H2905121926
K3006132027
Sz3107142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172401
V0411182502

On the road

Izland

"I love England. It's no coincidence it's the first place I moved to for a more cosmopolitan life, which is the only thing Iceland lacks." (Björk)

Izland gyorstalpaló

Név: Izlandi köztársaság (Lýðveldið Ísland)
Hivatalos nyelv: izlandi
Terület: kicsit nagyobb, mint Magyarország
Lakosszám: 300.000 (a népsűrűség durván megegyezik Ausztráliáéval)Nép

A fennmaradt történetek szerint Izlandra először otthonról elűzött írek települtek be, majd vikingek, akik a mai izlandi nép nagy részének ősei lettek. Az útikönyv szerint az izlandiaknak erős a nemzeti öntudata, ami főleg abból ered, hogy itt a világ végén győzködniük kell magukat, hogy ők is igazi ország (mint sok dologban, ebben is hasonlítanak Ausztráliára — gyakorlatilag Izland Európa Ausztráliája, ha úgy vesszük). Ez érthető is, hiszen ki tud komolyan venni egy olyan országot, ahol olyan szavak vannak, hogy smjör, az egy valós kifejezés, hogy "a hot dog végén a mazsola" (= "a legjobb része valaminek"), és így néznek ki a pénzeik:


A nyelv izlandi (azaz saját nyelve van egy háromszázezres országnak), ami egyébként hasonlít a norvégra/dánra/svédre, de mint úgy általában Skandináviában, szinte mindenki beszél angolul. A nyelv egyik jellegzetessége a Thorn-betű, ami a skandináv mitológia Thor istenéről van elnevezve, és úgy néz ki, hogy þ. Érdekesség, hogy ugyanez a betű megvolt az angolban is sokáig, egészen az 1400-as évekig, mielőtt leváltotta volna a mai th írásmód (amely hangnak egyébként megfelel). Így pl. egy hatszáz éves Ponyvaregényben olyanokat mondana Jules, hogy "Why the fuck did you do þat?".

Valószínűleg az alacsony lakosszám miatt van, hogy eléggé informális a társadalom, pl. az útikönyv szerint bárki kérhet audienciát a miniszterelnökkel, ahol aztán megbeszélhetik az ország dolgait. Akartunk is javasolni neki egy remek turisztikai szlogent, amiért rögtön a szívébe zárt volna minket: "Izland — nálunk a vonatok sosem késnek". Mondjuk nincsenek vonatok az országban, de ez tulajdonképpen nem tartozik a lényeghez. (Ezt egy izlandi nyelvleckében találtam: "Where is the train station? There isn't a train station either, forget about it.")

Izlandon egyébként nem új a demokrácia, az első parlament 930-ban(!) alakult, és az európai és amerikai tektonikai lemezek találkozásánál, a Közép-Atlanti hátságon ülésezett — konkrétan itt (balra Európa, jobbra Amerika):
Az emberek többsége a fővárosban, Reykjavíkban lakik nem kifejezetten szép betonházakban — ezen kívül számos isten háta mögötti kis település található. Ez pl. egy kis szuburbia a semmi közepén:


Ráadásul mint kiderült, részben magyarok laknak errefelé (a sokadik tippem lett volna ez, ha kérdezik), egy EU-s csereprogram keretében.

Geológia és növényzet

A vulkáni aktivitás félelmetes formákat hozott létre — mindenhol hegyek, gleccserek, végeláthatatlan síkságok és fennsíkok terülnek el, vízesések zúgnak le a hegyekről és folyók kanyarognak a végtelenségig.


Izland azon kevés hely egyike a világon, ahol a föld még "alakulóban" van — az időnkénti vulkánkitörések lávával borítanak el területeket, új szigetek születnek (itt található a világ legfiatalabb szigete, Surtsey is, ami a hatvanas években keletkezett) — ez ugyanaz a folyamat, ami többszázmillió éve a föld többségét érinthette, csak mára nagyon lelassult.

 

Földút a Reykjanes-félsziget lávamezőin át:
A geológiai aktivitás azt is jelenti, hogy geotermikus úton rengeteg megújuló energia nyerhető ki a természetből — az ember lépten-nyomon geotermikus erőművekbe botlik, ezek szolgáltatják a lakások számára az energia nagy részét (és a melegvíz, ami a csapból jött, sokszor egyenesen egy hőforrásból jön, ezért záptojásszagú (kénes)):


A táj sokszor olyan gyorsan változik, hogy a háttérben látszódó dolgok teljesen valószerűtlennek tűnnek, mintha csak odarakták volna textúraként:


Időjárás

Az időjárás borzalmasan változékony, de többnyire hideg és szeles (a nyári napi átlaghőmérséklet 14 fok körül van), így egy nap alakulhat úgy, hogy pl. reggel napos, hideg és szeles, délután esős, hideg és szeles, este pedig ködös, hideg és szeles. Néha van jégeső is. Egyébként ha nem lenne szeles, teljesen jól el lehetne viselni. Itt pl. nem jó lakni:
A hideg, szeles idő miatt a laza talajban nem nagyon maradnak meg a növények, így Izlandot főleg tundra borítja, fát alig látni, de még bokrot se nagyon.


Itt pl. két vízesést is elfúj a szél a fenébe, amint azok elhagyják a domb oldalát:


Sárkányt eregetni viszont ideális az idő, csak el ne vigye az embert a sárkánnyal együtt:


Izland közelsége a sarkkörhöz azt jelenti, hogy télen csak pár órára jön föl a nap, nyáron viszont csak pár órára megy le. Ez először eléggé össze tudja zavarni az embert, este 10-kor még olyan érzés, mintha csak délután lenne. Itt pl. este 11 múlt május végén:


Infrastruktúra

Állítólag Izland a második világháború előtt még sehol nem volt infrastrukturálisan, amikor viszont amerikai légibázist telepítettek rá (elég jó helyen van, félúton Amerika és Európa között), és az amerikaiaknak köszönhető a most létező, jó minőségű úthálózat egy jelentős része. Ennek ellenére még mindig tragikus hirtelenséggel tud egy aszfaltút kátyús földúttá változni, ami persze csak az autósoknak rossz, a természetnek már sokkal jobb — látszik is, hogy nagy tiszteletben tartják azt, nincsen agyonkiépítve semmi.
Az ország belsejének nagy része érintetlen sivatag, legfeljebb egy-egy földút kanyarog át rajta, de leginkább azok sem - ez a pont pl. 15km-re van onnan, hogy az aszfaltozás megszűnjön, és az ember még inkább a semmi közepén találja magát:

A szinte teljesen elhagyatott 365-ös út:
Vík

Vík egy lepusztult és látszólag elhagyatott kis település a déli parton, ami a tengerpart fekete vulkanikus homokjáról híres.
Remek nap egy sétára a homokban (csak félig sikerült eláznunk egy-egy durvább hullám alatt):


A Kék lagúna

A Kék lagúna egy termálfürdő, amit a szomszédos geotermikus erőmű hőjével fűtenek, így jött létre a lávamező közepén lévő türkizkék (a benne lévő ásványoktól az) forró fürdő (élmény szempontjából egy vulkanikus Rudashoz tudnám hasonlítani):
Ajánlott irodalom és filmek

Halldór Laxness: Independent People
101 Reykjavík (ez olyan, mint egy Almodóvar-film, csak izlandiakkal)
Az izlandi gárda ("Kívánja-e ön, hogy ha ezen referendum érvénytelen lesz, akkor inkább ne tartsunk népszavazást, hanem egyből blokád, hatalomátvétel, hagyományörzés, Ragnarökk?")

Tanácsok

  • Vigyél sárkányt.
  • Négykerékmeghajtású kocsit bérelj.
  • Egyél puffint (nekem nem sikerült, mert mindig minden bezárt a pizzáson és kebaboson kívül, mire Reykjavíkba visszaértünk, máshol meg meglepően kiépítetlen az étkeztetési infrastruktúra).
  • Ne kérdezd meg Björktől, hogy mi a helyzet az izlandi eszkimókkal.

"People are always asking me about eskimos, but there are no eskimos in Iceland." (Björk)
5 hozzászolás

#1650744, 2009-07-04 22:46:09, bogiboszi
0

őőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőő.......ilyet szabad?

aztaqvaaa!

 

bocsi..:)

#1650745, 2009-07-04 22:51:12, viso
0
:)
#1651055, 2009-07-05 23:29:05, vica
0
csatlakoznék az előttem szólóhoz...
#1651205, 2009-07-06 10:39:44, dimi
0

Google readeren olvastam ezt es azt hittem az icelandGo-t olvasom, es gondolkoztam hogy mennyire jofej az a srac, aki irja, es hogy fenebe is, a "vonatok sose kesnek" szlogent mi talaltunk ki, nem o.

Aztan kezdett gyanuss lenni, amikor a sarkanyos kepen magamra ismertem.

 

Na mindegy, ez szerintem tok jo beszamolo.

#1651211, 2009-07-06 10:46:55, dudorka
0
egyetértek.

Mondj már valamit, Anonim!

Neved:
  Web:

viso©2009 Sarok.org

Search marketing