H2704111825
K2805121926
Sz2906132027
Cs3007142128
P0108152229
Sz0209162330
V0310172431

Vergődiusz

2007/08/06

Agyfuttatás a 0-ról és a végtelenről

Fűzzük körbe a számegyenest, találkozzék a két vége. Ez a találkozási pont a végtelennél lesz. Ezzel nincs bajom, hiszen mind +Végtelennek, mind -Végtelennek 0 a reciproka - úgy vélem hát, kell lennie egy Ultimate Végtelen pontnak. A 0 és a Végtelen. Két pont a (most már) számkörön, ahol a mennyiségi fogalomvilág határára lépünk, készen állva, hogy elhagyjuk azt. Most mégsem ezt teszem, a mennyiségeknél maradok. Tozítsuk el körünket, feleltessük meg az y = 2*arctg(x) függvénynek. Legyen 6 óránál a 0, 3 óránál a +1, 9 óránál a -1 és 12 óránál a Végtelen. Egy körön +pi egyébként is egyenlő -pi-vel. Ennek a körnek két érdekessége van: a vízszintes húrok egymás ellentettjeit, míg a függőlegesek egymás reciprokait köti össze. 0 és Végtelen ellentettjei saját maguk, +1 és -1 reciprokai szintén saját maguk.

Vajon hány db. szám létezik? A végtelen mint mennyiség páros vagy páratlan? Akár a reciprokok, akár az ellentettek mentén a teljes számhalmaz párokra osztható. Ha a reciprokok mentén állítjuk párba a számokat, marad a +1 és a -1. Mindegyiknek önmaga a párja, ezért ők páratlanok (milyen találó megnevezés), viszont kettő ilyen számunk van. Ezek alapján arra következtetek, hogy mind az egésztől a valósig a számok összes darabszáma egy páros mennyiség.

Érdekes a helyzet a természetes számokkal: a 0 ott van, a végtelen szintén. Itt akkor egy páratlan mennyiséget kapunk.

A Végtelenről még feltételezek ilyeneket, hogy számként az összes valós számnak egész számú többszöröse. Gondoljunk pl. a szinuszfüggvényre. A 0-van mind jobbról, mind balról megközelítve ugyanazt az eredményt veszi fel. Számkörünk formája végett feltételezzük, hogy ugyanezen tulajdonságát a végtelenben is megőrzi. Azonban ez csak a sin(w)=0 esetén teljesül. Tehát a végtelen egész számú többszöröse pi-nek. Illetve valószínüleg az összes többi irracionális számnak (és rajtuk keresztül valószínüleg a racionálisaknak is). Ez utóbbi csak annyira feltevés persze, mint az összes előző.

Arra kiváncsi lennék persze, hogy a koszinusznak mennyi a végtelenben felvett értéke. Mivel cos(-w) = cos(w) minden w-ra, ezért elvileg tetszőleges értéket fölvehet a végtelenben - arra tudok csak támaszkodni, hogy sin(w)-t 0-nak tételeztük fel. Ekkor a koszinusz vagy 1, vagy -1. Ha a végtelen pi páros számú többszöröse, akkor 1, ha páratlan, akkor -1. Ez egyelőre eldöntetlen marad.

2006/11/02

Sziasztok, régen jelentkeztem, de lehet, hogy mostantól gyakrabban fogok.

Elképzelhető, hogy nemsokára én is fontos leszek a munkahelyemen - ami azt jelenti, hogy végre én is be leszek temetve munkával. Ez azért jó, mert így már látok kilátást szakmai fejlődésre és tapasztalatszerzésre. Ma leutaztunk ahhoz az ügyfélhez, amelynek a projektjén én is dolgozom. Egy kollégánk kilépett, ő most valami egész mást szeretne csinálni. Engem pedig beraknak a helyére. Kicsit szorongok, hogy majd meg tudok-e felelni.

 

Más.

Tegnap Mindenszentek ünnepe volt. Kimentünk a temetőbe Kedvesem már eltávozott hozzátartozóihoz, és eléggé magamba zuhantam. Eszembe jutott Apu. Hétvégén lemegyek Komlóra, és viszek virágot a sírjára.

 

Egyelőre ennyi. Lassan közelednek a zh-k, a féléves házik beadási határideje (már el kéne kezdenem csinálni őket), majd a vizsgák. 40 kreditet vettem föl, meg is szeretném mindet csinálni. A deadline tartása így meglehetősen vicces lesz - az lenne egyetem nélkül is. A mai megbeszélés vége felé lezsíroztuk a következő meeting illetve az éles beüzemelés időpontját. Ezt összevetve a hátralévő feladatok komolyságával és nagyságrendjével a régi, szakállas idézet jutott az eszembe: "10 percig röhögtem a főnök viccén, mire rájöttem, hogy az a következő feladat." 

2006/10/01

Meghalt Sütő András

Az idetartozó cikk: http://index.hu/kultur/suto061001/

Soha nem vettem a fáradságot, hogy fölkeressem, pedig valahol mindig kiváncsi voltam, milyen ember lehet a másik Sütő András. Most megtudtam azt is, hogy itt, Budapesten érte el a halál, tehát még Marosvásárhelyre sem kellett volna utaznom, hogy megismerhessem. 79 éves volt.

Az életéről, munkásságáról sokat nem tudok. Valahogy mindig az sulykolták a tanáraim, hogy nekem különösen ismernem kell a műveit. Most, hogy meghalt, nem érzem még azt a megrendülést, amit több évvel ezelőtt pl. Sinkovits Imre halálakor.

Néztem a négy évvel ezelőtt róla készült fotókat, tévedtem. Nem hasonlít ránk, valószínüleg csak névrokon. Természetesen az is csak véletlen egybeesés, hogy ugyanaz a betegség vitte el, ami 1 hónappal ezelőtt Édesapámat.

2006/09/18

Ars poetica

A lepkehálói hovatartozás a valláshoz hasonlóan egyéni meggyőződésen alapul, és mint olyan, magánügy. Senki iránt nem fogok csak azért haragot táplálni, mert nem vagyunk egy véleményen.

2005/04/20

dump

Nem is tudom, miért döntöttem úgy, hogy leírom a gondolataimat. Illetve, hogy csak miért most. Talán, mert most vagyok annyira rossz passzban, hogy végre meg tudom fogalmazni őket. Talán, mert elég régóta tart ahhoz, hogy mostanra már letisztult, és én is tisztán látom. Igazából nem tudom, hogy miért, nem tudom, hogy mi a bajom. Nem tudom, hogy hol rontom/rontottam el. Hogy hogyan jutottam/jutottunk idáig. Még csak most lesz három éve, de nekem már egy örökkévalóságnak tűnik. Egyrészt mert olyan, mintha mindig is együtt kettünk volna, és ez tök jó. Másrészt, mert néha úgy érzem, összecsapnak a fejem fölött a hullámok, és nem tudom, hogy mit tegyek, továbbá azt sem tudom, hogy miért érzem így, hogy mi nyomaszt. Talán csak az idegeim túl gyengék, és ilyen érzékenyen reagálok az időjárásra? Vagy csak legyőzöttnek hitt démonjaim kezdenek újból felülkerekedni hosszas lappangás után? Vagy a kettő ugyanaz? Hatnak egymásra? Nem tudom, túl kusza minden. Érzem, ahogy áramlanak fejemben a mázsás súlyú érzések, érzelmek, gondolatok. Szerelem, szeretet, vágy, ugyanakkor egyedüllét, magány, fájdalom, düh, harag. Mintha minden hirtelen a nyakamba szakadt volna.Az egész világ. Talán csak én vagyok túl gyenge, talán nem vagyok elég érett még a felnőttek életére, vagy csak nem vagyok életrevaló, és soha nem leszek elég erős, hogy elviseljem mindazt, ami az élettel jár. Az élettel, melynek körülményei pillanatról pillanatra változnak. Most mindenesetre kiírom magamból azt, ami úgy érzem, nyomaszt. Lehet, hogy tényleg nyomaszt, lehet, hogy csak valami ezt akarja velem éreztetni. De néha menekülnék. Valahova messzire, ahol új életet kezdhetek. De hiába mennék. Ezt már eljátszottam 7 évvel ezelőtt. Három éve sikerült idemenekülnöm. És, jutottam valamire? Nem, csak arra, hogy ami elől menekültem, az utólért. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy önmagam elől menekülök. Ismét. Csakúgy, mint eddig folyamatosan. Csak most elveszítettem saját fonalamat, és kicsúszott a lábam alól a talaj. Újra. Valószínüleg csak az időjárás teszi. Lehet, hogy kialszom. De mi van akkor, ha nem? Mi van akkor, ha soha nem lesz bátorságom szembenézni magammal? Ahonnan idemenekültem, abból én magam csináltam üldözőt, azzal már tényleg üldözőként kell szembenéznem. Ha sikerül önmagammal szembenéznem és megbékélnem, akkor azzal is sikerülni fog. Ehhez először meg kell ismernem magamat. Aztán meg kell értenem. Majd meg kell szeretnem, és meg kell békélnem vele. Velem. Utána jöhet az egész világ.

2005/03/10

Süti

Több, mint egy év után előkerült a másik Süti :)) És most örülök.

2005/03/08

Visszaestem

Leszoktam a cigiről. Ehhez képest most itt ülök a 4 bsz könyv társaságában, bal kezemben egy szál Davidoff Classic, előttem egy bögre kávé. Reggel megyek szigorlatozni.

2005/03/02

Éjszaka

Rolniztunk. Közben Manu Chao szólt. Aztán elszívtunk egy vizipipát. Én még egy feles Porto Ricóval zsibbasztottam pluszban az agyam. Jó volt. Mármint rolnizni. Rájöttem, hogy nincs kézügyességem, mert 5 perc után görcsbe állt a kezem, és képtelen voltam irányítani az ujjaimat (ez még rolni alatt volt, a rum előtt). Topa vagyok.

2005/02/27

Porto Rico rum

Bár eredetileg 67.5%-os hivatott lenni, ez most csak 60 fokos. Nem baj, jólesett. A fagyi is, amit utánaküldtem. Megyek vissza dolgozni. Ezer dolgom lenne, mert meló mellett még ott a márc 8-i szigorlat, úgyhogy párhuzamosítom most a dolgokat. Remélem, mind a kettő sikerül. Bár kezdek megint kicsit kishitűvé válni.

És ha nem figyelek oda, megint nyafogásba csap át az egész.

Sok ez így egy kicsit egyszerre, most már én sem papolhatok másoknak, hogy "ha sokat akar a szarka..."

Vagy elbírja, vagy nem bírja. Meglátjuk.

A kezdet

"In mathias rex" ( r ) : megszülettem. Azon túl, hogy alig több, mint 23 évvel ezelőtt a világra jöttem, kb két és fél éve ténylegesen megszülettem. Végre elkezdtem élni. És rájöttem, hogy az élet minden. A legfontosabb, a legszebb stb.

Kezdésnek ennyi.

dr_hummer

< <


©2009 Sarok.org

Search marketing