H2805121926
K2906132027
Sz3007142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172431
V0411182501

2010/06/02

És mi lenne, ha...

A szélsőjobb mindig azon hisztizik, hogy csatoljuk vissza a területeinket. Hát, győzzék meg a "területeinken" élőket, hogy szakadjanak el a mostani országuktól és alkossanak egy külön államot (ez mostanában úgyis divat), és utána meg egyszerűen csatlakozzanak Magyarországhoz. Voilá.
Kulcsszavak: ötlet

2010/04/25

tanítási módszer

Az jutott eszembe, hogyha lenne egy osztályom, és földrajzot vagy bármi mást kéne tanítanom nekik, akkor a következőt csinálnám:

 

Év elején kihirdetnék egy versenyt. Olyan lenne mint egy Capitaly. Asszem az a területfoglalós játék. De sokkal inkább olyan lenne, mint a honfoglaló.

Tudom, hogy verszenyeztetni nem nagyon jó, és azt még nem fejtettem meg, hogy ennek a negatív oldalát hogyan csiszoljam le, de íme az elgondolásom a pozitív oldalára:

A gyerekeket csapatokba osztanám. Minden órára meg lenne mondva, hogy miből készüljenek fel, aztán abból a témából egy egész órás kvízjáték lenne. Minden csapatban egyenlőel lennének elosztva a tanulók képesség szerint. Minden csapat egyforma esélyt kapna minden órán arra, hogy helyes megoldást mondjon. A játék kezdetén, az év első felében, a pontozásba csak az számítana bele, hogy ki mondja a csapatból a jó megoldást. A gondolat lényege az, hogy a diákokat ösztönözzük arra, hogy felhúzzák egymást a tanulásban. Mivel a csapatok minden egyes tagjának egyéi eredményétől függ a csapat eredménye, a versenyszellem azt diktálja, hogy a csapat jobban tanuló fele ösztönözze a rosszabbul tanuló felét a jobb eredmény érdekében.

Ez nincs jól végiggondolva, de tegyük fel, hogy minden emberre jut egy megszerezhető maximális pontszám. Tehát minden ember a csapatból ugyanannyi pontot tud szerezni a csapatnak, mint bárki más. Tehát maximális pontszámhoz az kell, hogy a csapat rosszabbul tanuló tagjai is jó válaszokat adjanak. 

 

Az persze kontrollra szorul, hogy a gyerekek hogyan kezelik a versenyszituációt egymás között illetve csapaton belül, és nyilván nem szabad engedni hogy elfajuljanak a dolgok, és az év végére és szépen azt kell kihozni, hogy lássák, mennyit tanultak, és elfordítani a figyelmüket a versenyről, vagy valami ilyesmi, valami olyan megfogalmazásban, ami a gyerekekre jó hatással van. Vagy egyszerűen csak egy olyan eredményt kihozni, ami mindenkinek jó, pl hogy az összes csapat szövetkezik a legvégére, és mindenki nyer.

Kulcsszavak: ötlet

2010/04/16

nevelési támogatás

Annak kapcsán, hogy véleményem szerint a leendő szülőket oktatni kéne a gyereknevelésre, az jutott eszembe, hogy azokat, akik hajlandóak lennének részt venni egy nagyon komoly (és hangsúlyozottan nagyon komoly!) tanfolyamon, melyből aztán ugyanilyen komolyságú vizsgát is tennének, méghozzá jó eredménnyel, azokat lehetne extra anyagi támogatásban részesíteni, és mondjuk valamilyen oklevéllel igazolni, hogy alkalmasak arra is, hogy mások gyerekeire is vigyázzanak. (Asszem most van ilyen program, hogy lehet otthon gyerekmegőrzőt nyitni.)
Kulcsszavak: ötlet

2009/11/30

Élelmiszer kiárusítás

A múltkor az jutott eszembe, hogy kéne olyan üzlet, ahol a hamarosan lejáró termékeket alacsonyabb áron kiárusítják.

Ahogy közeledne a lejárat, egyre olcsóbb lenne. Utána úgyse tudnak vele mit kezdeni, ha lejárt már nem adhatják el...

 

Jó, persze, a bökkenő az, hogy a boltok okosan rendelnek, és a gyártók okosan gyártanak, szóval elvileg nincs raktárfelesleg sehol, nem? Vagy tévedek?

Kulcsszavak: ötlet

2009/11/23

oskolai számonkérés (egyetem, ofkorsz)

Íme a dilemma:

A szóbeli számonkérésnek azért nincs értelme, mert:

- ha a diák nem tanult, akkor meg kéne buktatni, nem pedig átengedni egy kettessel.

- ha a diák tanult, és tud, akkor mi értelme van számonkérni?

Na ez utóbbit kifejtem: ha a diák érti és tudja - birtokolja a tananyagot, akkor olyan szinten van (lehet), int a tanár. Tehát innentől kezdve nincs értelme azt kérdezni, hogy "Mit tud nekem elmondani a...". Mert ha a diák tud, akkor tanár és diák között értelmes, színvonalas, intellektuális diskurzus jöhet létre.

Íme egy jó megoldás:

- a tanár olyan módon kérjen szémon a humán karokon is, mint a reálosokon: a tananyagot meg kell ismerni, meg kell érteni, el kell sajátítani, és a végén, mindezek ellenőrzése végett, mit is? FELADATOT KELL MEGOLDANI. Pont.  És akkor ez itt nem tételkidolgozás, hanem esszéírás, dolgozatírás - és védés!

Persze, nyilvánvalóan, a diákok töredéke dolgozik csak év közben bármin is... Szóval a tanár nyugodtan tarthat órát azoknak, akik szeretik hallgatni, és számon is kérheti az órai anyagot... áh... azt hiszem kegyetlen egy tanár lennék. Na mindegy, ez egy másik probléma... És persze nem mellesleg az esszéírás és védés igen hatékonyan készít fel a szakdolgozat megírására, ami egyetem végére rutinmunka szintre "süllyedne", ami a fogalmazási technikát illeti.

Kulcsszavak: ötlet

2009/03/05

Gyűjtsd a csikkeket! Visszaváltjuk!

Támadt egy ötletem:

1 cigicsikk kb 1g tömegű.

1 kg cigicsikket ami kb 1000 db visszaválthatnának 2-5-10 ezer ft-ért. Nem tudom hogy érné meg igazán, hogy mennyi csikk termelődik egy nap alatt, de tuti, hogy azok, akik a méhben beváltott anyagokból nyerik pénzüket, meg azok, akik egyébként is az utcákat járják naphosszat rendesen rákattannának, és cigicsikkmentes Budapestünk lenne.

Kulcsszavak: ötlet

2008/01/14

magyarság hungarizmus nélkül

Sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan lehet a mai állapotok mellett kifejezni magyarságom tiszteletét és szeretetét; hogyan lehet felhasználni a nemzeti szimbólumokat úgy, hogy ne nézzen senki jobboldalinak, hungaristának vagy árpádsávos huligánnak.

 

Két dolgot sikerült eddig kigondolni:

 

Az egyik az "Én Magyarország" feliratú póló;

 

A másik pedig  egy olyan hímzett felvarró (vagy más néven folt), ami a klasszikus autómatrica hímzett változata: ovális, nemzeti színű háttér előtt fehér H betű.

Ez utóbbit úgy gondolom a világjárók körében lehetne népszerűsíteni, mert az utazótáskára felvarrva képviselhető vele a magyarság. 

Kulcsszavak: ötlet felirat

2007/12/22

Vedd észre magad!
Kulcsszavak: felirat

2007/10/23

Kérdések a munkanélküliségről

Mitől nincs egy országban munkanélküliség?
Hogyan lehet mindenkit foglalkoztatni?
Hogyan lehet mindenkinek megélhetést biztosítani? Lehet-e?
Mi tűnik még embertelen életnek, és mi az ami már nem?
Hogyan lehet elérni, hogy mindenki megbecsülje a dolgozó embert? (oktatás?) ("a munkakerülő a nép ellensége")
Értelmes-e egy olyan világ, ahol az utcaseprő és a mérnök fizetése közötti szorzó mondjuk csak 2x-3x-os?
Kulcsszavak: kérdés

2007/09/19

Oké, hogy nagy lábon élsz, de legalább ne pazarolj!
Kulcsszavak: felirat

madhatter

< <


©2009 Sarok.org

Search marketing