H2906132027
K3007142128
Sz0108152229
Cs0209162330
P0310172431
Sz0411182501
V0512192602

2009/03/30

Lear király.

Pénteken színházi világnap volt, és ennek tiszteletére nem meglepő módon mi is színházba mentünk. A kiszemelt darab a Lear királyt volt a Nemzetiben, de nem akárhogy, hanem oroszok előadásában. Érdekes volt Shakespeare-t orosz nyelven hallgatni. Nem mondom, nem igazán az a hangsúlyozható érzéki nyelv, de ez nem vont le a darabból semmit, inkább még érdekesebbé tette.

Vicces volt, hogy a szinte már tradíciónak számító: 'Zoli színházba van, akkor a közelében legalább egy híresség ül a nézőtéren' dolog most hatványozottan érvényesült, mert átlagosan tíz nézőből legalább öt színész, vagy más ismertebb ember volt. Kicsit olyan érzésem volt az elején, mintha a darab nem is a színpadon, hanem a sorok között kezdődött volna el.

 

" Lev Dogyin (1944) jelenleg az orosz színház talán legmeghatározóbb alakja. 1967 óta tanít színészmesterséget és színpadi rendezést a Szentpétervári Színművészeti Akadémián, ma már egykori tanítványai közül is többen nemzetközi hírnévnek örvendenek. 1975 óta rendez a pétervári Kisszínházban (Malij Dramatyicseszkij Tyeatr), amelynek 1983 óta művészeti vezetője, 2002 óta pedig egyben igazgatója is. Az Egyesült Államoktól Japánig a világ számos pontján rendez és tart rendszeresen mesterkurzusokat. Az utóbbi bő egy évtizedben több operát is színre vitt. A kései Sztanyiszlavszkij nyomdokain haladó elméleti munkásságában és pedagógiai módszerében fontos szerepe van a szépirodalmi művek többoldalú elemzésének."

Kulcsszavak: színház

2009/03/22

Kulcsszavak: kép_fotó vicces

2009/03/05

2077

Következő"Idő: 2077. Hely: Valahol a Földön. Ebben a világban minden felülről szabályozott, az érzelmek éppúgy be vannak tiltva, mint a művészeti alkotások vagy a rokoni viszonyok. A múltat eltörölték. Mégis előfordul, hogy hiba csúszik a rendszerbe...

A Székben egy asszony 26 éven át rejteget apró lakásában egy gyereket. A felnőni képtelen fiú soha nem hagyhatja el a lakást - ám egy napon őket látogatják meg a hatóságok.

A tragikus és bohózati elemeket ötvöző Ki jön a házamba? két főszereplője egy házaspár, akik mindketten hű emberei a rendszernek. De amikor egy fiatal férfi érkezik hozzájuk és egy - a megsemmisítést véletlenül túlélő - fényképre hivatkozva azt állítja, hogy az asszony öccse: fokozatosan elvesztik önazonosságukat.

A harmadik, Emberek című dráma hősei mintha az utolsó túlélők lennének a Földön. Négy ember vergődik az életben maradásért, vagy éppen a megkönnyebbülést jelentő halálért."

 

Mindhárom jelenet abszolút rendben volt. Kicsit az Orwell féle nyolcvannégyet juttatja az ember eszébe, mégis posztapokaliptikusabb annál. Nem vidám, bár tartalmaz egy két viccesebb párbeszédet is, mégis mindenkinek ajánlom, mert tartalmas és elgondolkodtató.

Kulcsszavak: színház

2009/02/20

Oresztész

Következő

"A beavató színházi esteken, mint ezen az estén is, azt szeretnénk, hogy nézőink tágabb, átfogóbb képet kapjanak arról a korról, amelyben a színmű keletkezett, kultúr- és színháztörténeti érdekességek megismertetése révén együtt jussunk közelebb az adott mű világához. Mai életünk helyzeteit bátran és játékosan felfedezhetjük a drámában és az előadásban; a rendező egy-egy jelenetet megállít, kérdésekre sarkallja a közönséget, amikre a színészekkel és a meghívott színházi szakemberekkel közösen keressük a válaszokat.

 

Ugyan először láttam csirke belezést színpadon, de ez kevés ahhoz, hogy meghassanak. Hiába volt benne jópár színész akit szeretek, nem mentette meg a darabot. Rába Roland és Kulka játéka volt egyedül említhető, még Péterfy Bori is marha gyenge volt. Nem rossz dolog, hogy állandóan újításokkal próbálkoznak a színházak, na meg a Nemzetit is megreformálják, de mostanra már annyi ilyen újítást láttam, hogy az jutott eszembe, igenis szeretnék egy görög drámát úgy megnézni, hogy azt tógában, korinthoszi oszlopok között adják elő, nem két kibelezett kisteherautó, és egy adag szétszórt használtruha társaságában. Nem különösebben ajánlom senkinek. Kb. tízen láttuk a darabot, ebből két embernek tetszett. Az arányok pontozzanak helyettem. 

Kulcsszavak: színház

2009/02/14

: D

Kulcsszavak: vicces videó

2009/02/03

2009 eddig:

  • Vettünk egy lakást E.-vel . Tégla, saját fűtés, csendes, parkra néz minden oldal, közlekedés nagyon jó, két erkély, pince, külön minden helység, stb. Elégedett vagyok vele! 
  • Megvettük már az összes nagy háztartási cuccot , hűtő, mosógép, mosogatógép, stb., van sütőnk, érik a sarokkád és a nagyágy.
  • Van még egyéb sok apróság amiről már nem is beszélek. Közel sem teljes a kép, de nagyon alakul.
  • Sikerültek a vizsgáim. Két hármasom lett, a többi csak jobb ettől. Így megtettem a diplomám felé vezető út ötven százalékát.
  • Most megint többet tudok japánra járni, ami nem árt egy ilyen kaliberű nyelvnél, de lekopogom, megy az is. 
  • A munkahelyem is nyugisabb mostanában, mi több egy mellékállás is kacsintgat. Szabadidőm így is marad, de több pénzem lesz.
  • ... a heti rendszerességű színház, mozi, haveri sörözés még most is játszik. Kell a kultúra.
  • Diétával leadtam 6 kilót két hét alatt.
  • Elkezdtem megint CG-vel foglalkozni. Ugyan csak alapfokon hobbiként, de eddig jól haladok. Majd meglátjuk.
Na még tizenegy ilyen hónap és nem lesz panaszom az évre.
Kulcsszavak: napi_történés_2009

Koccanás

Tegnap ellátogattunk a filmszemlére és a Koccanás című filmet néztük meg. Érdekes volt. Tulajdonképpen mintha egy alászinkronizált képregényt nézne az ember, ahol a kamera mozog egyedül. 

 

ITT találtok némi infót róla.

Kulcsszavak: mozi

2009/02/02

Perfect balance

Hétfői időtöltésnek:

 

http://www.kongregate.com/games/ttursas/perfect-balance

Kulcsszavak: játék

2009/01/29

Hű de messze van Petuski.

Következő"Vonatozás szédítő mámorban, Venedikt Jerofejev Moszkva-Petuski című kisregényének és a Walpurgis-éj, avagy a kővendég léptei című tragikomédiájának felhasználásáva."

 

A történet egy vonatutazásról szól, a Moszkva-Petuski vonalon, amit főszereplőnk végig vedel, közben a múltra emlékszik, a jelenben próbálja megállni a helyét, és a jövőröl is ábrándozik. Ugyan a könyvből kimaradt egy két rész, de ezt leszámítva igen jól színpadra vitték ezt az amúgy sem hosszú történetet. Kaptunk némi humort, tragédiát, és a történethez passzoló színészi játékot, érdekes, ötletes színpadi megoldásokkal. Abszolút elnyerte a tetszésemet!

 

Ha valaki könyvben (Moszkva-Petuski) olvasná el, akkor azt is megtehetei.

Kulcsszavak: színház

2009/01/28

Bush - Letting the cables sleep remix

Hajnalban nincs is jobb.

Kulcsszavak: video zene

ikarus

< < > >


©2009 Sarok.org

Search marketing