H2805121926
K2906132027
Sz3007142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172431
V0411182501

fejezetek egy befejezetlen tortenetbol

2006/02/17

mit olvasol?

2006/02/06

i doubt...

I can handle.....

so you know i love you
when i stop [loving you]
u can let it all crumble
but before that
there's no way it will
i doubt that it's gonna happen though
it's like when i made that promise
not to do anytthing (................)
that's a trick that helps to keep it going

but i cheatedfriendship. fricking friednship. concern and denial.

I doubt I WANT to handle it any longer.

mar megint

ismet szolnak meg a fenyek.

keso van. megint keso van. vagy eppen koran.

pedig ismet fogadtam a nappallal, hogy ezuttal tovabb latjuk egymast. (egy masik zonaban talan...akkor nyernek is!)
jo lenne nyerni.

nem ertem,

33 perc mulva szinesek lesznek a hangok.

2006/02/05

REALizalodas

tudatosan elni vagy csak tudjuk, hogy tudatosan elunk, vagy hisszuk, hogy tudatosan elunk, mikozben csak elunk.

megfigyelni. megfigyelve lenni. megfigyelni. latni, erzekelni, nem feledni, hinni. kepzeletem, kepeim es gondolataim zome abbol taplalkoznak, hogy figyelek. nezem es hallgatom a kornyezetem. latok csokvaltasokat, hallok veszekedeseket, hallok becezest es felmenokre hivatkozast, tapintok hideget-meleget, szagolom a varos/elet/ember buzet-illatat.

nezz ki az ablakon. egy pillanatra csaladok lathatsz.
majd egy pillanattal kesobb magukba fordulo individuumokat.
majd megint ferfit, aki kedveset koveti, majd bucsuvaltas nelkul ellep mellole es tovabblep.
majd megint setalokat...majd megint tovabb setalokat...majd megint.....


allando gyalogosok vagyunk a sajat eletunkben.

? !

2006/02/03

Munchen

Image Hosted by ImageShack.us

Nem arrol szeretnek irni, hog mi ez a film ebben nagy egeszben, amit vilagnak hivunk. nem arrol, hogy mi a celja, az uzenete, hanem csak arrol, amit en ereztem, tapasztaltam, ertettem belole, mialatt es miutan megneztem. Foleg azert, mert valahol a film is, a szinhazhoz hasonloan igazan az egyen szamara ertelmezheto. A katarzis elmaradasa vagy eppen megelese nem atadhato elmeny. A pillanatok, amiket megelunk, amint az esemenyeket kovetjuk a vasznon, nem atadhatoak. Persze ezekkel lehet vitatkozni. Szivesen hallgatom mas meglatasait egy-egy film megnezese utan. Nem szoktam nagyon kritikakat olvasni filmekrol, mielott megneznem oket - szeretem magamnak megelni oket. Erdekes viszont osszevetni a latottakat...hiszen ahany szem, annyi meglatas. De akkor is: a mozi eloszor, elso korben egy igencsak szemelyes elmeny.
Fura, hogy mindez pont a Munchen kapcsan jott elo. vagy nem?....

Az elso dolog, ami tetszett a filmben, az a kezdo feliratok ket motivuma: a film cime, Munchen (Munich – hogy miert igy hivjak az angolul?!) sok-sok varos nevenek felsorolasabol emelkedett ki. Amszterdam, London, es a tobbiek..probaltam megjegyezni, felismerni oket, de osszecsusztak szemem elott a varosok. Ez a varosrengeteg annak szolhatott, hogy ez barhol megtortenhet; hogy mindenhol mindenkor lehet egy Munchen, hogy a jelenseg, amirol beszelunk nem egy egyszeri elszigetelt eset. hogy barmi valhat Munchenne, vagy azza, amit ez jelenteni akart, aminek ez a jeloloje lett. A masik az "inspired by real events" - azaz nem alapszik, hanem inspiralodott(?). es ez fontos kulonbseg, attol fuggetlenul persze, hogy mirol is van szo benne, es hogy az mennyire fedi vagy sem az igazsagot es a konkret torteneseket - azokat a az esemenyeket, amelyeket lekepez, vagy amelyek nap, mint nap, mind a mai napig megtortennek vilagunkban.

Es akkor itt a szo - igazsag. ez egy masik koncepcio, amivel erosen foglalkozik a film, illetve ami merengesre kesztetett. Egy orok igazsag/hazugsag: az igazsag relativ. Es van, hogy nem is fontos. Hogy mi tortent, hogy ki tette es miert? Ki az ellenseg es mitol valik azza? Mit teszunk az ellenseggel es az mit tesz velunk? Kell-e tennunk barmit is? Minek a neveben? Meddig mehetunk el? Egyatalan, erdekel ez valakit, vagy csak tesszuk, amit..."kell"??

a film ellensegeket, "baratokat", igazsag keresoket-talalokat, igazsag-kereskedoket, csoportokat, terroristakat es igazsagharcosokat vonultat fel. ki az ellenseg? ki a rossz? a terrosita vagy az kontra-terrorista (azert nem antiterrorista, mert az szerintem nem ezt a fogalmat takarja, mashogy meg nem tudom, hogy mondjuk)? Az izraeli-arab konfliktus a 72-es olimpian tortenteket megidezve az azt koveto esemenyeket dolgozza fel (inspired by!). azt, ahogy egy valogatott "senki" izraeli osztag harcot vet az allam ellensegeivel szemben. mindek a neveben es kiket gyilkolva meg - valogatva, es valogatottan. az izraeli "osztag" azonositott celpontjai ugyesen valtak elottem megis azonositatlanna - nem az volt a fontos, hogy kik ok es hogy mi volt a szerepuk a tragediaban (illetve persze ez is, de): fontosabb volt eszmei jelentoseguk, szimbolum jelleguk. a nagy egeszben, az igazsag, az igazsagtalansag, az igazsagosztas, es az igazsagkereses matrixaban elnek, olnak, oletnek es halnak.

aztan persze volt ez az egyes ember szemelyes tortenete is. de nem olyan nyomaszto, nagyon "akaro" modon. nem eroltetett modon.

a tema - talan - elkerulhetelenul vont magaval, vonultatott fel parhuzamokat a jelenkor valosagaval is. eleg annyi, hogy a film utolso kepsorai a NYC-i ikertornyokat mutatjak. amint magasodnak az egbe.

igazsag.
igazsag
igazsag?

arc az ablakban

mar sokadszorra latom, amint ott all a fuggony nelkuli ablakban. fesuli a hajat, vagy csak nezelodik. ez utobbi mindig megmosolyogtat. vajon mit furkesz az ures es kopar udvarban annyira?
ma hajnalban is ott allt az ablakban. ezuttal egy eros asztali lampa vialgitotta meg sapadt arcat. hol kozel hajolt a fenyhez, hol elhajolt tole. a vonasai a sotet ejszakaban jol kiveheto valtak a feher fenyben. piros felso volt rajta. es piros volt az ajka is. ruzst rakott fel ra, es grimaszokat vagott. messzirol ugy tetszett, mintha epp koketalna valakivel a sarok lakas ablakbol. mosolygott. felkacagott. sejtelmesen elhuzta a szajat. kozelebb hajolt es kacsintott egyet. megrazta a fejet. aztan megriadt. hirtelen elforditotta fejet es atnezett a mar nyugvo ablakok fele. egy pillanatra sebesen korulnezett, majd eltunt az ablakbol.

mit latott meg? kit latott meg? visszajon?

es visszajott. tovabbra is mereven nezett ki az ablakon. lassan felemelte a kezet. valami megcsillant a fenyben. valami fenyes. valami femes csillogas. lassan emelte fel a kezet. lassan emelkedett a kezd a nyak fele. lassan az arc fele. aztan kozel hajolt a fenyhez. egy fulbevalo. egy fulbevalot csusztatott a fulebe es tovabb kacerkodott sajat tukorkepevel. a grimaszok, a dobott csokok, a felo nevetes a tukornek szoltak.

aztan meg ujbol kinezett. mintha latna valakit. valamit. vajon mit furkesz az ures, kopar udvarban annyira? talan a szemkozti lakasok ablakait nezi? talan o is lat valakit, aki. . .

2006/02/02

test-helyzetek

ma hatat forditottam a multam egy darabjanak.

nem volt olyan nagy darab. csak vagy nyolc evig tartott. es nem is ez a darab volt a legjelentosebb az elet mozaikban, de nelkule nem lett volna ugyanolyan a kep - jelen - jovo.

nem egyszer fordultam el tole. mert mintha kovetett volna.
aztan kileptem az ajton, ismet ott volt. egy pillanatra visszafrodultam, mintha akartam volna tole valamit.
felnezett.....es nem latott meg. engem. szandekos volt talan. de lehet, hogy szandek nelkuli.

hatat forditottam es mentem tovabb. emlekszem a szemere. emlekszem mindenre, majdnem mindenre, melynek resze volt s resze voltam en is.

...sokszor hiaba forditok hatat...

fenyketrec

fekszem az ures szobaban. sotet van. hallgatom a csendet. fenynyalabok usznak be az ablakon. figyelem, ahogy a mozdulatlansagbol kusza eletszeruseg lesz.megvillan egy-egy kep a mindennapokbol.
aztan felnezek a fenynyalabokra. a sotetseg nelkuluk talan fel sem tunne. a sotetseg talan nem is lenne.
talan nem is lenne.....

2006/01/31

vannak fajdalmai?

most kibirhato.

vannak fajdalmai?

most kibirhato.

vannak fajdalmai?

most kibirhato.

vannak fajdalmai?

nem akarom erezni.

2006/01/30

csend

volt, hogy amikor o hivott nem vettem fel a telefont. nem akartam hallani, amit mondani akart. de sokszot inkabb csak nem tudtam, mit mondjak neki.

nem szeretem a csendet. nem szeretem ezt a csendet, ami kettonk kozott van. vagy volt. ma mar van, hogy a telefon sem csorog.
vagy ha en hivom, nem valaszol.

fiveca

< <


©2009 Sarok.org

Search marketing