H2805121926
K2906132027
Sz3007142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172431
V0411182501

2009/12/19

26 gigapixel

07:45:46, ecs irta tudomany naplójába
http://www.dresden-26-gigapixels.com/dresden26GP

2009/11/29

Földlakók

17:28:21, ecs irta tudomany naplójába

2009/11/28

A hülyeség kora

19:45:34, ecs irta tudomany naplójába


www.nelegyhulye.com
Közösségi mozizással a klímaváltozás ellen

2009/11/15

Apró közlemények

10:45:27, ecs irta tudomany naplójába

A színes fény hatása az idegrendszerre.


"Régóta állítják, hogy a színes fénynek van valami különös hatása az ember és az állatok szervezetére. Mondják, hogy az alsóbbrendû szervezetek egynémelyike ibolyaszínû fénysugarak hatására gyors növekedésnek indul. Ellenben Flammarion kisérletei a mellett bizonyítanak, hogy a selyemhernyó az ibolyafény hatása alatt nõ leglassabban. A fénynek az idegrendszerre való hatását kutató kisérletekebõl pedig az derült ki, hogy a spektrum vörös színképe izgató, az ibolya, a kék és a zöld megnyugtatólag hat az idegrendszerre.
Ismeretes, hogy a bikát és a pulykát a vörös szín izgatja; a kék szemüveget azért alkalmazák lovakra, hogy megszelidüljenek.
Néhány évvel ezelõtt Wundt észlelte, hogy a spektrum egyes szinei más és más hatással vannak az idegrendszerre.
Dr. Douza különféle idegbántalmaknak színes fénnyel való gyógyítását kísérelte meg. Így pl. sikert ért el a búskomorság kezelésében a vörös, a dühösségében a kék fénnyel.
Dor megfigyelte, hogy ideges egyének vörös fény hatása alatt szédülnek; a zöld fénynek ilyen hatása nem volt.
Lumière lyoni gyárában a fényérzõ lemezeket zöld világításban állítják elõ, mert ezelõtt, mikor vörös fényt használtak e czélra, a munkás munka közben folyvást énekelt és hadonászott. Most teljesen nyugodt, keveset beszél és, állítása szerint, este kevésbbé érzi magát kimerültnek, mint azelõtt.
Hasonló tapasztalatokra jutottak a vesinet-i vízzel gyógyító intézetben. A betegeket, kedélyöket megnyugtatandók, ibolya színû fénysugarak hatásának teszik ki; vörösnek, ha fel akarják õket üdíteni.
Minden ideges ember tudja, hogy a borus idõ lehangolja a kedélyét, az elsõ napsugár pedig felvidítja.
Hasonlóképpen a növényzet zöld színe, az ég kékje és a tenger kékes zöldje is megnyugtatólag hat idegzetünkre.
A vörös fénynek állítólag jó hatása van tengeri betegségben." A Természet Világa (archívum)

2009/11/09

Kiderült: valódi Kennedy gyilkosának fényképe

09:58:51, kincsoo irta tudomany naplójába

  A hírhedt fotót, amelyen a Kennedy elnök gyilkosának tartott Lee Harvey Oswald kezében puskával egy udvarban látható, csaknem lehetetlen lett volna hamisítani – mutatta ki a Dartmouth College egyik tanárának új elemzése

képek

No de hol az a hirhedt fotó?

2009/10/10

22:31:32, gyalogbodza irta tudomany naplójába
A KSH adataiszerint idén 1000 férfira 1107 nő jut Magyarországon.

2009/09/28

Tudnivalók a H1N1 oltásról

15:36:40, ecs irta tudomany naplójába
azoknak, akik bizonytalanok az oltással kapcsolatban,
de ajánlott elolvasni mindenkinek!

Dr. Keszthelyi Gyula háziorvos blogja

Erről az oldalról egy link, egy másik elgondolkodtató írásra:
Higgadtan és tudományosan a H1N1 vírusról és a védőoltásról

Szendi Gábor: Interjú egy szókimondó dokival - az influenzáról

Az oltás segédanyagként alumíniumot és higanyt tartalmaz.
Mindkét anyag az emberi idegrendszerben okoz károsodást.
A vírust formaldehidben inaktiválják, amely rákkeltő és májkárosító anyag.

http://www.yamaguchy.netfirms.com/7897401/mullins/murder_04.html

Kevesebb oltás, kevesebb Tomika.

sarok.org

humoros videó arról, mi van a vakcinában...

2009/09/03

Párhuzamos kapcsolás

00:55:05, ecs irta tudomany naplójába
az elektromos forrásoknak, p. galvánelemeknek ama kapcsolási módja, melynél a pozitiv sarkok mind egymással és éppen ugy a negativ sarkok mind egymással összekapcsoltatnak, melynél tehát az összetétel ugy működik, mint p. egyetlen egy nagy felületü elem. A kapcsolás e módja akkor alkalmas, ha csekély külső ellenállással szemben bő áram kivántatik. Szemben ezzel áll az egymásután való kapcsolás, midőn minden elem pozitiv sarka a következőnek negativ sarkával összekapcsoltatik; ezt akkor alkalmazzák, ha nagy külső ellenálás legyőzendő, amikor tehát magas feszültségü áram szükséges. E kétféle kapcsolási mód között mintegy átmenet a vegyes kapcsolás, midőn p. 28 elem négyenként párhuzamosan és az igy nyert 7 csoport egymásután kapcsoltatik. A jelzett elnevezések nem egyedül az elektromos forrásokra használtatnak, hanem az elektromosságot felhasználó eszközökre is, p. elektromos lámpákra, elektromotorokra stb. A lámpák egy sorozata p. akkor van párhuzamosan kapcsolva, ha csoportosítása olyan alaku, mint a párhuzamosan kapcsolt elemeké, stb.

(p. = például, pl. pld.)

2009/07/12

tud komm

20:04:00, gyalogbodza irta tudomany naplójába

Az index egyik cikke a legújabb példa rá, hogy a tudomány kommunikátorai jelenleg jórészt inkompetens emberekből állnak. Azt mondja:

Cím: "Mérhető az atomok tömege"

Tartalom: "Beláthatatlan a benne rejlő potenciál: tudósok például molekuláról molekulára tanulmányozhatják vele a kémiai reakciók fejlődését."

 

 Persze, persze, a szerző is tudja, hogy egy molekula atomokból áll. Csak elírás :))

Az ELTÉn egyébként már készítik elő a tudománykommunikátor képzést. Ez tök jó, én jártam az első tudományos kommunikációval foglalkozó előadásra, amit Patkós András szervezett. Csak éppen piaci szempontból nem fognak nagy űröket betölteni :(

2009/06/22

17:45:12, bento irta tudomany naplójába

http://www.idokep.hu/?oldal=hirek&id=518

 

"Miközben 2008 nyarán a tudományos világ az építése végéhez közeledő, több milliárd eurós LHC-ra figyelt, az ottani tudósok amúgy "mellékesen" elküldtek kirándulni két piciny fényrészecskét két közeli városba. Valójában egyetlen olyan fotonról van szó, amelyet optikai módon (tükrökkel) szétválasztottak, és a két, immár függetlenül mozgó felét pedig üvegszálas kábelen jó messze távolították egymástól. Mindössze 18 kilométer volt közöttük, amikor megérkeztek az üvegszál végén lévő érzékelőkhöz, és mégis történelmet írtak. Ugyanis, amikor megmérték annak jellemzőit az egyik oldalon, ugyanabban a pillanatban megváltozott a másik állapota is. Nem egy szempillantás, nem is egy milliárdod másodperc múlva, hanem - a mérési hibahatáron belül - valóban azonnal."


tudomany

< < > >


©2009 Sarok.org

Search marketing