H2805121926
K2906132027
Sz3007142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172431
V0411182501

Film naplója

A Vaslady

http://www.imdb.com/title/tt1007029/

Az első képsoron egy öreg, igen rozoga hölgyet látunk, aki a sarki közértben tejet vesz. Hezitál, hogy a kisebb vagy nagyobb flakonnal vegye-e, a kisebbet választja, megdöbben rajta, hogy 49 pennybe kerül. Majd kifordul az üzletből és nagyon komótosan, nagyon öregesen hazaballag. 

Otthon megtárgyalja a tej árát a férjével, rászól, hogy ne tegyen túl sok vajat a kenyerére, kikészíti neki az egyedül megfelelő öltönyt, kihallgatja a személyzet róla szóló megjegyzéseit. 

Csak lassan derül ki, hogy a hölgy M. T., a férje már pár éve halott és a személyzet nem fogságban tartja, hanem aggódik érte...

Egy hang, egy fotó, egy tévéműsor emlékeket idéz az öreg hölgyben és így nyerünk betekintést az életébe.

Nem tudtam, hogy T. egy fűszeres lánya volt és bár sejthettem volna, hogy nem az utcáról került a miniszterelnöki székbe, de nem tudatosult bennem az, hogy ehhez párttagság és komoly politikai aktivitás kellett. Miniszterelnöksége előtt volt ő oktatási miniszter is, már akkor is keménységéről, elszántságáról volt híres.

Nem lehet nem észrevenni egyébként a politikai párhuzamokat a mostani helyzettel, különösen a mostani magyar helyzettel. Érdekes. Khmm...

Meryl Streep nem belebújik Thatcher bőrébe, hanem átlényegül Thatcherré. Legyen az az 50 körüli, vagy a 80 körüli nő. Hihetetlen a sminkesi munka, a közelik döbbenetesen élethű ráncokat, arcbőrt mutatnak. A mozgása is teljesen hiteles, sehol egy oda nem illő gesztus. 

Egy barátommal beszélgettem, neki túl sok, túl illúzióromboló, dehonesztáló volt, hogy a fő hangsúly a már megtört, kissé szenilis, erősen leépült T. asszonyon van, aki meglehetős fura viszonyban áll családjával. Nekem inkább a film erősségének tetszett, hogy nem pusztán egy politikai karrierről szólt, egy egyedülálló női karrierről, hanem az öregségről, arról, hogy milyen társ nélkül maradni, milyen átélni a szerettünk szellemi és fizikai hanyatlását, milyen visszaemlékezni, milyen elszalasztani alkalmakat. 

Szép film, hatásos film. Egy erősen megosztó, vitatott életművű nőről fest szerintem méltó képet. 

Mondj már valamit, Anonim!

Neved:
  Web:

film©2009 Sarok.org

Search marketing