H2805121926
K2906132027
Sz3007142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172431
V0411182501

Film naplója

2013/02/05

Final Cut - Hölgyeim és Uraim

13:15:16, ditti irta film naplójába

Ez a film hatalmas volt.

Próbáltam megkeresni a neten a listát, hogy pontosan melyik filmekből lett összevágva, de nem találom sehol... Ha valaki tudna segíteni esetleg, akkor azt megköszönöm. 

Az igazi szerelmes film az "igazi" férfi és az "igazi" nő történetéről mesél. És milyen az igazi férfi? Hát sármos, mint Marcello Mastroianni a La dolce vitában, de azért izmos is, mint Brad Pitt a Harcosok klubjában. Kisfiús, mint Leonardo DiCaprio a Titanicban... vagy inkább, mint Alain Delon a Rocco és fivéreiben, csak kicsit magasabb - legalább, mint Belmondo. Lehengerlő, mint Clark Gable, és néha, persze, mélabús, mint Tony Leung Chiu Wai a Szerelemre hangolvában. Határozott, mint Sean Connery, vagy Daniel Craig, mikor James Bond, de azért öntörvényű és kiszámíthatatlan is, mint Latinovits a Szindbádban, és néha kicsit esetlen, mint Chaplin a Modern időkben, közben persze titokzatos és kicsit félelmetes is, mint Gary Oldman a Drakulában és nagyon vicces, mint Woody Allen az Annie Hallban.

És milyen az igazi nő? Biztosan kiszámíthatatlan és ösztönös, mint Lollobrigida, de közben kecses és összeszedett, mint Audrey Hepburn. Kislányos, mint Audrey Tautou, ugyanakkor hideg és távolságtartó, mint Greta Garbo. Bolondos és közvetlen, mint Julia Roberts, de a mosolya olyan, mint Ava Gardneré. Igazi asszony, akár csak Sophia Loren, de az se baj, ha egy kicsit Monica Belluccira is hasonlít... és közben légies, akár Liv Tyler, amikor tündét alakít. Tudja, mit akar, akár Sharon Stone, de egyszerre elveszett és ártatlan, mint Szeleczky Zita. Ja, és olyan odaadással tud csókolni, mint Kim Novak.

...Te jó ég, ha ezek ketten találkoznak?! 

 

 

Tényleg hihetetlen, a felhasznált filmeknek körülbelül a feléről hallottam már, és nagyjából annak a felét láttam is... Mekkora filmes műveltség kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen filmet kitaláljon, és össze is rakjon...?

Minden elismerésem, tényleg. 

 

A nézőnek is komoly műveltségi teszt egyébként, ebből szempontból elég interaktív is volt a film, hiszen másodpercenként lehetett hallani a nézőtér különböző pontjaiból érkező felszisszenéseket, amikor valaki felismert egy-egy karaktert.

 

Plusz, sokszor nem a film sztorija volt mulatságos, hanem az, hogy a kivágott snitt felidézte az eredeti történetet, ami így vicces, új kontextusba került.

Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor jön rá az ember, mennyiféle módon lehet mozgóképen ábrázolni egy férfi és egy nő találkozását, vagy csak egy telefon csörgését...

 

Szóval imádtam.

Utánanéztem egyébként, miért volt olyan nehéz rábukkanni - jól sejtettem, hogy a jogvédelemhez van valami köze. 

Hónapok óta vadászom ugyanis a filmet, de letölteni képtelenség, és moziműsoron sem láttam. Mint kiderült, csak ingyenes vetítéseken lehet a filmet megtekinteni, pontosan azért, mert macerás lenne mind a több száz (akár száz évesnél is régebbi) film jogát megszerezni.

Így már érthető. 

 

Tényleg menjetek el, nézzétek meg, ha jól emlékszem, kéthetente csütörtökönként játszák a Toldiban... Olyan filmbuziknak, mint én, kötelező, de amúgyis szórakoztató.

Nagyon megéri. 

Kulcsszavak: final_cut pálfi_gyorgy

2013/01/01

Skyfall

21:41:38, brekkancs irta film naplójába

James Bond karakterének átalakulásáról elmélkednék kicsinykét, aki látni akarja a filmet, az úgy is fogja.

Azt mondják sokan, hogy az egyik mélypont a Bond filmek történetében Brosnan szerepeltetése volt. A másik pedig a mostani a Craig féle verzió. Azt hiszem nem annyira mélypontokról, mint inkább hozzáállás-változásokról lehet szó, felfogásbéli különbségekről. James Bond karaktere régebben egyet jelentett a sármos macsóval. A történet szerint általában megfekteti az összes fellelhető (jó) nőt, legyőzi a rosszakat miközben jó autókon száguldozik és felhasznál számos kütyüt.

Brosnan esetében valahogy eltúlozták a sármot, kicsit nehezen volt hihető róla, hogy adott esetben verekedni is tudna, az ember félt, hogy ha félrecsúszik a nyakkendője, annak sokkal nagyobb jelentőséget fog tulajdonítani, mint annak, ha eltalálja egy kósza golyó. Nem mintha Bondot ilyen veszély igazán fenyegethetné. :) Vagy ha fenyegeti is, az életben maradása nem kétséges. Brosnan az a férfi, aki nem piszkolja be a kezét sem átvitt, sem fizikai értelemben.

És akkor nézzük Craig-et. Daniel Craig mindennek nevezhető, csak szép férfinak nem. Enyhén szólva is szabálytalan az arca, élettől meggyötört, kicsit kiélt, kicsit elhasznált, kicsit - ahogy olvastam róla és igen találónak tartom - baltaarc. Semmi finomság nincs a vonásaiban. Viszont az általa megszemélyesített James Bond pont ilyen. Egy kemény fickó, akiről lehet tudni, hogy nem arisztokrata kifinomultsággal berendezett szalonokban, teázgatás közben részesült elméleti kiképzésben, hanem nagyon is hagyományos és testi értelemben. Olyan ember, aki pontosan tisztában van azzal, hogy a halál - legyen az akár a saját halála is - mindig benne van a pakliban, aki tudja, hogy adott esetben úgy kell vásárra vinnie a bőrét, hogy sem hála, sem kitüntetés nem jár neki érte. Még a nekrológjában sem. Teljesen hétköznapi hős, hétköznapi ember, aki időnként elfárad, időnként besokall, túl sokat iszik, hogy kezelje a felgyűlt stresszt és csak úgy mellékesen dönti meg az épp aktuális jócsajt. Egy közülünk, aki veszélyes munkát végez és pont ez az amiért döglenek érte a nők, nem a személyes szépsége okán, hanem azért, amit megtenni képes. Ráadásul különleges kütyük sem segítik, no de hát kinek kellenek a különleges kütyük, amikor bármelyikünk zsebében olyan szerkezetek lapulnak, amelyeket anno az első James Bond csak irigyen nézett volna?

Ez a James Bond korunk hőse. Katona, egy a sok közül.

 

Kulcsszavak: skyfall

2012/10/26

Terápia

20:24:53, brekkancs irta film naplójába

Láttam az HBO Go oldalon fellelhető és ingyenesen megnézhető első 5 részt. Azt kell mondjam, hogy nagyon jók a szereplők, talán az egy Marozsán Erikát kivéve, aki bár nagyon szép (mint mindig), de nekem valahogy annyira nem ütött. Vagy a csoda tudja. (A pálmát egyébként a fura tinit játszó Sztarenki Dóra - amúgy táncos - viszi el.) Szóval érdemes megnézni, különösen azoknak, akik szeretik figyelni az emberi viselkedést. :) Nagyon szépen ábrázolódnak a kommunikációs lehetetlenségek. Hogy vki kérdez valamit, amit a másik a saját kontextusában értelmez és azt szövi tovább, néha támadásnak veszi, holott a kérdés önmagában egy teljesen objektív, mindenféle érzelemtől mentes felvetés volt. 

Az ötödik rész ilyen szempontból duplán szép, mert ott az egyik pszichológus használ a másik kommunikációjára egy bizonyos technikát, amit az illető szintén nem visel el, lévén, hogy ő meg abban az érzelmi helyzetben van, amiben.

Nagyon kevés eszközzel, gyakorlatilag egy díszletben játszódik az első 4 rész (az ötödik egy másik lakásban), sok szép közelivel Mácsairól, nagyon szépen van fotózva a film, nem az az igénytelen képi világ, amit megszokhattunk a hazai sorozatokból.

Akinek van otthon HBO nézze! :) 

2012/08/15

Megnéztem ma a Magic Mike-ot

18:13:52, brekkancs irta film naplójába

hááát... Nem mondom, hogy nyári, pillekönnyű szórakozásnak nem volt jó, de hát azért már mégse...

Viszont a filmben ki volt írva, hogy 15 dolcsi asszem a belépő a férfi sztriptíz-bárba, szóval ehhez képes azt hiszem nagyon jutányos áron nézegethettem formás férfitesteket. :))

 

A film úgy kezdődik, hogy dugás után a fickó elindul dolgozni. Előtte még finoman koptatja őt a csaj (a csaj, értitek, a csaj koptatja), majd a fickó beszáll az én nem tudom milyen fasza terepjárójába, és mit csinál? 10 dollárért (amiért alkudnia kell erősen) elmegy tetőt fedni. Óránként 10 dolcsi. Megismerkedik ott egy másik szerencsétlennel, vagyis egy igazi szerencsétlennel, akivel este is összefut egy bárban és akiről megtudjuk, hogy van egy helyes nővére, akinél most lakik. A srácról kiderül, hogy a bárba csak közönséget toborozni megy, ebbe a bizniszbe beveszi a szerencsétlen kiscsákót is, majd átmennek az Igazi Helyre, ami ez a bizonyos sztriptíz bár. A fiút itt kisegítőnek alkalmazzák, de persze valami véletlen folytán egyből bekerül a mélyvízbe és onnantól már nincs megállás. (Mellesleg kiderül, hogy vmi 250 vagy hány dolcsi jött össze egy este. Kissé se fura, hogy vki az éjszakában dolgozik napi minimum 250 dollárért, majd elmegy nappal tetőt fedni 80-ért. Ilyen hiperrealista kis film ez.) Vetkőzés, szex, dől a lé, minden szuper jó. A másik fiú, aki beszervezte pedig őrlődik, mert nem kap a banktól hitelt az egyedi bútorgyártó vállalkozására.

A kisfiú elveszt egy csomó értékes kábítószert, a nagyfiú szerelmes lesz a kisfiú nővérébe, hallhatunk pár életigazságot, történik pár igen-igen valószínűtlen dolog, végül a nagyfiú és a nővér révbe ér, nem mennek el a fúdegonosz Matthew McConaughey által megformált (mellesleg igen jó testű) bácsival Tampából a fene tudja hová, talán Los Angelesbe és a vége jó, minden jó.

Szóval, láthatunk pár gyönyörűen kidolgozott férfitestet, egy nagyon jó táncost, szörnyülködhetünk rajta, hogy nők mire nem képesek, van a filmben szex is mértékkel, egy pár igen szép mell, ja, egy péniszpumpa is látszik egy pár kockán, a zene igen-igen jó, de ha vki többre vágyik, nézzen másik filmet.  

2012/07/25

Nathalie második élete

22:22:34, brekkancs irta film naplójába

Aranyos kis szerelmesfilmnek indul, Audrey Tautou-val

http://www.port.hu/nathalie_masodik_elete_la_delicatesse/pls/fi/films.film_page?i_film_id=130021

Az ember csak nézi, hogy ez a nagyon sovány-törékeny kis lány hogy képes a lábán járni.:) Szóval kedves kis filmnek indul, minden nagyon szép, minden nagyon jó és romantikus.

Aztán beüt a krach. Az ifjú férj hirtelen meghal, a lány magára marad, összetörik, elutasítja charme-os főnöke közeledését, néha az ember arra gondol, hogy ha ez és ez lesz a film következő jelenete, akkor talán annyira nem is érte meg megnézni, de aztán mindig más lesz. :) 

Pár év múlva aztán a nagyon vonzó főszereplő főnök lesz és egy hirtelen ötlettől vezérelve, önmaga számára is meglepő módon egyszer csak megcsókolja egyik beosztottját, a kopaszodó, teljesen átlagos külsejű fickót.

És ekkortól lehet nagyon jól szórakozni a filmen. A fiú olyan szeretnivaló, annyira ügyefogyott és annyira küzd a beleszerelmesedés ellen, de hát persze nincs mese, szerelembe kell esni, viszont mi addig nagyokat nevetünk és helyrezökken a világ rendje.

 

2012/04/09

Az éhezők viadala

14:41:19, brekkancs irta film naplójába

http://www.imdb.com/title/tt1392170/

Van egy birodalom, ahol pár százezer ember kiváltságos életet él. Munkára (desőt, járásra is jobbára) alkalmatlan cipőkben jár, drága ételeket eszik és mahagóniból vannak a bútorai.

Az ő jólétüket egy meglehetős széles réteg biztosítja, akikre őrök felügyelnek és akik nap nap után a létükért küzdenek. A birodalom életében egyszer már lázadás tört ki, amelyet persze levertek, de amelynek emlékére (és, hogy senkinek ne jusson még egyszer eszébe se a lázongás) vetélkedőt rendeznek minden évben. Ez az Éhezők Viadala. Sorsolással választanak ki minden kerületből 2 12-18 éves gyereket, egy fiút és egy lányt. Őket egy virtuális helyszínre szállítják, ahol addig küzdenek, amíg 1 marad életben. Az egész viadalt közvetítik, óriási esemény, gyakorlatilag az év partija, össznépi mulatság, izgalomhegyek, könny és vér. A szereplőket lehet segíteni sms-esekkel mindenféle praktikus, az életben maradáshoz szükséges ajándékokkal, ám ennek ára van, el kell nyerni a nézők szimpátiáját. Ami nem egyszerű. Ki kell tűnni a sokadalomból. Aki nyer, az mentorálhatja a majdan következő jelölteket. Aki nyer, az olyan áron nyerhet csak, hogy legyőzi, konkrétan megöli az ellenfeleit. De különben ha esetleg nem lennének elég hatékonyak egymás megölésében a játékosok, arra is megvannak a módszerei a játék szervezőinek, mindenféle érdekes, izgalmas és mulatságos kreatúrákat vethetnek be, mint amilyenek a tűzgolyók, bombák, harapós kutyák. Aki egyszer nyer, soha többé nem élhet úgy, ahogy eddig.

 

 

Jaj, de jó, hogy ilyesmi csak filmeken van...

2012/03/01

A Vaslady

21:42:31, brekkancs irta film naplójába

http://www.imdb.com/title/tt1007029/

Az első képsoron egy öreg, igen rozoga hölgyet látunk, aki a sarki közértben tejet vesz. Hezitál, hogy a kisebb vagy nagyobb flakonnal vegye-e, a kisebbet választja, megdöbben rajta, hogy 49 pennybe kerül. Majd kifordul az üzletből és nagyon komótosan, nagyon öregesen hazaballag. 

Otthon megtárgyalja a tej árát a férjével, rászól, hogy ne tegyen túl sok vajat a kenyerére, kikészíti neki az egyedül megfelelő öltönyt, kihallgatja a személyzet róla szóló megjegyzéseit. 

Csak lassan derül ki, hogy a hölgy M. T., a férje már pár éve halott és a személyzet nem fogságban tartja, hanem aggódik érte...

Egy hang, egy fotó, egy tévéműsor emlékeket idéz az öreg hölgyben és így nyerünk betekintést az életébe.

Nem tudtam, hogy T. egy fűszeres lánya volt és bár sejthettem volna, hogy nem az utcáról került a miniszterelnöki székbe, de nem tudatosult bennem az, hogy ehhez párttagság és komoly politikai aktivitás kellett. Miniszterelnöksége előtt volt ő oktatási miniszter is, már akkor is keménységéről, elszántságáról volt híres.

Nem lehet nem észrevenni egyébként a politikai párhuzamokat a mostani helyzettel, különösen a mostani magyar helyzettel. Érdekes. Khmm...

Meryl Streep nem belebújik Thatcher bőrébe, hanem átlényegül Thatcherré. Legyen az az 50 körüli, vagy a 80 körüli nő. Hihetetlen a sminkesi munka, a közelik döbbenetesen élethű ráncokat, arcbőrt mutatnak. A mozgása is teljesen hiteles, sehol egy oda nem illő gesztus. 

Egy barátommal beszélgettem, neki túl sok, túl illúzióromboló, dehonesztáló volt, hogy a fő hangsúly a már megtört, kissé szenilis, erősen leépült T. asszonyon van, aki meglehetős fura viszonyban áll családjával. Nekem inkább a film erősségének tetszett, hogy nem pusztán egy politikai karrierről szólt, egy egyedülálló női karrierről, hanem az öregségről, arról, hogy milyen társ nélkül maradni, milyen átélni a szerettünk szellemi és fizikai hanyatlását, milyen visszaemlékezni, milyen elszalasztani alkalmakat. 

Szép film, hatásos film. Egy erősen megosztó, vitatott életművű nőről fest szerintem méltó képet. 

2012/02/25

Shame - A szégyentelen

21:04:05, brekkancs irta film naplójába

Nézzétek!! Annyit mondok én nektek, feleim.

Régóta az első olyan film, hogy alig tudtam felállni és kisétálni a moziból. Fassbender olyan benne, de olyan... Uhh... Képzeljetek el egy férfit, aki szexmániás. És azt kívánod, hogy bár rád nézne úgy, ahogy, pedig semmit nem csinál. A világon semmit. Csak néz. Felöltözve, néz. És ezerszer erotikusabb, mint akkor, amikor szex közben látszik. Sőt. Ilyen kiábrándító szexjeleneteket, mint amilyenek a végén voltak még életemben nem láttam. Ilyen kétségbeesett tekintetet, mint a sarokba szorított állaté, mint a fuldoklóé. 

Nézzétek meg. Nagyon jó film.  

 

http://www.imdb.com/title/tt1723811/ 

2012/02/17

Hortobágy (1936)

22:59:05, ecs irta film naplójába
http://www.youtube.com/watch?v=YxCael_i5EY

A kis Muck története (1953)

22:57:33, ecs irta film naplójába
http://www.youtube.com/watch?v=M1NIzBRHQLY

film

< <


©2009 Sarok.org

Search marketing