H2905121926
K3006132027
Sz3107142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172401
V0411182502

On the road

Szingapúr - beszámoló

Karakter

Rejtő, akinek egyik kedvenc helyszíne volt, ezt írta róla:
"Már a folyóparton járt, szabálytalanul épített, düledező vályogkunyhók mentén. Bennszülött és kínai szegények maró szaga terjengett. Szinte rosszul lett. Nyílt tűzhelyek körül, a porban ülve halat sütöttek. Csontvázszerű, lerongyolódott ópiumszívók, mezítelen gyerekcsapat, karattyoló, kócos asszonyok és néhol egy piszkos üveg mögött párákba süppedő, esti fény. Hihetetlenül züllött, rongyos európaiak is jártak erre, rossz arcúak, borotválatlanok, részegek." (Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány)Valószínűleg a legtöbb embernek Szingapúr neve hallatán egy Rejtő-regény jut eszébe, annak ópiumbarlangjaival és koszos kikötőivel, ahol a világ összes különböző rendőrségei üldözött tengerészek tengetik napjaikat. Ha ez így is volt száz éve, azóta az egyik legmodernebb és egyik legmagasabb életszínvonalú ország lett belőle.

Történelem

A mai Szingapúr történelme akkor kezdődött, amikor a Britek a 19. században megvették a szigetet azzal a céllal, hogy kereskedelmi központot létesítsenek rajta, ezzel elérést biztosítva számos távol-keleti piachoz. A város hamarosan a világ egyik legjelentősebb kikötője lett, és így maradt a mai napig is (egyes kritériumok alapján még mindig a világ legforgalmasabb kikötője). Eközben megindult a különböző országokból a kereskedők és menekültek beköltözése, így ma a lakosság kb. 75%-a kínai, 14%-a maláj, 8%-a pedig indiai. A második világháború után fokozatosan kezelhetetlenné váló Brit Birodalomból 1959-ben szakadt ki. Rövid ideig tagja volt a Maláj Államszövetségnek, de politikai feszültségek miatt kivált, és 1965 óta független köztársaság. A függetlenség óta nagy hangsúlyt fektettek az oktatás színvonalának emelésére és az angol nyelvre (amin, valamint a Singlish nevű helyi kevert változaton az itt élő különböző népek kommunikálni tudnak egymással, bár sokan távolról sem folyékonyak benne), aminek eredménye, hogy mára Szingapúr az egyik legnagyobb pénzügyi és üzleti központ lett Délkelet-Ázsiában.A kikötőbe bebocsátásra váró, vagy a legénységet pár napra szabadságra küldő hajók a láthatárig sorakoznak a part mentén:


Többnyelvű lakáshirdetés ("welcome all race"):


Földrajz

Szingapúr városállam, és teljes egészében egy nagy, ill. több kisebb szigeten terül el - mivel a szigeteket szinte teljesen beépítették, már csak fölfelé terjeszkednek (a város többsége gyakorlatilag egy nagy trópusi lakótelep), illetve sok pénzért a tengert töltik fel, hogy legyen még hely a négymilliós lakosságnak, akik egy Budapestnél nem sokkal nagyobb helyen laknak:Klíma

Az egyenlítőtől kb. 140km-re van, ezért az éghajlata egyenlítői (nahát!), ami azt jelenti, hogy egyetlen évszakkal rendelkezik, ez a forró és esős évszak. Ezt úgy kell elképzelni, mint Magyarországon a nyár legforróbb napjait, csak rosszabb (a magas páratartalom miatt iszonyú fülledt), és egész évben ez van. Megnyugtatott, hogy nem csak rólam folyt a víz száz méter után a szabadban (az épületek és járművek többnyire légkondicionáltak) — hanem a helyi ismerősök is mondták, hogy amióta visszaköltöztek pár év London után az országba, ők sem bírják a klímát.

Ő is kidőlt (a háttérben pedig látszik, ahogy egy helyi esernyőt használ a nap ellen):


A forró napsütéses időszakok hirtelen leszakadó, sűrű trópusi esőkkel váltakoznak:
Ők viszont a 30 fok és maximális páratartalom ellenére nemcsak hogy futottak, de közben ütemre énekeltek angolul, és láthatóan élvezték:


Ételek

Mivel a lakosság nagyon vegyes, rengetegféle étel megtalálható Kína, India és Malajzia különböző régióiból, és millió hely van, ahol ezeket elég olcsón ki is lehet próbálni, a kiülős kifőzdéktől kezdve a hatalmas food courtok standjaiig (hogy kontextusba helyezzem a dolgot: utóbbi olyan, mint a Fehérvári úti piacon a Néni, csak nem azt mondja, hogy "Hasábbal kéri, aranyoskám?", hanem hogy "建筑工程考试、自考?", vagy hogy "Pelajar-pelajar itu?", illetőségtől függően).

Az egyik nemzeti étel a Kína Hainan tartományából származó chicken rice (leegyszerűsítve: főtt csirkehús levébe áztatott rizs; recept) a hozzá való vegyes mindenfélével (főzési szakkifejezés!) együtt:


A másik helyi jellegzetesség a fish head curry, egész halfejjel (recept):


De ezen kívül még rengetegféle étel van, az emlékezetesebbek közül kiemelném:
  • a főtt borda-levest (jót mulattak rajtam, amikor megpróbáltam pálcikával enni a bordákat — itt kissé meg is szégyenültem, ugyanis a szomszéd asztalnál ülő kínai házaspár szólt a pincérnőnek, hogy hozzon már nekem kés-villát (mondjuk jófejségből mondták, de azért mégis). A trükk az, hogy ilyen lapos kínai kanalat lehet hozzá használni (tehát a helyes kombináció: kanál + pálcika).
  • babkrém rizsfagyival (ez, mint amúgy minden más is, baromi jó)


Na és ez az ígéretesnek látszó proteinkolbász:

Szabályok

Szingapúr híres arról, hogy szeretik büntetések kilátásba helyezését mindenféle vétségekért (innen a helyi vicc: "Singapore's a fine country"), a nyilvános vécé le nem húzásától a (szemeteléshez vezető) rágózásig. Mindezek ellenére több forrás szerint sem valószínű, hogy az embert a rend éles szemű őre kiszúrná és megbírságolná egy-egy ilyen vétségért, sőt, még szemét is előfordul az utcákon. Mindenesetre azzal nem lehet őket vádolni, hogy ne figyelmeztetnék az embert tisztességgel:

Esőerdő

Mivel a legtöbb nyersanyagnak, így a friss víznek is híján vannak (szerintem az esőt kéne gigantikus tölcsérekkel összegyűjteni, de erre ők még nem gondoltak), ezért a sziget közepén egy viszonylag nagy részen meghagyták az eredeti esőerdőt, és víztározókat létesítettek benne. Ez igazi esőerdő, bár nem pont úgy néz ki, mint az Amazonas dzsungeljei. Cserébe van benne repülő kígyó és háromméteres gyík (szerencsére egyikkel sem sikerült összefutni), és egyes fák 40 méteresre (13 emeletes ház) is megnőnek benne, ami elképzelhetetlenül magas:


Szemtelen makákó, aki tudja, hogy csak nagy szemekkel kell nézni, hogy kaját adjanak neki:
Gyerekek:


East Coast Park

Az egyik legjobb hely Szingapúrban a feltöltött tengerre épült East Coast Park, ami 20km hosszan terül el a sziget déli partján (innen a név, hogy keleti part). Hétvégéken helyi családok és fülöp-szigeteki cselédek ezrével jönnek ki ide a parton dögleni, piknikezni és görkorcsolyázni/biciklizni (note to self: ha az emberről egy helyben állva is folyik a víz, akkor tekerés közben még jobban fog).

Életképek

Tai chi a téren:
Five stars:


A siglapi művelődési ház ajánlatai...
Dobolás öregeknek:


Pork with preserved vegetable, crispy roasted chicken, read bean sago making workshop:


A rövid kurzusnevek adása kurzus pont nem indult:


Kínai házaspár a botanikus kertben:


Trópusi eső közepén MRT (Mass Rapid Transit, a helyi metró/HÉV-hálózat) vonat érkezik:


Esik:


Óriási hajók az East Coast mentén:


Meditálók a híd alatt:


Végszó

— A kikötői csavargó hajón jár Batávia, Hamburg és az egész világ között. Az Istennek sem gyalogol.
— És az országúti?
— Nem géperejű csavargó. Az a különbség köztük, mint az úrvezető meg a gyalogjáró között.
— És... Szingapurban hová megy, ha megérkezik?
— Barátaimhoz. Például a Négy Vidám Halottmosó étterembe. Holland konyha, svéd puncs! Angol hidegvér!
(Piszkos Fred, a kapitány)
8 hozzászolás

#1642020, 2009-06-16 10:11:06, viso
0
Mert dialektusban beszél. Abban azt jelenti, hogy "Kérsz-e szójaszószt a főtt csirkeszívedre?"
#1642021, 2009-06-16 10:18:54, viso
0
"Ezen az estén egy furcsa zarándok jelent meg a szingapúri kültelkeken. Mindenki utánafordult, olyan rongyos és piszkos volt. Érdekes, hogy ezen a környéken a világ legrongyosabb emberei élnek, és Curzon úr mégis feltűnt közöttük. Úgy látszik, rongyosság és rongyosság között nagy különbség van. Egy hirtelen lerongyolódott polgár megdöbbentő módon különbözik egy állandó sokkal rongyosabb koldustól. Curzon úr felkereste a kiskocsmákat, sikátorokat és tömegszállásokat. De egyetlen bűnözőt sem talált Szingapúrban. A legelszántabb külsejű, félszemű óriásról kiderült, hogy kávéházi zenész. Egy misztikusan vigyorgó kínairól öt perc múlva megtudta, hogy áruházban eladó. Ha Nadja nem tudta, hogy kell elkezdeni a tisztességet, Curzon úr épp így meg volt akadva a gazság kezdetét illetően. Egy helyen majdnem meglincselték, mert a kocsmárostól suttogva az alvilág tagjai iránt érdeklődött.

- Mit képzel maga? Becsületes vendéglős vagyok húsz éve! Ezek az urak itt tisztességes fuvarosok és állás nélküli díjbirkózók!! Menjen, mert úgy szájon kapom!!...

A csatornákon vesztegelő bárkából gyereksírás és rossz ételek olajszaga jött fel hozzá. A lába előtt nagy kövér patkányok futottak el, és egy lampionokkal teleaggatott házból színes nők bámultak ki csoportosan az ablakból. Ezen a napon Szingapúrban kilenc gyilkosságot és huszonöt betörést fedeztek fel, nyolc kokaincsempészt lepleztek le, tíz leánykereskedőt és negyven körözött egyént tartóztattak le, de Curzon úr a kültelkeken csupa feddhetetlen polgárral találkozott."
(Rejtő: Az elsikkasztott pénztáros)

#1642441, 2009-06-16 20:55:45, fer
0
csodás:)
#1642443, 2009-06-16 21:06:57, eznemenvagyok
0
ha nagy szemekkel nézek rád, adsz nekem kaját?
#1642447, 2009-06-16 21:13:17, arcnelkuliember
0
nem
#1642683, 2009-06-17 10:23:53, viso
1
a bácsi biztos ad, aki a majomnak is adott...
#1645899, 2009-06-23 15:15:51, gica
0
wow :)
#1646293, 2009-06-24 11:30:25, viso
0
mint azt az egyik kollégától ma megtudtam, azokra a pogácsa-szerűségekre az van írva, hogy "édes(ség)". valamint az egyik kínai betű nem is kínai betű, hanem egy medve.

Mondj már valamit, Anonim!

Neved:
  Web:

viso©2009 Sarok.org

Search marketing