H2703101724
K2804111825
Sz2905121926
Cs3006132027
P3107142128
Sz0108152229
V0209162301

civertan

Infrakamera a régészetben


Légifotós feladataink egy részét régészeti lelőhelyek, felkutatásával töltjük. Ezt a műfajt nevezi a szakma légirégészetnek . Ekkor a szántóföldek, búzatáblák nagy területeit vizsgáljuk a levegőből, hátha rábukkanunk valamiféle nyomra, ami letűnt korok maradványaira utal.


Dunatetétlen
Igéretes nyomok Dunatetétlen határában


infrafotó
Ugyanaz a terület infra felvételen


Az évezredek – évszázadok során, az eróziónak köszönhető földtakaró borította be az egykor lakott, beépített területeket, temetőket. Érdekes jelenség, hogy a talaj elárulja, ha a felszín alatt megbolygatott, vagy kővel, téglával borított rész bújik meg.

Másképpen nő a termény ott, ahol nem csak anyaföld van alatta. A talaj vízháztartásának köszönhetően nem egyenletes mennyiségben jutnak folyadékhoz az egyes takarmánynövények szálai, így időnként látványos módon kirajzolják az alattuk megbúvó formákat. Van azonban egy különleges módszer, amivel a kevésbé látható nyomokat is ki lehet emelni egyes kutatók szerint.

Ez az úgynevezett infra technológia. Erre vannak már speciális kamerák is, de létezik a digitális fényképezőgépek CCD érzékelője elé szerelhető infra szűrő is. Cégünk Amerikából vásárolt egy ilyen eszközt és beszereltettük egyik kameránkba. Az eredmény érdekes, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szürreális felvételek születtek, azonban lényegesen több információt nem hordoznak magukban.

Nekünk tehát légirégészeti célra nem igazán vált be a módszer, de lehetnek a piacnak olyan szegmensei, ahol eredményesen tudnánk használni. Ennek kimunkálásán a mai napig dolgozunk.


Forrás: Légirégészet.com

 

Linkajánló:
Légirégészet.lap.hu | Légifotó könyv.lap.hu | Fotó.lap.hu | Robotrepülőgép.lap.hu | Légivideó.lap.hu | Légirégészet.com | Légifotó.com | Jászaifotó.hu

Megjelent: Légikamera.blogter.hu

 

© Civertan Stúdió Budapest (Társblog: Civertan.blogter.hu , Starlapjaink)

Mondj már valamit, Anonim!

Neved:
  Web:

civertan©2009 Sarok.org

Search marketing