H2703101724
K2804111825
Sz2905121926
Cs3006132027
P3107142128
Sz0108152229
V0209162301

Foltos

Hol nincs demokrácia?

Hol nincs demokrácia?

Érdekes hír jelent meg tegnap a világsajtóban: Minszk bejelentette, hogy válaszlépésként a hasonló amerikai lépésre befagyasztja az amerikai elnök Belarussziában vezetett számláit. A hírt a minszki Amerikai Nagykövetség nem kommentálta.

1. Természetesen nagy valószínűséggel az amerikai elnöknek nincs Belarussziában vezetett bankszámlája, tehát a lépés teljesen jelképes és gesztus értékű. Üzenete egyrészt, hogy Belarusszia ugyanolyan független állam, mint az USA és nem hagyja magát megfélemlíteni. A mostani gesztus másik, mélyebb üzenetét maga Lukasenko fedte fel az intézkedéshez fűzött kommentárjában: az USA 10 éve próbálja bebizonyítani, hogy a belarusz vezetés tagjainak amerikai bankszámlái vannak, de ezidáig egyetlen egy konkrétumot sem tudtak felmutatni az ügyben. A Belarusz elnök már tíz éve is kijelentette, hogy aki Ő hozzá kapcsolódó amerikai bankszámlát talál, annak az azon lévő összeget azonnal odaadja. Belarusszia vezetése tehát megunta a gyanúsítgatásokat, és az ellene hozott gesztus értékű általános szankciókat. Értelmetlen, megfoghatatlan intézkedéseket Ő is tud hozni.

2. Az aprócska hír elbújt eleme, amire azért érdemes felfigyelni: A hírt a minszki Amerikai Nagykövetség nem kommentálta. Tehát Belarussziában működik amerikai nagykövetség, minden szankció, minden torzsalkodás és minden harag ellenére is az amerikai üzleti és hivatalos körök képviseletét helyben a lehető legmagasabb állami szinten látja el az USA. Ez felettébb érdekes, hiszen Magyarország - nem publikusan - évek óta nem mer diplomáciai, vagy esetleg diplomáciai rangú de állami képviseletet nyitni Minszkben, mondván hogy az EU és a partnerek (értsd. USA) elítélik a belarusz belpolitikát.

3. Bár nem vagyok tisztában az USA-ban érvényes pénzügyi szervezetek működését szabályozó törvényekkel, de furcsának tartom, hogy egy demokratikus(?) országban egy nem terroristának minősített, szuverén és nemzetközileg elismert, a hivatalos nemzetközi álláspont alapján a terrorizmust nem támogató állam polgárainak saját bankszámláját csak úgy, elnöki rendeletre zárolni lehet. Akkor most hol nincs demokrácia?
Kulcsszavak: Politika vélemény

Mondj már valamit, Anonim!

Neved:
  Web:

gpx©2009 Sarok.org

Search marketing