H0108152229
K0209162330
Sz0310172431
Cs0411182501
P0512192602
Sz0613202703
V0714212804

(ez itt a kép helye.)

Az társas játékok 2010 évi megítélésirül szép hazánkban.

Avagy kettő tanulságos kis tapasztalás, az mely napnál is világosabban mutatja meg azt, hogy az modern társasjátékok néppel való megismertetésiben és elfogadtatásiban még mily komoly feladatok várnak arra, az ki szeretné kinyitni az nép szemit, megrázván őket, mondván: „Hékás! A Gazdálkodj okosan a múlté!”

Könyvesboltban járok; gondolom, még ha nem is vérmes reményekkel, hogy megnézem, milyen könyvek kaphatók társasjátékos témában. Nézem a sakk, póker és bridzs témájában több tucat könyvet sorakoztató polcot; más nincs itt, pedig némely nagyközönségnek szánt kötetről magam is tudom, hogy megjelent. Aztán végül megtalálom a társaskönyves polcot… a gyerekkönyvek között.

Ugyanez egy másik könyvesboltban legalább viszonylag ötletesen lett megoldva: a „Szabadidő” polc közvetlenül az ifjúsági szekció mellett volt, így kvázi átmenetet képeztek a társasokkal foglalkozó könyvek a két terület között.

 

Szupertitkos tárgyaláson veszek részt. Valamiről mégis kell beszélnem ennek kapcsán. Hogy a témában nem járatos résztvevők azt sem értik, a társasjátékok dobozán mit jelentenek az ikonok (játékosszám, életkor, játékidő), az hagyján. Az egyik részt vevő azonban nagyonnagy játékforgalmazó nagyonszakértő képviselője, ötvenesforma mérnökember (szarukeretes szemüveg és a többi). Kezében egy társasjáték dobozával (afféle „munkáslehelyezős”, de egyszerű játék), nagyjából a következő párbeszéd zajlik le ő és közöttünk.

-         Otthon megnézegettem a szabályt, és megpróbáltam értelmezni… Már az elején támadtak gondjaim. Az addig rendben van, hogy ezek a színes bábuk a játékosok figurái. De mik ezek a kis színes kockák?

-         Hány játékos van? Ugyanannyi, mint ahány (színű) kocka? Ahogy látom, a tábla körül futó pontjelző sávon pont akkorák a helyek, hogy a kockák ráférjenek. Szerintem ezek a játékosok pontjelzői.

-         Áhá, tényleg, igaza lehet! Akkor ezzel mennek körbe a játékosok!

-         Igen, így van.

-         De akkor – néz vissza homlokráncolva a játék dobozába – hol van a dobókocka?

 

Mindez 2010 nyarának végén. 15 évvel azután, hogy a Catan telepesei felpörgette az európai típusú játékok piacát és évente több száz ilyen játék jelenik meg külföldön. Közel egy évtizeddel azután, hogy már itthon is kaphatók ilyen társasok.

Természetesen nem arról van szó, hogy ezek a forgalmazók (a könyváruházak vagy a játékforgalmazók) ostobák, szűklátókörűek stb. lennének. A gond inkább az, hogy senki nem tájékoztatta még őket sem arról, hogy ezen a téren változások vannak. És ha ők, a termékek (mert akármit is mondunk, a társasjáték mégiscsak termék, ami akkor lesz népszerű, ha nagy számban kel el) forgalmazói nincsenek tájékoztatva, akkor hiába is várnánk el, hogy „az nép” kizökkenjen a régi látásmódból. Lehet a társasjátékozók maroknyi csoportja lelkes, lehet (bár ostobaság és öngyilkosság) lenézni vagy megmosolyogni az ezredik Monopoly-klónt megvásárlókat tudatlanságukért, de amíg magukat a forgalmazókat nem sikerül tájékoztatni arról, nem sikerül megértetni velük, hogy miért is lehetnek jobbak a modern társasjátékok, miért is játszanának ezzel szívesebben akár igen sokan azok közül is, akiknek egyelőre a társasjáték csak a "dob és lép" típusú gyermekjátékokat jelenti, addig ne várjuk, hogy a boltokban a mozgó szemű Spongyabob Monopoly a sarokban fog meghúzódni a reflektorfénybe kirakott Agricolák, Galaxis roncsderbik és egyebek mögött.

Kulcsszavak: társas

16 hozzászolás

#1795016, 2010-09-12 20:00:34, Anonim
0
Nagyon régóta olvasom már a blogod, mivel személyesen nem ismerlek ezért főleg társasjátékos részt. Nagyon sokat segítettél már a jó játék kiválasztásában egy-egy jól megírt bejegyzéseddel. Hiánypótló a blogod, további sok jó játékot kívánok, amiről majd bejegyzés születhet! Eddig még nem szóltam hozzá. Most itt az alkalom, ugyanis a nyaram a társasjátékok terjesztésével, "gémerré" neveléssel telt. 4 pár, 8 ember már biztosan keresni fogja a mostani társasjátékokat az ezeket áruló üzletekben. A társasjáték megszerettetésével még először próbálkozóként a könnyedebb játékokkal indítottam. Nagyobb társaságban Vigyázzhat, Aranyásók, Dixit, kisebben Bohnanza, Keltis. Tetszettek, de másnap már táblát akartak. Megkapták. Ticket to Ride, Thurn and Taxis, Finca. Reakciók: nagyon jó, még egy partit rögtön. Ment még egy parti. Aztán másnap még egy és még egy. És akkor gondoltam a hétvégére jöjjenek a nagyágyúk. Félve mondtam el a szabályát a Power Gridnek majd Shogunnak. Reakciók a két játék után: "Fantasztikus, nem is gondoltam, hogy léteznek ilyen szuper játékok." Azt azért elismerem, annyi negatív megjegyzés volt a Power Griddel kapcsolatban, hogy kicsit száraz, de mindenki szerint nagyon jó játék. A Shogun esetében pedig azon ment a verseny, hogy ki dobjon a kockatoronyba, mondjuk ezen nem lepődtem meg. :-) Azon már jobban, hogy több játékkal a hátam mögött szépen meg lettem verve nem is egyszer. :-) Szóval álljon itt akkor hozzászólásként egy kis pozitívum a társasjátékok terjedésével kapcsolatban. Ahogy írtam 8 emberrel több keresi már az igazán jó játékokat a társasjátékboltok polcain.

Simulacrum
#1795026, 2010-09-12 20:15:02, lacxox
0

Köszönöm a pozitív szavakat. Persze, szerencsére örömmel látom azért én is, hogy ha nem is olyan gyorsan, mint az ember szeretné, azért csak terjedget a társasjátékok jó híre (többek között a MATE és a különböző társasjáték-klubok szervezőinek, illetve a magyarítások készítőinek, terjesztőinek, no meg a hozzád hasonló lelkeseknek köszönhetően).

Ha például meghallják, hogy társasozom, nem mindenki néz rám szánakozva; elég sokan vannak már, akik a Catan telepeseit és/vagy a Carcassonne-t ismerik. Persze ezek még csak első lépések, és az is tény, hogy sem egy Agricola, sem egy Power Grid sosem lesz az a közönségkedvenc, mint ami mondjuk a Ki nevet a végén?, mert sokaknak mindig is túl bonyolult lesz, vagy simán csak túl sok gondolkodást igényel (nem feltétlenül az agyi kapacitáshoz - sokan simán csak nem szeretik "hobbi", "játék" címén komolyabb gondolkodással tölteni az időt; inkább pihentetik az agyukat). Még az is biztos, hogy a sakkozók vagy komoly kártyajátékosok jelentős részének nem megfelelően ezek a játékok, mert pl. ők a rövid szabály, nagy mélység típusú játékokért vannak oda stb.

Csupán még mindig azt látom, hogy a "társasjátékozónak" lenni a jólértesültek körében annyit tesz, hogy érthetetlen bonyolult játékok fölött görnyednek zakkant fiatalok, értesületlenek körében meg csak értetlenséget generál, mit lehet felnőttként szeretni ezeken a gyerekmókákon. A fenti példákkal úgy érzem, az utóbbi megszüntetésében fontos eszköz lenne, hogy az ember helyrerakja ezt a dolgot legalább azoknak a fejében, akik szerepük szerint elvileg a leginkább felelősek lehetnek a társasjátékok terjesztésében, értékesítésében.

#1795053, 2010-09-12 21:16:02, Anonim
0
Én magam is aktívan sakkozom és emellett nagyon szeretem a társasjátékokat. Úgy gondolom nincs baj a szabályismertetések hosszával. Persze, sokak számára elsőre hosszú lehet egy-egy szabály, de a játékot játszva általában kiderül, hogy egyáltalán nem olyan bonyolult egy-egy játék, mint a szabálya alapján tűnik. Persze ez nagyban függ a jó szabályismertetéstől. A Tabulában nagyon jó az írás erről, pl. Obi_z, centaur szabálymagyarázatait én személy szerint még élvezem is hallgatni. Szóval ezen is sok múlhat persze. Úgy gondolom egy Dixit, egy Carcasson, egy Ticket to Ride egy normál IQ-val rendelkező a játékot nem elvető ember számára biztos nem okoz majd csalódást.

Simulacrum
#1795143, 2010-09-12 23:33:56, lacxox
0
Persze, nem is azt állítottam, hogy aki sakkozik, annak biztosan nem fognak bejönni a társasok (sőt). magam is láttam aktív dámajátékost először bekeveredni egy társasklubba (a kedvenc "új társasozós" reakciómmal, a játék végén "ez mennyibe is kerül?" lelkesedéssel)... De azért mindenki más, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.
#1795245, 2010-09-13 19:32:15, Anonim
0
Sziasztok! Simulacrum mintha a nevemben írt volna, teljesen egyetértek vele:)) Én sem ismerlek személyesen, de nekem is sokat segítettél játékvásárlásban a blogoddal, amit itt most meg is köszönök Neked:)),de jó volt olvasni azokat a beszámolókat is, amik olyan játékokról szólnak, melyek megvannak. Remélem sikerrel járunk a játékok megismertetésével, jómagam a munkahelyemen Debrecenben egy klubbot "vezetek", illetve családi és baráti körben is erősen fertőzök, de még mindig vannak elég sokan azok, akik besorolnak a fent említett kategóriák valamelyikébe. A lényeg, hogy engem az kárpótol mindenért, hogy láthatom az emberek szemében azt a fura csillogást, amikor pl. felismerik, hogy mennyire jók a játékok, amiket megtanítottam, de sorolhatnám itt a sok pozitív hatást, amiket tapasztaltak a "játékosaim". Csak így tovább, sok sikert a blogodhoz, ha tudok segíteni valamiben, keress nyugodtan! rema73

rema73
#1795401, 2010-09-14 14:11:34, lacxox
0
Köszönöm!
#1795554, 2010-09-15 13:01:33, lacxox
0
Levélben kaptam az erre a bejegyzésre reagáló cikk linkjét, de most ide is berakom.
#1796223, 2010-09-18 00:50:23, Anonim
0
milyen társassal foglalkozó könyvek vannak itthon?:) én már ezen is meglepődtem.

#1796338, 2010-09-18 23:13:40, Anonim
0
Szaiasztok! Hát már elég rég olvasom Lacxox írásit és természetesen nagy érdeklődéssel! itt köszönöm meg a sok infót magam is! igazándiból playmobil játékok gyüjtésével foglakozom amit ki is szoktam állítani rendezvényeken. De már több mint egy éve felkérést kaptam a Piatniktól, hogy a társasjátékait népszerűsítsem. Na ezzel elis érkeztem a témához. Tapasztalat, hogy a családok 70%-ban nemis játszank otthon társasjátékkal. Van aki unja (persze a gazdálkodós monopoliumépítgetős cuccokat) és azért nem játszik, van aki meg "nemérrá" de ha sikerül leültetnem őket akkor viszont szinte mindenki élvezi az új generációs játékokat. Én úgylátom, hogy tényleg nincs kúltúrája és ez abban nyílvánul meg, hogy egy egyszerű szabályt sem tudnak értelmezni álltalában. Erre nagyon jók az ilyen írások/bemutatók rendezvények. Csak ebben látom a megoldást. Minnél több szó essen a társasjátékokról, hajrá!

MJ
#1796364, 2010-09-19 11:16:38, Anonim
0
Sziasztok! Egyszer csak beindul a lavina:)) MJ bogarat raktál a fülembe, egy ilyen munkát én is szívesen elvállalnék, most is "csinálgatom" ezt, de egy jó háttérrel biztos könnyebb lenne, mint pl a Piatnik, vagy a MATE. Na, megyek játszani, megtanulom a TTR Marklint:)) rema73

rema73
#1796401, 2010-09-19 14:54:38, lacxox
0
MJ: valóban, a lényeg az, hogy szépen terjeszteni kell az igét, mert a jó ige aztán már továbbterjed magától :)
#1796571, 2010-09-19 23:20:32, Anonim
0
Igyekszem-igyekszem. De míg 2-3 éve a művházak tárt karokkal vártak, manapság már nemígy van. Könyörögni meg nemfogok nekik... Lehetőség mostis van remélem kitudom használni. Most kaptam egy barátomtól felkérést, hogy az Újbuda centerben rendezendő vasútmodellkiállítás melett társasjáték bemutatókat szervezzek. Úgynézki sok érdekesség lesz kint. Ha lenne kedvetek kijönni (akár kiselőadást) - fórumot is szívesen beikatatok a programba! Nagy látogatottsága lesz és akár 3.000nm is lehetne a részünk. MJ

MJ
#1796573, 2010-09-19 23:23:41, lacxox
0
MJ: ezt a kérdést feltetted a MATE-nek? Azt gondolnám, lenne, akinek lenne kedve kijönni... Azt tudom, hogy több kiadó jelen lesz.
#1796575, 2010-09-19 23:27:26, lacxox
0
(És a blogodhoz nem lehet hozzászólni?)
#1796593, 2010-09-20 07:38:30, Anonim
0
Igen a Sz. Zsolt nak már említettem, a héten fogok vele beszélni, jó is, hogy rákérdeztél. (Megném azta blogot.)

MJ
#1797036, 2010-09-21 23:22:57, lacxox
0
Anonim:nem nevezném szakirodalomnak, de olyanok azért vannak, mint például ez vagy ez.

Mondj már valamit, Anonim!

Neved:
  Web:

lacxox©2009 Sarok.org

Search marketing