelenet:
 • Életemben először mentem autóval ebédelni (a 600m-re lévő kajáldába).
 • Amikor túrázni mentünk a 15km-re lévő hegyekbe, 3 különböző 8-sávos autópályát (Bayshore, West Valley és Junipero Serra Freeway) vettünk igénybe, hogy leküzdjük ezt a távot.
Ennek ellenére meglepően sok amerikai kolléga járt be tömegközlekedéssel, biciklivel, illetve volt, aki közelköltözött a céghez és gyalogolt.

A biciklis infrastruktúra szintén meglepően jó: rengeteg úton van rendes, nyílegyenes, széles biciklisáv, sőt, sokszor az is látszik, hogy aki tervezte, gondolkodott azon, hogy hogy lehet a bicikliseket beilleszteni a közlekedés rendjébe (pl. hogy a kereszteződésnél az egyenesen menő biciklisek hogy jutnak túl a jobbra kanyarodó autókon). (Igaz, nagy előnnyel indulnak, mivel jóval szélesebbek a sávok, mint Európában.)Kalifornia

Kalifornia önmagában is elég elképesztő hely — a világ nyolcadik legerősebb gazdasága (lenne, ha az USA államait külön országként számolnánk), a számítástechnika és a filmgyártás központja; itt találhatóak pl. a világ legnagyobb fái (a néha több mint 35 emeletnyi magasra és nyolcméteres átmérőjűre megnövő sequoiák), de sivatagok (Death Valley) és négyezer méteres hegyek (Sierra Nevada) is; az állatvilágában találhatóak fókák, kékbálnák, grizlimedvék és a prérikutyák (utóbbit láttam is, de épp egyáltalán nem üldözött gyalogkakukkot). Korábban Mexikóhoz tartozott, majd pár évig különálló ország volt (California Republic), és végül 1850-ben csatlakozott az USÁ-hoz; az Aranylázban gyökerezik mai identitása (innen a mottó is: The Golden State). Na és persze maga Arnold Schwarzenegger a kormányzója (most még).

Családi autókészlet:


Olvasnivaló

Paul Graham esszék (egy sikeres startup-alapító általában elég jó írásai az informatikáról és a cégek működésére jellemző mintákról)
Geek Silicon Valley Történetek a Szilíciumvölgyről és a benne lévő cégekről (a könyv jobb, mint a címe).
Andy Grove a gazdaságról (]ő az Intel magyar származású korábbi vezére)

10 hozzászolás

#1789492, 2010-08-17 11:28:06, alma
0
ez fasza kis tura lehetett:)
#1789499, 2010-08-17 11:40:57, lacxox
0
viso, egyszer rájönnék, hogy pontosan mi a munkád, én kitűzném életcélnak.
#1789503, 2010-08-17 11:52:13, Anonim
0
köszi :) azt még tegyük hozzá, h meglepően sok a magyar vonatkozás odaát, nem csak a googlerek miatt. Hollywood pl magyar alapítású, és a Hirös Kaliforniai boroknak is részben magyar szőlőeredete van (ld Wiki).

User
#1789508, 2010-08-17 12:26:12, viso
0
tippelj, lacxox :)
#1789510, 2010-08-17 12:52:46, lacxox
0
Valószínűleg ha minden bejegyzésed olvastam volna, pontosan tudnám, de (szégyen) nem tettem így régebben. Így nemzetközi fotóriportert tippelnék.
#1789511, 2010-08-17 13:00:14, viso
0
majdnem :)
#1789524, 2010-08-17 13:51:05, lacxox
0
Hm.
#1789526, 2010-08-17 14:11:36, viso
0
(valojaban egyaltalan nem.)
#1789531, 2010-08-17 14:44:08, Anonim
0
Király volt ez a leírás Viso. Köszi, hogy megosztottad. Biztos nagy élmény volt. Ide el kell majd mennem egyszer...

Ragi
#1789532, 2010-08-17 15:06:43, dimi
0
Fotoriporter!

Mondj már valamit, Anonim!

Neved:
  Web:

viso©2009 Sarok.org

Search marketing