H2805121926
K2906132027
Sz3007142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172431
V0411182501

Idezetek naplója

2013/01/09

Pedro Almodóvar naplója a Szeretők, utazók c filmről

00:08:59, brekkancs irta idezet naplójába
 A szavak segítségével kapcsolatot teremthetnek, kiereszthetik a gőzt, hazudhatnak, akár maguknak is, és elismerhetik, hogy hazudtak; csábíthatnak és elcsábulhatnak, megoszthatnak egymással dolgokat, harcolhatnak a félelem ellen, a magány ellen és a halál ellen. Szégyentelen, szánalmas, mesterkélt, vicces, túlzó, törékeny, öntelt, megtört, hedonista, teljesen szabad és mindenekfelett szórakoztató szavakkal (bocsássa meg nekem Borges, hogy ennyi jelzőt használtam).

2012/09/12

Hajnóczi Péter: A parancs

15:33:52, bohemian irta idezet naplójába

Sötét volt, mint egy fasírtban.

2012/08/09

Ray Bradbury: A ködkürt

16:35:12, brekkancs irta idezet naplójába

- Tudod, Johnny, ez a szegény szörny talán egész álló éven át ott fekszik valahol, ezer mérföld messze, húsz mérföld mélyen a tengerben, és várja, hogy eljöjjön az ideje, és az is lehetséges, hogy már millió esztendeje él ez a magányos teremtmény. Képzeld csak el ezt a millió éves várakozást; te vajon tudnál-e ilyen sokáig várni? És tán éppen ő az utolsó ilyen lény. Én legalább valahogy így képzelem. De akárhogy is van, öt évvel ezelőtt emberek szálltak itt partra, és megépítették ezt a világítótornyot. És felszerelték rá a ködkürtjüket, és azóta bőgetik, a hangja pedig száll, egyre száll arrafelé, ahol te élsz, álmaidba temetkezve, és csak emlékezel, emlékezel egy tengeri világra, amelyben ezernyi magadfajta lény élt, mert most egyedül vagy, egészen egyedül, ez a világ már nem a te világod, ebben a világban neked el kell rejtőzködnöd. Ámde a ködkürt hangja felzúg és elhallgat, te pedig felrezzensz a Mélység iszapos fenekén, a szemed kitágul, mint egy két láb nagyságú fényképezőgép lencséje, és megmoccansz, lassan, lassan, hiszen fölötted az egész óceán, és a válladra nehezedik. Csakhogy a ködkürt halk, meghitt hangja áthatol ezer meg ezer mérföldnyi vízen, a gyomrodban fellángol az éhség tüze, és te emelkedni kezdesz, lassan, lassan. Táplálkozol, tőkehalakat, pontyokat nyelsz el hatalmas kortyintásokkal, meg medúzák egész áradatait, és emelkedsz, lassan emelkedsz, miközben telnek-múlnak az őszi hónapok, a szeptember, amikor útnak ered a köd, az október, amikor sűrűsödik, és miután napról napra, óráról órára néhány lábnyi emelkedéssel biztosítottad magadnak a szükséges légnyomást, november végén már megközelíted a felszínt és még életben vagy. Mert lassan kell haladnod: ha hirtelen felbukkansz, szétrobbannál. Így aztán teljes három hónapig tart, míg felmerülsz, és jócskán pár napig az is, míg a jeges vízen elúszol a világítótoronyig. És akkor, Johnny, végre megérkezel, és ott vagy, odakinn, az éjszakában, te, a világ legnagyobb, istenverte szörnyetege. Emitt meg a világítótorony, és szólongat szakadatlan, hosszú nyaka akár a te nyakad, magasan nyúlik a víz fölé, a teste éppen olyan, mint a te tested, és ami a legfontosabb, a hangja szakasztot a te hangod. Érted már, Johnny, érted már?

A ködkürt süvöltött.

A szörny válaszolt.

Én pedig láttam és éreztem mindent - az évmilliókig tartó, magányos várakozást valakinek a visszatértére, aki nem tér vissza többé soha. Az évmilliókig tartó egyedüllétet a tenger fenekén, ezt a tébolyítóan töméntelen időt, odalenn, miközben az égről eltűnnek a kétéltű madarak, a szárazföldön felszikkadnak a mocsarak, eljön a lajhárok és kardfogúak korszaka, aztán kőszénkátránnyá válnak ezek is, és végül, mint megannyi termeszhangya, emberek rohanják meg a dombokat.


2012/02/24

Latinovits Zoltán levele Ruttkai Évához...

20:46:42, brekkancs irta idezet naplójába

(részlet)

...Nincs nyugalom. Én is várok. Várlak, hogy elmondhassam: légy nyugodt, vagyok és leszek Neked. Elvégeztetett. Ne hajtson hallgatásom és szomorúságom zajos helyekre, ne hajtson el gyötrődésem, várakozásom, töprengésem. Minden értünk fog történni, mert akarom. Mert Isten is igy akarhatja.
Kilazult karom a derekad körül, de a kezedet fogom. Ne siess, ne kapkodj, ne térj ki. Újraszüljük magunkat. Te is akard. Hogy együtt legyen jó. Ha talán nem is úgy, mint régen.
Meleget kell egymásra fújnunk. Szeretetkötelekkel kell összekötnünk magunkat. Hideg a világ. Kihunynak a tüzek. Kell a tűz. Kell a fény. Kellünk egymáshoz. Hajtson egymáshoz a vihar. Kergessen egymáshoz a csend. Ne engedjük kihűlni magunk. Mert egyedül, mert egyedül olyan iszonyatos. Olyan nehéz. Ha nem buggyan fel úgy, mint régen a vágy, élesztgessük. Nem lehet másolni a voltot, mert már mások vagyunk...
Úszom a vizben: a múlt fájdalmas simogatása. Kék könnyek tava. Benne a mi szerelmünk, a mi könnyeink is. Benne a régi szép sudár árbocok, a régi vitorlák tükörképe. Kagylók a nyakadról. A viz csillogása szived csillogása. A szél hártyája a vizen: kezed nyoma. Lúdbőrzik a viz, mint a bőr. Mindenütt a mi tükörképünk. Mint a lidérc kóvályog a vizben, viz felett, a balatoni égen. A móló köveiben. Az utakon. A nádzizegésben. Szerelmünk itt jár, itt kisért, itt időz, igéz. Hordja ki a homokra a hullám szerelmünk szikrázó kavicsait. Nyomunk keresztalakban a homokban.
Ha a múltamra emlékszem, Te is öleled az életemet, belefonódtál, rám szőtted életed hálóját, beleszőtted a hitbe a szerelem fonalát!
Merre vagy? Hiányzol. Rettenetesen hiányzol.
Már régóta hiányzunk egymásnak. És mégsem a szokás, a betegség éltetett tovább. A szenvedés újraszüli a szép lehetetlent. Kell, hogy kelljünk egymásnak. Hát kicsit kellessük magunk egymásnak.
Töltsük meg a házat szeretettel. Rakjuk újra a kályhát, újra a tüzet. Éljük egymásnak a napokat. Költözzön vissza az ölelés, valamely késői józanabb, de maradóbb szerelem. Költözzünk vissza egymásba.
Fáj a hiányod.
Úgy hiszem, szárnyverdesve, topogva, ágaskodva,szeretlek. Ha még vagy. Ha neked ez elég. Ha Te is igy akarod.
Ha van még idő...

Kulcsszavak: levelbonto.blog.hu

2010/11/14

festészet

22:19:26, vanilia irta idezet naplójába
A festészet egy szelet torta a szülinapi buliban, de a vizuális gondolkodás maga a töltelék.
Kulcsszavak: Kiss Tibi

2010/07/11

14:40:24, ecs irta idezet naplójába
– Mennyi időre lenne szüksége Magyarország megszállásához?
– Huszonnégy órára.
– És ha ellenállnak?
– Tizenkét óra.
– Hogyhogy?
– Elmaradnak az üdvözlő beszédek.

Walther von Brauchitsch tábornagy,
a német haderők főparancsnokának válasza egy német diplomata kérdéseire

2010/04/03

17:55:06, ecs irta idezet naplójába
Truth is an absolute quality.
Truth can never be relative.
There can be no degrees to Truth.
Truth either exists or it does not exist.
To be half-true is as incredible as
to be half-honest or to be half-loyal.

Az igazság egy egyetemes minőség.
Az igazság soha nem lehet viszonylagos.
Az igazságnak nincsenek fokozatai.
Valami vagy igaz, vagy nem igaz.
Részben igaznak lenni épp oly hihetetlen,
mint félig őszintének, vagy félig hűségesnek.

Benjamin H. Freedman (1954. okt. 10.)

folyománya: Nincs olyan, hogy kicsit terhes. Valaki vagy terhes, vagy nem terhes.

2010/02/21

16:34:22, ecs irta idezet naplójába
"Gradually, by selective breeding, the congenital differences between rulers and ruled will increase until they become almost different species. A revolt of the plebs would become as unthinkable as an organized insurrection of sheep against the practice of eating mutton."

"A fokozatos és tervszerű fajkísérletek következtében a születéskori különbségek uralkodó és elnyomott között annyira élesen különbözők lesznek, hogy szinte két külön faj lesz belőlük. Ezáltal a csőcselék lázadása épp olyan elképzelhetetlenné válik, mint a birkák szervezett lázadása a birkahús fogyasztói ellen."

Bertrand Russell,
The Impact of Science on Society (1953) 49-50. oldal

Alex Jones - Végjáték (A 16. részben van róla szó.)

2009/12/20

bash

19:54:24, kismaatee irta idezet naplójába
Az élet kemény és rövid, mint a farkam.  

2009/12/11

20:17:20, ecs irta idezet naplójába
„A kezelés szempontjából semmi jelentősége, hogy valakinek H1N1-e vagy szezonális influenzája van. A lényeg, hogy influenzafertőzés.”

Falus Ferenc, országos tiszti főorvos, 2009 dec.


idezet

< < > >


©2009 Sarok.org

Search marketing