H270310172431
K280411182501
Sz290512192602
Cs300613202703
P310714212804
Sz010815222905
V020916233006

Top secret

2012/02/15

Athén képekben, hétfő reggel...

kiegett haz

 

bankfiok

 

 kavezo

  Azért az élet ment tovább, senki nem halt meg. Sajnos pár huligán "kigarázdálkodta" magát a tüntetések árnyékában.

 

 

Kulcsszavak: athens

2011/11/12

Este koncert, buli, társaság...

Nekem meg egy egészen kicsi hangom sincs! HELP!!!
Kulcsszavak: beteg

2011/11/06

Új szigetkör rekord, meg egyebek...

Múlt hétvége óta van új szigetkör rekordom: 19:15 még mindig nem 19 alatt, de ami késik nem múlik!

 

Ehhez képest ma az 50km-es OB egyik rövidebb távján indultam, ami elméletileg 7,5 km lett volna, de valójában kissé hosszabb volt (8,24) és szokásos módon 3. lettem, illetve a korosztályos versenyben 2. Kissé bosszantó, ráadásul csak 35 másodperccel vert meg az első, de legalább a másodikra simán ragadhattam volna. Ok, egy kicsit torokgyulladásom lett tegnap reggelre de akkor is. Mondjuk a szigetkör részidőm egyébként 19:31 volt, ami nem rossz, de azon is látszik 16 mp amit még valahogy bele lehetett volna ügyeskedni ebbe a versenybe. Így jártam, idén ősszel első már azt hiszem sose leszek, de legalább küzdök.

 

Amúgy viszont a 8km-es részidőm kerek 30 perc lett, ami azért elég szép, ha összehasonlítom a 21 évesen főiskolán futott legjobb időmmel, ami 34 perc körül volt (persze akkor sokkal kevesebbet edzettem, mint most).

Kulcsszavak: futás

2011/10/17

Újabb hétvége, újabb második hely...

Úgy tűnik az idei őszre ezüstérmek jutnak... egy átbulizott péntek éjjel után szombat reggel kisebb kihívást jelentett, hogy a 10 órakor induló 3km-es versenyre odaérjek még regisztrációs időben Dunaújvárosba. Szerencsére volt helyismeretem, ami értékesnek bizonyult, így a 8:30-as indulás ellenére sikerült 9:30-ra megtalálni a helyszínt a Duna parton.

Persze a kevés alvás és a sok bor meglátszott az időmön, 11:43 alatt futottam le a távot, ami elvileg 3km, a gyakorlatban +- 100-200 lehetett. Az idővel nem vagyok elégedett, de sikerült két elég jól futó sráccal végig együtt menni és egyiküket lehajrázni, szóval mégse volt teljesen elveszett nap. Az már csak hab volt a tortán, hogy valahonnan kerültek érmek is és a junior kategóriában felállhattam a dobogó második fokára. Valamiért ugyanis junior és szenior besorolás mellett döntöttek és engem kérdés nélkül juniornak soroltak be. (Azért vicces volt a két nagy ellenfél mellett állni akik összesen se voltak annyi idősek, mint én. 14 és 16 lehetett a két srác.)

Jellemző az idei őszre, hogy futottam ennél sokkal jobban is és akkor is második helyre volt elég.

 

Jövő héten még lesz valami 7km-es futás Tatán, esetleg arra még beugrom, bár ma este 8-kor a Margitszigeten már csak 7 fok volt és komolyan elgondolkoztam, hogy mennyire lehet versenyképes időt futni ha ennyire lehűl a levegő. Persze a tegnapi verseny és az azt követő levezető szigetkör után ma csak laza futást terveztem és a csípős hideg se nagyon inspirált arra, hogy gyorsan szedjem a levegőt. Összességében egyébként az a vicc, hogy a sebességem ma este jobb volt, mint tegnap reggel, mert a 20:33-as szigetkör kb. 3:52-es km, míg a 11:43-as 3km csak 3:54.

 

Valakit érdekel 7km laza kocogás Tatán jövő szombaton, ha tényleg rendeznek valamit?

Kulcsszavak: futás

2011/10/15

No comment...

Világszerte tüntetéseket tartottak szombaton a felháborodottak, azaz annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal. A legnagyobb balhé Rómában alakult ki. Londonban Julian Assange is beszédet mondott.

Felgyújtották az olasz védelmi minisztérium egyik melléképületét a felháborodottak mozgalmának római tüntetésén törő-zúzó, álarcos csoportok.

Nem sokkal délután öt óra előtt lángok csaptak fel az épületben, amelyet mintegy száz, fekete álarcot viselő ember vett körül. Az ismeretlenek két autót is felgyújtottak. A tűzoltók a továbbra is békésen tüntető több tízezer felvonuló miatt csak nehezen tudtak a helyszínre jutni.

Világszerte tartottak ma bankárellenes tüntetéseket, melyek közül a római volt a legnagyobb. A város központjában már kora délutánra több tízezren gyűltek össze, olyan feliratokkal, mint „Csak egy megoldás van, a forradalom", vagy „Nem vagyunk pusztán vagyontárgyak a bankárok kezeiben", és a tömegben feltűnt egy koporsó is, rajta az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi nevével. A tüntetőket felháborítja, hogy Berlusconi kormánya 60 milliárd eurós megszorító csomagot hozott, s most pénteken mégis megnyerte a parlamenti bizalmi szavazást.

 

A tüntetők többsége békésen vonult fel, volt zene, tánc és ingyen sört is osztottak. Volt, aki sárkánynak öltözött be, így tiltakozva az olasz jegybank eddigi, az Európai Központi Bank új  elnöke, Mario Draghi ellen, akinek a neve olaszul sárkányt jelent.

 

Madridban a felvonulók öt oszlopban indultak el a külvárosokból, hogy azután az eredeti, májusi megmozdulások gócpontjában, a Puerta del Sol téren találkozzanak. A tüntetők azt tervezik, hogy az éjszakát is itt töltik majd.

Londonban ezrek gyűltek össze a Cityben, a brit főváros pénzügyi szívében, nem messze a tőzsde épületétől. A tüntetők egy része maszkot viselt, s egy órával a megmozdulás kezdete után összecsapások törtek ki köztük és a rendőrök között, amikor megpróbáltak a tőzsde felé előrenyomulni. Julian Assange, a Wikileaks vezetője is beszédet mondott a tüntetőknek a Szent Pál katedrális előtt a kapzsi és korrupt politikai elitről.

 

Kulcsszavak: tüntetés

2011/10/08

ROAR

ROAR

A türelem nem kimondottan erősségem...

Kulcsszavak: ROAR

2011/09/25

Sportos vasárnap

Ismét túl vagyok egy kemény napon. Délben a Tápiószecsői futónapon lettem második (ugyanaz a srác győzött le aki egy hete Csepelen is). 3,4 km-t 11:04 alatt futottam, de 2mp még hiányzott az első helyhez, remélem legközelebb meglesz.

Ezek után kissé feltört lábbal elmentem a RunTilt futásra este 6-ra a szigetre. Ezt egy életmódblog írója szervezi, fiatal srác és elég jó kis csapat jött össze. Ebből az alkalomból idei csúcsot futottam a szigeten 19:28-cal. Na, ezt nem hittem volna, miután pénteken, szombaton és ma délben is futottam nem voltam épp csúcsdöntő formában, aztán mégis.

Most helyre kell hozni a lábamat és csak így tovább, mert most érzem az erőt...

Kulcsszavak: futás

2011/09/24

Könnyű esti séta a szigeten

Azt hiszem ma megfutottam az idei szigetkör rekordot, de nem volt nálam a stopper így csak telefonnal mértem, amit lenyomtam kb. 50 m-rel a cél előtt. Akkor volt 19:30... tutira belül voltam az eddigi csúcson ami 19:39 és két hete vasárnap futottam. Kalandra fel! hol is lesz futóverseny vasárnap?
Kulcsszavak: futás

2011/09/18

Ezüstös hétvége 2. rész

A tegnapi jól sikerült Csepel sziget futás után ma reggel Tatára vettük az irányt, ahogy Kiszsizsik már megírta Rékával és Adával együtt, hogy 7km-es futással ugyanoda jussunk vissza az Öreg-tó partján, ahonnan indultunk.

Az előzményekhez tartozik, hogy májusban már indultam egy ugyanilyen versenyen. Akkor 26:41 alatt értem körbe és kb. 10. lettem a borzasztó 13 fokos hidegben és esőben. Most ennél sokkal jobb idő volt csak az erős szél volt aggasztó, de a célom az volt, hogy mindkét mutatóban javuljak.

 

Rendkívül szofisztikált stratégiát követtem: elfutottam az elsőkkel és foggal-körömmel próbáltam rájuk ragadni, ami 2km-ig sikerült is. Ekkor az első három futó lazán elhagyott és utána teljesen légüres térben futottam.  Közben folyamatosan attól féltem, hogy valaki utolér és nem lesz erőm menni vele. Szerencsére a GPS-es óra mutatta a km időket, ami adott támpontot és mikor úgy éreztem, hogy lassulok, akkor újra próbáltam erősíteni.

 

Végül 26:08-as időmmel sikerült mindkét célt megvalósítani, 4. lettem az abszolút listában, de esélyem sem volt megszorítani a 24:44 alatt beérő 3.-at. (A mögöttem érkező viszont szintén 20 mp-cel lemaradt, így volt értelme a hajtásnak, mert ezt 1-2 rosszabbul sikerült km-rel el tudtam volna bukni.) Az már csak a hab a tortán, hogy a 30-39 éves kategóriában csak 1 futó előzött meg, így két nap alatt két ezüstérmet gyűjtöttem, jobb termés, mint valaha.

 

 Jövő héten keresek valami kisebb futóversenyt, hátha végre összejön az első hely!

 A csapat többi tagjának ezúton is gratulálok, különösen mert ők igazán lelkesedésből futották végig a távot, amire külön nem nagyon edzettek és így még nagyobb érdem.

Kulcsszavak: futás

2011/09/17

Fut a Csepel sziget...én meg 2. lettem!

Kissé káoszos tömegsport rendezvényen végre sikerült egy ezüst színű érmet gyűjtenem!

A Csepel sziget futást a pláza és a Karácsony Sándor utca környékén rendezték (helyiek előnyben). A terv szerint a pláza mögül a hév mentén indulva három kört kellett futni és a végén a  pláza elé érkezni a 3880 m-es távhoz (vagy 6-ot a 7630-hoz). Chip is volt az időméréshez, ami eddig kiváló lenne, de kezdtek elvadulni a dolgok...

A chip érzékelése például csak a befutónál volt, elméletileg a köröket regisztrálták, de én nem láttam sehol érzékelőt a távon. A rajtnél szokás szerint tömörültek az iskolás korú gyerekek, a tényleges rajt a névleges rajt elől kb. 10 méterrel indult. Én ugyan a rajtvonalról indultam, viszont át kellett küzdeni magamat 10 méternyi gyereken, sokan már 100 méter után sétára váltottak (csak tudnám miért kellett ehhez előre nyomakodni). Bőven túl voltunk az 500 méteren, mikorra magam mögött hagytam a tömeget és az után a 10 ember után indulhattam, akik tudtak is futni. A második körre még előttem lehetett 4-5 ember, de ekkor viszont utolértük a tömeg végét és ismét kezdődött az előzgetés.

Végül 2-3 láthatóan profi futó teljesen elveszett a szemem elől, de volt előttem egy akit még kényelmesen utolérhettem, úgyhogy őt követtem a 3. körben és a célnál derült ki, hogy csak mi ketten futottunk 3,8 km-t az élmezőnyből. Sajnos a befutónál egyforma volt a sebességünk és ő végig fél-egy méterrel előttem volt, ezzel második lettem. Kaptam is érte egy szép ezüst színű érmet, minden jó, ha a vége jó!

Persze stoppert nem vittem, mert bíztam a "chipes időmérés"-ben, de az előttem futó srác 13:48-at mért, ez ha igaz egészen kiváló eredmény, pláne az elején nem teljesen önkéntes alapon letudott sétával.

Kulcsszavak: futás

2011/09/04

...and challenge completed!

Oh, well... a szervezők az utolsó pillanatban kicsit kiszúrtak velem, de megkönnyítették a logisztikát. A ligetkör, amit gyorsan akartam futni, végül nem a félmaraton rajtja után közvetlenül indult, hanem a célbaérést követően. Azért az eredményekre így sem panaszkodhatok:

 

1. Fuss Budapest Trio - 8,3 km-es utolsó etapja 34:14 alatt sikerült (8km-re átszámítva kb 32:36 lenne, ami azért érdekes, mert főiskolán mikor elvben versenyeztem sose voltam ilyen gyors.)

 

2. A Ligetkört , ami 3,4 km, 12:30 alatt  futottam és 3. helyen értem célba. Elég jól be voltam melegedve ;), talán túlságosan is jól. Sajnálom, hogy ezen a távon nincs érem.

 

Viszont a csapattársaknak és a lánycsapat tagjainak (köztük Kiszsizsiknek és Nyúlnak) ezúton is gratulálok! Mindenki erőn felül teljesített.

 

 

u.i.:mikor futunk legközelebb? ;)

Kulcsszavak: futás

2011/08/30

Challenge accepted...

Ha minden jól megy, akkor vasárnap futok 3,4km-t aztán lesz 20-25 percem, hogy átérjek a váltó utolsó etapjára, ami 8,3km. Ez annyira őrült ötlet, hogy meg kell próbálni!
Kulcsszavak: futás

2011/08/28

Hazaérkezés minimális kalanddal

Kellemes érzés, mikor a brüsszeli repülőtéren vasárnap este bejelentik, hogy a müncheni gép technikai okok miattkésőbb indul. Kicsivel később kiderült, hogy a technikai ok a csomagszállítók sztrájkja és a gép végül 1 óra késéssel el is indult. Sajnos a München-Budapest járatomhoz viszont eredetileg 50 perc időm lett volna  a csatlakozásig...

 

...viszont kis szerencsével és egy félig üres közvetlen Malév járattal később már 15 perccel a tervezett időpont előtt itthon is voltam. :)

Kulcsszavak: mázli repülés

2011/08/06

19:46

idei legjobb idő a szigeten. a felpuhult vicc-rekortánon ,25 fokban, tűző napon igazán ígéretes! még 22 másodperc és meglesz a tavaly őszi legjobb idő...azután ki tudja :)?

2011/05/08

A jó helyezés titka az ellenfelek megfelelő megválasztása!

Nos, címszvakban:

1. Ki a fene intézte az esőt? Tegnap még nem mondtak ilyet, erre reggel zuhogott.

2. Köszönet a google maps-nak és azoknak akik M31 néven építettek 12km "sztrádát" az M0-ás és Gödöllő közé. A létesítmény igen színvonalas, még híd is van felette 1-2 helyen. Oda-vissza megnéztem miközben a 31-es utat és Sülysáp nagyközséget kerestem.

3. Sülysáp nem véletlenül nagyközség, elég nagy ahhoz, hogy térkép nélkül eltévedjünk benne, bár csak kicsit.

4. Azért odaértem a nevezés végére, sőt az időre való tekintettel 1 órával csúszott minden program, így fázhattam egy extra órát. (Az idő ettől nem javult meg.)

5. 8 fokban elgémberedett ujjal nem tudtam elindítani a GPS-es órát, így nem tudtam követni a saját időmet.

6. Tavaly 13:18 kellett a győzelemhez a 3,7km-es távon (kb. falunapok szintű versenyzőkkel). Pozitívum, hogy 13:19-et fuottam. Negatívum, hogy 3-an megelőztek, köztük egy junior. Ráadásul a különbség csak 2mp volt az előttem haladóval szemben és az első kettő is 20mp-en belül volt, úgyhogy kicsit lehettem volna lelkesebb. A felnőttek között így is 3. lettem, úgyhogy kaptam oklevelet és érmet.

 7. Eredményhirdetés délután 4-kor volt és előtte még futottak 10 km-t és félmaratont. Ettől viszont le volt zárva az út, úgyhogy nem tudtam elmenni enni valamit, inkább átöltözés után végigfáztam a napot.

8. Az eredményhirdetésnél kiderült, hogy sokan előre átvették valahogy az érmet. Bónuszként egy dobogóra álhattam a női verseny győztesével, mint 3. helyezett. Jól néztünk ki, a tápió menti tömegsport egyesület honlapján jövő héttől megtekinthető a fotó.

+ Azért mégis most először álltam dobogón fizikai versenyszámban!

 

Kulcsszavak: futás

2011/05/07

Közelítem a top formát...

A mai napon végre kipróbáltam a szigetfutást, ami egy havonta megrendezett magán szervezésű amatőr "verseny". Már tavaly is találkoztam ezzel a lehetőséggel, aztán elhúztam Görögországba nyaralni és feledésbe merült a sziget.

Egy szigetkört kell futni (kb 5,3km), hendikepes indítási rendszerben ahol a cél, hogy mindenki kb. 10:46-kor érjen be. Az indulás 10:20 az először induló futóknak, a többieknek pedig ennél több-kevesebb a korábbi idejüktől függően.

Nekem a reális indulás 10:25-10:26 között lett volna, így persze elsők között értem be.

A mai időm 20:13! Ez már egész szép, konkrétan a szigeten csak tavaly októberben futottam ennél jobbat, akkor 19:24 alatt értem körbe. Persze közben sokkal gyorsabb eredményeim is voltak versenyeken, de egyrészt kell a versenykörnyezet a megfelelő ösztönzéshez, másrészt a szigeten a puha rekortánon mindig lassabban megy a futás, mint bárhol máshol. Akárhogy is nézem, ígéretes eredmény...

 

 

Holnap megnézem, hogy tényleg van-e 3,7km-es verseny sülysápon és ha igen, akkor kipróbálom a kamikaze taktikát: tartalékolás nélkül nekiindulok aztán meglátjuk mit bírok az első km-en és mit a végéig. Lehet találgatni és drukkolni :).

Kulcsszavak: futás

2011/04/28

Horoszkóp...

"...Dirk hálával telten meghajtotta a fejét a visszavonuló férfi felé, aztán továbbsietett, ott nyitva ki az újságot, ahol mindig is szokta: a horoszkóprovatnál.
-Szinte minden, amit ma elhatározol, rosszul sül el-olvasta a modortalan fröcskölődést.


Összecsapta az újságot. Egy pillanatig sem tudott volna azonosulni azzal a gondolattal, hogy a hatalmas, forgó csillagzatok, fényévek távolában, tudnak valamit az elkövetkező napunkról, ha a végkimenetelét még magunk sem ismerjük. Egyszerűen úgy kellett történnie, hogy "A Nagy Zaganza", aki Dirk egy régi barátja volt, egyszerûen csak tudta, mikor van Dirk születésnapja, és mindig ugyanezt az egy sort írta le aznap, csak azért, hogy felizgassa Dirk-et. Az újságeladások emiatt kb. 12-edrésszel csökkentek, amióta az ismerőse vette át a horoszkóprovat irányítását, és csak Dirk és A Nagy Zaganza tudta, hogy miért."

 

Douglas Adams: A lélek hosszú sötét teadélutánja

 

Ennyi, az élet a világmindenség meg minden!

Kulcsszavak: horoszkóp

2011/04/26

Vicc

Honnan tudod, hogy Schmitt Pál idomitotta a juhászkutyádat?

 

A juhok eltűntek, de a tolvajnál aláirt adás-vételi szerződés van (a kutyád mancslenyomatával).

2011/04/18

17:54 :)

Új versenyben elért lejobb időt futottam az antwerpeni 5km-es "short run"-on vasárnap. 4mp-cel javítottam a tavaly őszi athéni időmön.

 

Azért az olimpiai szint még messze van, tehát van bőven lehetőség javulni. Ráadásul kb. 10. helyen értem be (pontos adatok holnap a chipes időmérés eredményeinek publikálása után), ami szintén egész jó, de ugye ez is javítható még 9-cel.

Azért most kicsit elégedett vagyok!

 

Egyáltalán nem mellékesen, hugom lényegében edzés nélkül futott 27:45-öt, ami szintén egyéni legjobbja. A tömegben persze vitte a szive, aztán elfogyott a tüdeje :). Azért a gratuláció neki is kijár, pláne mert csak 1 babakocsis anyuka előzte le...

Kulcsszavak: futás

2011/04/10

19:58, azaz 24:16

Ma volt a Vivicitta városvédő futás (a városvédés része csak történelmileg így alakult, nem érzem, hogy bármit tettünk volna a városért).

Én a saját edzéstávomnak legjobban megfelelő 6,5 Km-es midicittán indultam és célom a tavalyi 24:33-as idő (és 13. befutó hely) felülmúlása volt. Elméletileg persze ez nem lehetett volna nehéz, hiszen a múlt évben rengeteget gyorsultam, de a téli időszak nem sikerült túl jól és csak kb. 2 hete végzek teljes értékű edzésmunkát, így volt kihívás. Arra csak utólag jöttem rá, hogy tavaly csak 6,4km volt a táv, így már azonos idő is javítás lett volna...

 

A végeredmény 24:16 ami kb. 17. helyre volt elég (chip-es időmérés volt, remélem lesz pontos helyezés is).  A helyezés nem akkora öröm, de a neten lévő képek alapján idén a picit hosszabb távon 1:16-tal volt gyorsabb a győztes, mint tavaly, szóval erősebb volt a mezőny.

 

Számvetés pozitivumok:

1. gyorsabb voltam mint múlt évben!

2. a szigetkörre átszámítva kb. 19:58-at futottam, ami az idei legjobb időm valós körülmények között (nem padon). Ráadásul, idén először vagyok 20 perces szigetkörön belül!

3. 5km-re vetítve 18:40-es idő nem is rossz, bár elmarad az őszi 17:58-tól, de még a felkészülés elején vagyok.

4. Lány nem előzött meg, a legjobb női futó is mögöttem ért célba. (Ez nem sovinizmus, csak viszonyítási alap, hiszen a sportoló lányok szintje legalább elérhető egy amatőrnek.)

5. Jövő vasárnap Antwerpenben lehet javítani végre tényleg 5 km-en!

 

 Negatívum:

1. Rosszabb helyezés, mint tavaly.

2. A "nyavalyás egyesületi szökevények" jobbik része megint megvert!

3. Ráadásul ketten lehajráztak, ami rám nem jellemző.

4. A kettőből egy összevérezte a cipőm orrát!

 

Kulcsszavak: futás

2011/04/04

20:46

Hát, javulgat az idő, meg az időjárás is. Persze a tavaly októberi 19:24 még mindig messze van, de a 2,5 perc hátrányból egyet most lefaragtam (3 hét alatt, de rég volt az az első próbálkozás).

A hét végén a budapesti vivicittával nekem is megkezdődik a futószezon. Csúcsformámtól egyelőre messze vagyok, nagyon kiváncsian várom, hogy sikerül-e a héten még valamennyire visszatalálni a normál menetbe. 2010-ben a 6,5 km-es midicitta 24:33 alatt ment. Idén jó lenne legalább ezen javitani valamennyit, bár a vasárnapi szigetkör tempója még nem elég ehhez.

 

Remélem elkerülöm a sérüléseket, bár hónapokkal ezelőtt olyan sikeresen rúgtam bele egy szekrénybe (nyilván véletlenül), hogy a lábujjam még most is fáj a futások után. Ezzel mondjuk most nem fogok foglalkozni, mert szóba nem jön semmilyen pihentetés a szezon kellős közepén. Ráadásul jövő héten lesz egy 5km-es verseny Antwerpenben is...

Kulcsszavak: futás

2011/03/18

A közgazdász a hibás (és mi a helyzet az orvosokkal?)

Egy kedves rokon rebellis hangulatban volt ma este, így jelenlétem kiváltotta belől e a közgazdászok szokásos kritizálását. A gondolatmenet a következő:

 

"A közgazdászok meg tudják magyarázni, hogy miért kerül Magyarországon minden ugyanannyiba (vagy többe), mint Nyugat-Európában és közben a béreket miért nem lehet ugyanolyan szintre emelni, arról viszont nem beszélnek, hogy miből fognak megélni az emberek. Tehát a közgazdászok nem látják a számok mögött az embert, miattuk rossz minden."

Persze tudom, hogy csak kicsit ki akarta ereszteni a gőzt, de persze bedőltem a provokációnak és először is elmagyaráztam a termelékenység, a világpiaci árak és a szolgáltatások árainak összefüggéseit. Ettől persze nem lett jobb a helyzet csak kiderült, hogy az adók is magasak csomó minden attól lesz még drágább, aztán mégis kevesebb fizetést kapnak a zemberek.

 

Rájöttem, hogy az alapvető problémát az okozza, hogy az átlagembernek fogalma sincs róla, hogy mivel foglalkoznak a közgazdászuk, mi a szerepük a gazdaságban. Számukra a "közgazdász" egy irodakukac, aki egész nap a kellemes klimatizált irodában ücsörög és felveszi a nagy fizetést... Ez a bejegyzés a félreértés tisztázására tesz kísérletet!

 

Mivel foglalkozik a közgazdaságtan, mint szakma? Az én meggyőződésem szerint a közgazdaságtan fő célja a gazdasági rendszer(ek) működésének leírása, megértése. Ezek alapján az ismeretek alapján azután a közgazdaságtan segítségével megpróbálhatunk javaslatokat adni arra, hogyan lehet egy adott gazdasági helyzetből egy kívánatos másikba eljutni. (Annyiból fontos, hogy ez az én véleményem, hogy a közgazdaságtan normatív illetve leíró megközelítési módjai eltérnek a cél meghatározásában. Egyik irányzat csak bemutatni akarja a történéseket, a másik célokat akar kitűzni. Szerintem az igazság a kettő között van, a leíró megközelítésen keresztül juthatunk el a normatív célok megfogalmazásáig.)

 A közgazdászok alapvetően nem "gyártják" a számokat, csak leírják, értelmezik őket. a gazdasági összefüggések nem azért működnek így, mert valamelyik/mindegyik közgazdász ezt így akarja. Persze a megoldási javaslatokkal befolyásolhatják a gazdaság fejlődését, de a megvalósítást (vagy annak hiányát) nem lehet rajtuk számonkérni.

 

Az országok és a közgazdászok viszonyát nyugodtan hasonlíthatjuk az orvosok és betegek viszonyához. Ha valaki elmegy orvoshoz, akkor az jó esetben tudja, hogy mi a baja, még jobb esetben van rá gyógymódja is. Azt azonban az orvos nem tudja biztosítani, hogy a beteg be is tartsa az utasításokat. Ráadásul ha egész országokról beszélünk, akkor"nagyon rossz/rendetlen betegekről" beszélünk. Miért?

 

1. A beteg (ország) kimondottan komplex problémákkal rendelkezik. Mondjuk ki, egy 50 éves, dohányzó, túlsúlyos cukorbeteg páciens jelentkezett azonosítatlan fájdalmakkal. Mi lehet a baja? Ízületi kopás? Gyulladás? Influenzás végtagfájdalmak? Érszűkület? Trombózis? Szívroham?... Megannyi lehetőség vagy akár ezek tetszőleges kombinációja igaz lehet. Sokszor az egyik állapot kezelése rontaná a másik betegség helyzetét és ha sokáig várunk a beteg meghal.

2. A beteg nem szeret orvoshoz menni, tehát jó eséllyel legalább 2-3 betegsége lesz, mire a mentő beszállítja. Ki szeret rossz híreket hallgatni? A közgazdászok dumájának elhallgattatása, illetve lesöprése kedvelt politikusi szórakozás.

3. Léteznek tüneti kezelések, amitől a beteg jobban érzi magát és erről tud is, ezért bármikor szívesebben vesz be fájdalomcsillapítót akár naponta, minthogy lemondjon a nassolásról és lefogyjon. Nézzünk szembe a tényekkel, a gazdasági reformok fájalmasak. Általában ha bármi más módon ki lehet húzni a következő választásig, akkor azt fogják tenni.

4. Ha el is kezdi a kúrát a beteg, a tünetek enyhülésével azonnal visszaáll az eredeti életmódjára. (Nem szedi végig az antibiotikumot, újra elhízik stb...) Mindenki ismeri a megszorítások után az azonnal költekezést, amint van minimális mozgástere a mindenkori kormánynak.

5. Bizonyos betegségek a megfelelő kezelés ellenére is fájdalommal járnak egy ideig, vagy akár maga a kezelés lehet fájdalmas. Ez mindig okot az a kezelés abbahagyására és a visszatérésre a 3. ponthoz. Az igazi reformok azonnali komoly érdeksérelemmel járnak, embereket kell kirúgni, vizitdíjat bevezetni, kórházakat bezárni. Az, hogy 3 év  múlva jobb lesz ritkán elfogadott magyarázat, mindenki azonnal akarja, hogy jobb legyen.

 

Ilyen körülmények között felelős az orvos ha a beteg nem gyógyul meg???(Mit gondolunk arról a betegről, aki orvos helyett Gyurcsók távgyógyítását részesíti előnyben, mert az nem fáj és azonnal hat? Ugyanis a jelenlegi gazdasági miniszterünk maga a nagy távgyógyító!)

 

 

 

2011/03/12

21:49

A szigetkör kb. 5,3 km és tavaly október elején 19:24 alatt futottam körbe (amivel elégedetlen voltam). Örömmel jelenthetem, hogy a december-márciusi téli időszakban sikerült olyan vacak edzésmunkát végeznem (gyk: elég ritkán találkoztam futópaddal, vagy futópályával), hogy ma sikerült ennél 2:25-tel rosszabbat futni.

 

Április elején kezdődik a futószezon...innen szép nyerni!

Kulcsszavak: futás

2011/02/05

Miért van sz**ban az ország?

Ebéd közben csevegtünk a gazdasági reform lehetséges útjairól és felmerült egy igen érdekes számítás:

tavaly november végén kb. 2,7 millió foglalkoztatott volt magyarországon

Ebből kb. 800,000 a költségvetési szférában, 1,8 millió pedig a vállalkozásoknál. (hova tűnt 100,000 ember?)

A bruttó átlagbér 196,5 és 205,7 ezer Ft volt havonta (költségvetési, magán sorrendben) Ebből nekem a súlyozott átlag:  202,9 eFt lenne...a KSH szerint viszont 201,8, na jó kerekítés gondolom.

Emellett viszont az is felmerült, hogy magyarországon az SZJA 70%-át az adózók 30%-a fizeti be. Mondjuk a minimálbér után konkrétan 0 volt az adó tavalyig az adójóváírással, idén már nem teljesen nulla.

 

Mi a probléma? Mivel a közszférát is a verszenyszféra által befizetett adókból tartjuk el, ezért 1,8 millió * 30% = kb. 540 ezer ember tartja el az országot!

 

Ok, persze nyilván a versenyszférában a jövedelem egy része a vállalatoknál képződik, így pl. a minimálbéres vállalkozó társasági adó formájában még adhat a közösbe. A vállalkozások által megtermelt jövedelem tehát javít a helyzeten, de összességében elég durván néz ki a dolog.

Tanulság nincs.

Kulcsszavak: hülyemagyarország

2011/02/03

Lehet-e kommunista egy keresztény?

Mivel egy vitában felvetődött ez a kérdés, szeretnék hozzászólásokat gyűjteni a témához. Tehát, mindenkit kérek, hogy írja ide a kommunista és a keresztény definicióját és azt, hogy ezek alapján lehet-e valaki egyszerre keresztény és kommunista.

 

Vitaindítónak, valami ilyen szerkezetre gondoltam (ez csak egy példa, igazából alternatív definíciókat lenne jó látni):

Def. 1. Keresztény: olyan ember, akinek hitvilága a bibliára épül, a bibliában leírt egy Istenben hisz és igyekszik az ott lefeketetett szabályok szerint élni, továbbá hisz a megváltásban és abban, hogy Jézus Isten fia volt a megváltó.

Def. 2. Kommunista: olyan ember, aki szerint a gazdaságban a dolgok (javak/termékek és szolgáltatások) termelését és elosztását az állam végezheti leghatékonyabban és az igazságosság alapvető eleme a jó államberendezkedésnek, az egyenlőség fontos ezért az államnak kell igazságosan és viszonylag egyenlően elosztani a megtermelt dolgokat az állampolgárok között.

 Konklúzió: Mivel a kersztény meggyőződés és a kommunista meggyőződés különböző területekről szól, ezért nincs közöttük ellentmondás, így lehet egy keresztény ember kommunista.

Kiegészítés: Mivel az igazságosság és a szolidaritás a kereszténységnek és a kommunizmusnak is alapvető célja, ezért nem csak lehetséges, de tulajdonképpen könnyen elképzelhető, hogy valaki mindkét eszmét egyszerre vallja magáénak.

 

Korlátozó feltétel:

A kérdés hangsúlyozottan nem a Szovjetunióban az 1920-as években elkezdett "ateista kommunizmus"  fogalmára vonatkozik. (Ebből következően XI. Pius pápa 1937.03.19-én kiadott enciklikája sem ad választ, hiszen az "ateista kommunizmus" definíciószerűen nem fér össze a kereszténységgel.)

Kulcsszavak: kommunizmus

2011/02/02

100,000

Ennyien maradtunk, plusz kerekítési különbözet. Ezek után ha véletlenül le találok lépni az országból, akkor senki ne emlegesse nekem a hazaszeretetet!

 

Ábrahámnak 10 igaz embert kellett volna találnia Szodomában, hogy megmeneküljön a város. Magyarországon több, mint 3,200 település van, ami átlagosan 31 ember településenként. Ha azt is hozzáadjuk, hogy a 100,000 nagy többsége Budapesti, akkor bizony nem jön össze a 10 ember településenként.

Persze itt nem igaz emberekről beszélünk, legfeljebb arról, hogy ki hogyan képzeli el a jövőjét, ki érez felelősséget saját magáért, esetleg ki ellenzi azt a felelőtlenséget, mikor 10 év megtakarításait pár év alatt költjük el, aztán utánunk az özönvíz.

 

Nem kell egyetérteni, de 9,9 millió embert nem fog 100 ezer megmenteni saját magától az biztos. Én tudom, hogy mikor kell feladni és csendben visszavonulni.

 

Azt is tudni fogom, mikor elvonult a vihar, csak erősen aggódom, hogy addigra mi marad itt...

2010/12/07

Államadósság és magánnyugdíj, ok-okozat vagy szemfényvesztés? (1. rész)

Tegyük fel, hogy kölcsönkérek szüleimtől 100,000 Ft-ot amit 5 év alatt évi 20,000 Ft-os részletekben fizetek vissza. Azután a 20,000 Ft-ot a folyószámlahitelemből "teremtem elő", így 5 év  múlva a kamatokkal együtt kb. 150,000 Ft-tal tartozom egy banknak.

Ebben az esetben a szüleim a hibásak az eladósodásomért?

 

Sokat gondolkoztam az elmúlt napokban a megfelelő hasonlaton, analógián a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban felvetett eladósodási érvek miatt. A probléma látszólag egyértelmű:

1. A felosztó-kirovó rendszerről át akartunk állni részben magánpénztári rendszerre. Ezért az új belépők már 25%-ban a saját megtakarítási számlájukra utalták a nyugdíjjárulékot és nem a jelenlegi nyugdíjasoknak fizették ki azt.

2. Mivel a fennmaradó befizetések nem fedezték a nyugdíjakat, ezért az állam egyéb bevételéből (adók) kellett "kipótolni" a nyugdíjkasszát.

3. Mivel az állam folyamatosan többet költött, mint ami bevétele volt, ezért a nyugdíjakra költött összeg "megjelent" az államadósságban.

Kormányzati következtetés:

Mivel az állampapírok hozama meghaladta a nyugdíjpénztári hozamokat, ezért összességében nemzetgazdasági szinten negatív volt a rendszer hatása.

 

Ha csak a felszínt nézzük a fenti érvelés logikusnak és helyesnek hat:

1. Van államadósság: Van

2. Több volt a hiány, mint a nyugdíjkassza kiegészítése: igen

3. Tekinthetjük úgy, hogy a hiány egy része a nyugdíjakra ment: igen

4. Hozamok közötti összefüggés fenn áll: igen

 

Látszólag minden kerek és egyszerű... Ami egyben gyanús is, ugyani a bonyolult problémákra adott egyszerű válaszok általában rosszak! A baj az, hogy a bonyolult választ előképzettség nélkül nehéz megérteni és hosszadalmas magyarázatokat olvasni nem mindenki szeret. Ezért mindenképpen kell valami egyszerű hasonlat, ami könnyen átlátható és bemutatja a helyzetet. A fenti történet a szülőktől felvett hitelről pontosan ezt a célt szolgálja.

szülőktől kapott hitel = mostani nyugdíjasok által korábban befizetett járulék

törlesztőrészletek = az a pénz amit adókból kell a nyugdíjakra fordítani, ha meg akarjuk szüntetni a hitelt (a felosztó kirovó rendszert)

 

Persze ez annyira erős egyszerűsítés, hogy nagyon sok ponton bele lehet kötni. A részletes magyarázat a következő részben jön. Addig pár gondolkodtató kérdés a fenti 4 pontban ismeretetett eladósodási érvvel kapcsolatban:

a/ Az állam rengeteg dologra költ pénzt. Miért gondoljuk, hogy pont a nyugdíjpénztári befizetések hiánya jelent meg az államadósságban? Miért jogos ezt a tételt önállóan felelőssé tenni a hiány egy részéért?

b/ Felelőssé tehetők-e a magánpénztárak azért, hogy az állampapírok hozama a múltban magasabb volt, mint a nyugdíjpénztári hozamok? Várhatóan folytatódna-e ez a tendencia?

 

Segítségül, a nyugdíjpénztári hozamokat a következő tételek határozták meg:

Egyszeri adminisztrációs díj, ami a pénztárak működési költségeit fedezi. A befizetett összegből vonják le csak abban az évben amikor a pénz beérkezik. Mértéke jellemzően 4-5% volt. Számítása:

F = nyugdíjpénztár üzemeltetésének fix költsége (a költségek jelentős része: adminisztráció bére, irodabérlet, informatikai rendszer)

V = nyugdíjpénztár üzemeltetésének változó költsége, mértéke a befizetésekkel arányosan nő (ilyen alig van, talán banki utalások tranzakciós költségei) = T (tagok száma) * Á (átlagos járulék) * r (%-os tranzakciós költség)

B = befizetések összege = T (tagok száma) * Á (átlagos járulék)

Adminisztrációs díj (%)= (F+V)/B = (F + T*Á*r)/(T*Á) = F/(T*Á) + r

Mitől függ ez az érték? Nyilván csökken a díj ahogy a tagok száma (T) nő, illetve akkor is, ha az átlagos járulék (Á) jobban nő, mint a fix költség (F).

- Tudjuk, hogy a tagok száma kezdetben nő, hiszen egyre nagyobb a magánpénztári tagok aránya a gazdaságon belül

- F jellemzően az inflációval nő

- Á jellemzően a bérnövekedéssel arányosan nő = ha reálbér emelkedés van, ami a válságot kivéve normális tendencia volt, akkor Á jobban nő, mint F!

Azaz az adminisztrációs díjra jellemző, hogy kezdetben magasabb, mint a hosszú távú normál működés mellett.

Vagyonkezelési díj:

Ugyanolyan díj, mint amit a portfoliókezelők számítanak fel a befektetési alapokban tartott pénz után. Ez jellemzően az értékpapírok adás-vételéhez kapcsolódó tranzakciós díjakat és a portfoliókezelő működési költségeit fedezi. Szerencsére a portfoliókezelők nagy nemzetközi cégek, így már kezdetben is viszonylag hatékonyan tudnak működni.

A megtakarítások tömegének növekedésével ez a költség is csökken arányosan, de sokkal kisebb a változás, mint az egyszeri díj esetében.

Portfolió hozama:

Attól függ, hogy mit veszünk belőle. Részvények hosszú távon többet hoznak, mint az állampapírok, de rövid távon kockázatosabbak, akár csökkenhet is a portfolió értéke (ami persze csak akkor válik tényleges veszteséggé, ha eladjuk a részvényt, egyébként remélhetjük, hogy újra felmegy az ára).

Mivel a portfolió összetételét nagyon szigorúan szabályozták Magyarországon, ezért a pénz jelentős részét állampapírban tartották a pénztárak az 1998 óta eltelt idő többségében. Ráadásul ennek megváltoztatása szinte egybeesett a 2008-as válsággal, ami a frissen részvénybe fektetett pénzek értékét papíron jelentősen csökkentette.

Így tehát a 10 éves hozamösszevetés a következőt állítja:

100 Ft járulékbefizetés esetén 95 Ft kerül a számlára. Ennek hozama egy súlyozott átlag, a befeketetési politikátóül függően:

Nagyrészt (80%-ban): 95 Ft * állampapírhozam - portfoliókezelési díj (%)

Kis részben (20% vagy annyi sem): 95 Ft * részvényhozam - portfoliókezelési díj (%)

 

Könnyen átlátható, hogy állampapírokba fektetve nem lehet jobb hozamot elérni, mint az állampapírok hozama! Erre a befektetési politikára azonban az állam kötelezte a pénztárakat!

Ráadásul a vizsgált időszakban a kezdeti magasabb adminisztrációs költség, az időszak végén jelentkező (azóta nagyjából ledolgozott) részvénypiaci visszaesés  szinén rontotta a pénztárak kimutatott hozamát.

 folyt. köv.

2010/12/04

Államadósság és magánnyugdíj (Szélmalom harc?)

Pártunk és kormányunk új irányt vett a héten. Miután az összes közvéleménykutatás kimutatta, hogy a nyugdíjvagyon lenyúlása nem aratott osztatlan sikert, eldöntötték, hogy bebizonyítják a dolog helyességét.

 

Az érvelés alapja, hogy a magánpénztári befizetések miatt nőtt az államadósság, amit állampapírból kellett finanszírozni. Mivel a magánpénztárak hozama elmaradt az állampapírokétól, ezért nyilván nemzetgazdasági szinten az egész dolog nem kifizetődő.

 

Ez az indoklás annyi helyen sántít, hogy közgazdászként ránézni is fáj! Ugyanakkor a szokásos módon itt is igaz, hogy egy bonyolult probléma egyszerű megoldását láthatjuk, ami totál rossz, de a magyarázat olyan bonyolult, hogy senki nem fogja végigolvasni. Ebből az alkalomból komolyan elgondolkoztam rajta, hogy érdemes-e nekem ezzel foglalkoznom? Nemzetközi cégnél dolgozom, közgazdászként elég megbecsült vagyok ahhoz, hogy abba az országba menjek dolgozni ahova csak akarok. Többnyire annyit vagy többet tudnak fizetni, mint otthon (az egyetlen ok, ami miatt otthon versenyképes fizetést tudnak adni az, hogy egy nemzetközi cég Budapestre helyezett regionális részlegénél dolgozom). Mi a fenéért akarom én elmagyarázni a magyar embereknek, hogy épp átverik őket és elbaltázzák a jövőjüket?

 

Szerintetek érdekelnek ebben az ügyben valakit még a logikus érvek?

2010/11/28

A leghatékonyabb állami intézmény (vagy a jogállam látszata?)

Ti láttatok már állami ügyfélszolgálatot 5 másodperces ügyintézési idővel?

 

Január végéig 45 nap áll rendelkezésre, hogy a magánnyugdíjpénztárak tagjai személyesen bejelentsék, ha maradni szeretnének a magánpénztári rendszerben. A bejelentést a nyugdíjbiztosítási főigazgatóságon kell megtenni, ami ezek szerint a valaha létezett leghatékonyabb hivatal...

 

 

Nézzük csak a számokat: a törvényjavaslat elfogadása December 13-án esedékes, ha két napon belül kihirdetik, akkor a 45 napos időszak pont belefér január végéig. Sajnálatos módon közbe esnek a karácsonyi ünnepek, amikor aligha lehet ügyeket intézni. A 10 nap, ami decemberben még rendelkezésre állna azért is elveszettnek tűnik, mert még a nyomtatvány sem áll rendelkezésre, amivel a bejelentést meg lehetne tenni.

Marad tehát 21 munkanap januárban a bejelentésre. Az ONYF-nek 34 ügyfélszolgálata van:

Dél-alföldi régió: 6 ügyfélszolgálat

Dél-Dunántúl: 3 ügyfélszolgálat

Észak-Alföld: 3 ügyfélszolgálat

Észak-Magyarország: 7 ügyfélszolgálat

Közép-Dunántúl: 6 ügyfélszolgálat

Közép-Magyarország: 3 ügyfélszolgálat

Nyugat-Dunántúl: 5 ügyfélszolgálat

+ a budapesti központ.

Az ügyfélszolgálatok nyitvatartási ideje jellemzően 28 óra hetente. (Egy napon 8-17 óráig, a többin 8-13 óráig és pénteken 8-12 óráig vannak nyitva.) A budapesti ügyfélszolgálat 8 órával hosszabb nyitvatartással rendelkezik, de a központ 1 órával rövidebb ideig van nyitva.

Összesen tehát a januári 4 hét és egy hétfő

  (28óra*4hét*32iroda)+(32iroda*9óra)+(27óra*4hét)+7óra+(36óra*4hét)+10óra= 3584+288+108+7+144+10=4141 óra ügyfélfogadási idő.

 

 

Ennyi idő alatt kell az összes nyilatkozatot (aminek még nincs meg a formanyomtatványa) átvennie a hivatalnak. Az országban 3 millió magánnyugdíjpénztári tag van. Ha mindenki venné a fáradságot, hogy elzarándokoljon a hivatalba, akkor egyenként kicsivel kevesebb, mint 5 másodperc jutna mindenkire.

 

Számoljuk a legderűlátóbb szcenáriót:

2 ügyintéző dolgozik ezen a témán irodánként (tudjuk, hogy ilyen még sose fordult elő), beleszámoljuk a december végét (amikor mindenki szabadságon lesz és az ügyfélszolgálatok maximum félgőzzel dolgoznak majd), feltesszük, hogy időben elkészülnek a nyomtatványok...

Máris lesz  majdnem 15 másodperc egy-egy ügyfélre!Természetesen ebben az esetben az ügyintézők a félfogadási időben pisilni sem mehetnek ki, legfeljebb, ha arra az időre valaki beugrik helyettük. Ha csak a pénztári tagok fele elmegy, akkor is irreális a 30 másodperces ügyintézési idő!

 

A realitás talaján, ha az ügyfélszolgálat csak a papírokat veszi el, a nyomtatványra nem kell ráírni olyan dolgokat amit az ügyfél nem fog tudni (mnyp azonosítószám például) akkor is számolhatunk 2 perccel egy-egy ügyfélre. Ennél gyorsabb ügyintézést én még nem láttam a világon sehol, nem Magyarországon! Az ügyfélszolgálatok átlagosan legfeljebb 1,5 ügyintézőt tudnak majd erre a feladatra ráállítani, akiknek a produktív idejük jó estben 80%-a az elméleti időnek. (Magánszférában kemény jutalékos rendszerben sem több ez az érték 85%-nál, ezt tapasztalatból tudom!) Az is kizárt, hogy decemberben érdemi ügyintézés lehetne ebben a témában.

Hány ügyfélre számít tehát a kormányzat?  Rövid számolás alapján 149,076 jön ki! Azaz a tervezett feltételek mellett reálisan az mnyp tagok 5%-a tehet bejelentést! Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a maradást tényleg csak formális lehetőségként kezelik, bár azt eddig is tudtuk, hogy a látszatra nem ügyelnek...

2010/11/27

A polgári ellenállás kezdete... (amikor a nyugdíjtörvény többé már nem a nyugdíjról szól)

Magyarországon ötszáz éves hagyománya van, hogy a mindenkori hatalom addig sanyargatja a népet, míg az évszázadonként egyszer fellázad...

1514 Dózsa parasztfelkelés

1604-1606 Bocskai szabadságharc

1703-1711 Rákóczi szabadságharc

1848-1849 forradalom és szabadságharc

1956 forradalom

Igaz ugyan, hogy a végső győzelmet csak egyszer sikerült kivívni (1606 bécsi béke), de a Dózsa féle felkelést kivéve, minden esetben visszafordíthatatlan változásokat indított el a forradalom, többé már nem lehetett visszaállítani a korábbi rendszert.

 

Úgy tűnik ismét eljött az ideje, hogy leporoljuk az ősök eszméit, kiálljunk magunkért, saját és utódaink jövőjéért és megmutassuk a kormánynak milyen az igazi forradalom és ellenállás! A jó hír, hogy ezúttal talán békésen is meg lehet oldani a dolgot.

 

Amit az elmúlt hónapokban a kormányzat tett, az első látásra jogtalannak tűnhet. Valójában a tavasszal kapott felhatalmazással a jelenlegi jogrendszerben szinte bármi jogossá tehető, tehát a baj nem közvetlenül ezzel van.

A baj egyrészt az, hogy ami jogos, az nem feltétlenül etikus, sem nem ízléses! Aki olyan kivételes felhatalmazást kap, mint a 2/3-os parlamenti többség, azzal együtt (ha tetszik, ha nem) kivételes felelősséget is magára vállal. Ilyen helyzetben fontos a józanság és az önmérséklet. Különösen rosszul veszi ki magát, ha egy olyan párt rombolja pillanatnyi érdekek mentén a demokratikus intézményrendszert, amelynek tagjai korábban önkényt kiáltottak csak, mert egy népszerűtlen kormányzat kitöltötte mandátumát egyébként teljesen a jog keretein belül maradva.

Másrészt, ennél is nagyobb probléma, ahogy a kormányzat látványosan „kivégzi” a rossz hírek hozóit. Mindenki tévedhet ugyanis, és mindenkinek nehezére esik a saját tévedéseit belátni. Akinek el tudják mondani a hibákat, az másnap – harmadnap – két hónap múlva rájöhet, hogy van igazság a kritikában és tud változtatni. Aki azonban harsonákkal nyomja el a kritikus hangokat, az elveszi magától a visszajelzést és törvényszerűen saját hibái áldozatává válik előbb vagy utóbb. Vajon tényleg jó ötlet egy autóban felhangosítani a zenét, ha a kerekek felől gyanús zajok jönnek?!

 

A pénteken benyújtott nyugdíjreformtörvénnyel a kormányzat sok határt lépett át. Ezek egy része szimbolikus (fenyegetheti-e egy demokratikus kormány a saját népét? mi minősül szabad választásnak?), más része sokkal praktikusabb és a közvetlen jövőnket érinti. Bármilyen meglepően hangzik, a kérdés már régen nem az, hogy milyen nyugdíjrendszert képzelünk el magunknak vagy az unokáinknak Magyarországon…

Valójában arról van szó, hogy a kormány szeretne elkölteni 1,000 milliárd Ft-ot, a GDP 5%-ának megfelelő összeget, amire nincs fedezet! Erre a felelőtlen költekezésre kell a 8%-os nyugdíjjárulék befizetésekből származó 440 milliárd Ft és a 2,800 milliárdos vagyonból már 2011-ben elkölteni tervezett 530 milliárd. Erre a költekezésre csak a nemzetgazdasági miniszter gazdasági lázálmaihoz van szükség, amit mellesleg még a jobboldali közgazdászok többsége is irreálisnak minősít. (A nemzetközi visszhangról ne is beszéljünk.)

Akik azt hiszik, hogy erre a pénzre a korábbi költekezés miatt van szükség, azokat ki kell ábrándítanom. Az idei államháztartási hiány a GDP 3,8%-a lesz, jövőre ugyanennyi lenne változtatás nélkül. A konvergencia programban vállalt 3%-hoz csak 160 milliárd Ft-ot kellene előteremteni, amire a válságadók bőven adnak fedezetet (valójában még rengeteg tartalék is maradna belőle, hiszen 400 milliárd Ft-ot vetettek ki egy hónapja a cégekre). Ha semmit nem tenne a kormány, akkor simán teljesülne minden vállalás!

Matolcsy „úr” azonban el akar költeni még 1,000 milliárd Ft-ot és erre valahonnan pénzt kell szerezni. Ez azonban súlyos felelőtlenség! A magánnyugdíjpénztári vagyon 10 éves felhalmozás eredménye, ha most elköltjük 4-5 év múlva, akkor 2014-re vagy 2015-re ott állunk majd üres kasszával és 10%-os GDP arányos államháztartási hiánnyal. Ráadásul akkor már 5 éve fizetik majd a válságadókat is a cégek, onnan több pénzt nem lehet majd beszedni. Ez egyenes út az államcsőd felé, nem lesz ember a piacon aki hajlandó lesz ezt a hiányt finanszírozni!!

 

Az előző kormányra ráragasztották a „bankárkormány” elnevezést (jogosan vagy sem, ez most lényegtelen), sajnos a mostani kormány pár hónap alatt kiérdemelte a „dzsentrikormány” nevet! Amit most csinálnak, az ugyanis tipikus dzsentri viselkedés, feltörik a család malacperselyét, eladják az ezüstneműt azért, hogy 5 évig nagy lábon élhessenek!

 

Ilyen helyzetben a felelős állampolgárok csak egyet tehetnek, ellenállnak és megpróbálják megakadályozni a felelőtlen, őrült politikát! Erre most lehetőségünk is van és ezt a kormány is tudja! Bármilyen sarokba szorított helyzetnek tűnik is, bármennyire fenyegető is az új törvény, a kormány csak akkor tudja elkölteni a megtakarításokat, ha legalább passzívan engedjük neki. Szükségük van a „beleegyezésünkre”, hogy el tudják venni a nyugdíjmegtakarításokat!

 

Arra kérek mindenkit, aki szívén viseli az ország sorsát, saját és gyerekei jövőjét, hogy menjen el majd ahova kell és töltse ki a nyilatkozatot arról, hogy marad magánnyugdíjpénztári tag!

 

Tudom, hogy súlyos fenyegetésként tornyosul az állami nyugdíj elvesztése, de ez igazán csak azokra hat akiknek még legalább 15 évük van a nyugdíjig (az eddigi jogosultság nem veszik el), addig pedig még sokszor jóvá lehet tenni a mostani hibákat (bűnöket?). Ráadásul, az állami nyugdíj csak egy ígéret, amiről 30 éves távlatban semmi biztosat nem lehet tudni, ki tudja mekkora összeg lesz addigra aminek az elvételével most fenyegetnek minket?

 

Ha elég sokan csatlakoznak az ellenálláshoz, akkor nem lesz pénz a kormányzat őrült terveire és lesznek újra áprilisi törvények! (Remélhetőleg ezúttal nem is vonják őket vissza.)

 

Még egyszer ismétlem, ez nem arról szól, hogy bízunk-e a magánnyugdíjpénztári rendszerben, hanem arról, hogy el lehet-e költeni 10 év megtakarítását fogyasztásra 4-5 év alatt úgy, hogy az utána következő időszakról semmi elképzelésünk nincs. Arról, hogy az elmúlt évek keserves megszorításaival nyert egyensúlyt fel akarjuk-e borítani egy 1,000 milliárd Ft-os költekezéssel, hogy pár év múlva rosszabb helyzetben találjuk magunkat, mint valaha! Ez szerintem megengedhetetlen és minden józan embernek fel kell emelnie ellene a szavát, vállalni kell akár a negatív következményeket is és ellent kell állni a zsarolásnak.

 

Ja és, hogy mi lesz a 24%-os nyugdíjadóval? Az eddig is az államkasszába ment, legyen vele boldog Matolcsy "úr" és javaslom, hogy költse gyógyszerre (én látom, hogy nagy szüksége lenne rá)! Egyébként pedig jó esetben egyetlen áldozata lesz ennek a forradalomnak és az a nemzetgazdasági miniszter személye.

 

Végül pedig az ellenállás dalának javaslom a Klapka indulót, hogy emlékeztessen mindenkit mire  képes még vesztett helyzetben is a bátorság és az elszántság! Ahogy Klapka György ki tudott alkudni teljes mentességet a vár védőinek másfél hónappal a szabadságharc bukása után, úgy tudunk mi is felülkerekedni a kormány zsarolásán, ha elég sokan, elég határozottan állunk ki a "csatatérre".

 

Addig is: "Fel, fel vitézek a csatára! A szent szabadság oltalmára!"

2010/11/25

A nyugdíjrendszerek működése, avagy mi is történik mostanában?

 Az egyik post-ban valaki kérdezett a nyugdíjrendszer működéséről és a válasz kicsit részletes lett, úgyhogy szerintem megér egy önálló post-ot. Íme a részletes szakmai elemzésem a témában. (Egyelőre mindenkinek, meglátjuk elszaporodnak-e benne a trollok, akkor majd bezárom.)

 

Nyugdíjrendszerek anno és most, a felosztó kirovó séma 

 

 

Az első nyugdíjrendszerek a 19. század végén, 20. század elején tőkefedezeti alapon működtek és a társadalom nagyon kis részét érintették. (Korábban meg még korlátozottabb volt a dolog, egyedi életjáradékot adhattak az urak kiemelkedő szolgálatokért.) Ezeknek a nyugdíjrendszereknek a vagyonát a gazdasági világválság és a világháború gyakorlatilag lenullázták.

Ezek után az újjáalakított és általánossá tett nyugdíjrendszert úgy kellett kialakítani, hogy azonnal megoldja az idős korosztály problémáit: tehát sok kifizetést kellett teljesíteni, tőkefedezet nélkül, azonnal. Ekkor találták ki a felosztó kirovó rendszert, aminek az volt a lényege, hogy a jóval nagyobb létszámú aktív dolgozók járulékaiból ki lehetett fizetni a nyugdíjakat és nem kellett mögé fedezet. (1 nyugdíjasra még most is kb. 3 kereső jut, akkoriban az arány még jobb volt)

A felosztó-kirovó rendszer tehát egy elég jelentős találmány volt, ami komoly szociális problémákat oldott meg!

A nyugdíjrendszer ma is ezen a felosztó-kirovó alapon működik Európa legnagyobb részén. Időközben azonban az emberek életkilátásai javultak, egyre többen, egyre tovább élnek. Ezt azonban nem követi arányosan a hosszabb munkaviszony, ráadásul a népesség elkezdett csökkenni. A családokban átlagosan kevesebb, mint 2 gyerek van, azaz a fiatalabb generációk kisebbek, mint a szüleik generációja. Az oktatási rendszer is átalakult, később állnak munkába a fiatalok, tovább tart a tanulási folyamat. Mindezek hatására a népességen belül az aktív dolgozók aránya lecsökkent és további csökkenés várható. A nagyobb számú nyugdíjas (lásd jobb életkilátások) ellátásához három út vezethet:

1. Maradnak a járulékok, de többfelé osztjuk: a nyugdíjakat nem emeljük, esetleg csökkentjük, az újonnan nyugdíjba vonulók kisebb részét kapják aktív jövedelmüknek nyugdíjasként. (Ettől persze szarul fognak élni a nyugdíjasok.)

2. Emeljük a járulékokat. (Már ma is 32%-nyi nyugdíjjárulékot fizetünk a munkáltatói és munkavállalói járulék formájában, ez nagyon nem emelhető, mert senki nem fog fizetni.)

3. Emeljük a korhatárt, így egyensúlyban tartjuk a nyugdíjasok és aktív dolgozók arányát. (Ez sajnos csak hosszú távon hat, hiszen a mai nyugdíjasokat nem küldhetjük vissza dolgozni. Ráadásul bizonyos határ felett nem is ésszerű, hiszen hiába 80 év a korhatár, ha munkaképtelenné válnak az emberek már ez előtt.)

 

Mivel egyik út sem igazán járható abban a mértékben amennyire a várható demográfiai változások miatt szükség lenne, ezért ki kellett találni valami mást... (időközben pedig mindegyik megoldást alkalmazzák eltérő mértékben azaz van kis járulék emelés, csökkentik a nyugdíj arányát az aktív kori keresethez képest és emelik a korhatárt)

 

 

A tőkefedezeti nyugdíjrendszer logikája

 

 

A mást úgy hívják, hogy tőkefedezeti rendszer. Elméletileg, ha a járulékokat befektetjük, akkor mindig lesz fedezet a nyugdíjak kifizetésére, hiszen mindenki magának tett félre már aktív korában, tehát a járulékokat így pontosan annyian fizetik életük során, ahány emberről később gondoskodni kell. Két kérdést szoktak ezzel kapcsolatban felvetni:

1. szolidaritás: Mi lesz azokkal akik nagyon rosszul kerestek, sokat voltak munkanélküliek és egyáltalán nem szereztek elég megtakarítást életük során? Ezeknek az embereknek bizony csak szolidaritási alapon, mindenkori adókból lehet ellátást biztosítani, érthető módon minimális szinten. Ez nem mond ellent a tőkefedezeti rendszernek, de érdemes a kettőt szétválasztani, hogy látható legyen mi jár szociális alapon és mi a kötelező öngondoskodás eredménye.

2. Lesz-e mit elosztani, ha kevesen dolgoznak? Ki fogja megtermelni amit el akarunk fogyasztani, ha egyre kevesebb az aktív? Meg lehet-e enni a félretett pénzt? Erre a válasz, hogy nem tudjuk. Ugyanakkor már ma is igaz, hogy gépesítéssel rengeteg élőmunka kiváltható, így (csak nézzük meg Japánt) sokkal kevesebb dolgozó is elő tudná állítani a szükséges termékeket. Ehhez csak azt kell biztosítani, hogy legyenek gépek, amire pont a tőkefedezeti rendszerben lévő megtakarítások adnak Makro szinten fedezetet. Azaz, amit nem fogyasztunk el ma, azt befektetjük gépekbe és ezek majd nekünk termelnek később. Összességében tehát lehetünk optimisták és az biztos, hogy jobban járunk, mintha most elköltjük az egészet.

2/b Az előző kérdés egyik alpontjaként merül fel, hogy a termelő beruházás vajon létezik-e, ha a magánnyugdíjpénztárak főként állampapírt vesznek? A válasz egyértelműen igen. Ennek oka, hogy a mnyp-k állampapír vásárlásai megjelennek adósságként, így a piac ezzel együtt értékeli az állam eladósodottságát és éves gazdálkodását (hiány mértéke). Így az állam nem adósodhat el korlátlanul, mert nem fogják megvenni a kötvényeket egy bizonyos határon túl.

Ezzel szemben, ha a nyugdíjjárulékokat azonnal elköltjük, akkor ez nem jelenik meg hiányként és nem zavarja a piacot, tehát a mnyp-k által egyébként megvett kötvényeket valaki más megveszi. Ténylegesen tehát kb. az mnyp-k kezébe kerülő kötvények értékével többet költhetünk. (Ezért is kell Matolcsynak a pénzünk most!) Azt azonban látni kell, hogy a mostani nyugdíjasoknak kifizetett pénzek azonnal elfogyasztásra kerülnek, nem lesz belőle termelő beruházást, ez bizony hosszú távon hiányozni fog.

 

Átmenet felosztó-kirovóból tőkefedezeti alapra

 

Azt tehát láthatjuk, hogy a tőkefedezeti rendszer (egyébként ilyen működik például az USA-ban) megoldást jelenthet a nyugdíjrendszer jelenlegi problémáira. Az átmenet azonban nem egyszerű, hiszen a felosztó-kirovó rendszerben nincs semmi fedezet a nyugdíjakra.

Úgy is mondhatjuk, hogy a mai nyugdíjasok és nyugdíjhoz közel állók felé létezik egy komoly "implicit", azaz ki nem mondott adósság. Ezt ki is lehetne mondani, hiszen biztosításmatematikusok ki tudják számolni mennyi államkötvény fedezné ezeknek az embereknek a várható nyugdíjkifizetéseit, figyelembe véve az épp nyugdíj előtt állók további befizetéseit is nyugdíjas korukig. Ez egy azonban akkora összeg lenne, amit biztosan nem lehet kötvényként kinyomtatni és odaadni az állami nyugdíjbiztosítónak.

Így tehát nem tehetjük meg, hogy húzunk egy vonalat, mondván: az eddigi nyugdíjasok felé adósságunk van. A pályakezdők vagy éppen 30/35/40 év alattiak pedig magánpénztárba mennek, az eddigi befizetéseiket a magánpénztáraknak kiadjuk kötvényben, az állami rendszer nyugdíjasainak pénzére meg szintén kötvényeket adunk csak az állami nyugdíjbiztosítónak. Kész passz. (Sajna ettől hirtelen a GDP 300%-a lenne az adósságunk és holnap csődbe mennénk. A 300-at ne kérjétek rajtam számon, hasamra ütöttem.)

Megoldásként 1997-ben azt találták ki, hogy a magánpénztárat 25%-os aránnyal kezdik el. Így csak a járulékok negyede megy az új rendszerbe és ennek fedezetét sem adjuk ki kötvényben az állami pénztárnak, hanem évente "törlesztjük az adósságot" azáltal, hogy 500 milliárd Ft-ot adókból utalunk át a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerbe. Ez egy elég jó megoldás, hiszen nem keletkezik egyszerre nagy látható adósság és következetes gazdálkodással lassan le tudjuk dolgozni legalább a felosztó-kirovó rendszerben lévő "adósság" negyedét. Később hasonló módon további lépésekben tudunk eljutni akár a teljes tőkefedezeti elvhez is.

 

Persze ez a megoldás azt jelenti, hogy az egyre nagyobb számú magánpénztári tag 8%-os (ez 2%-ról indult és nőtt lassan eddig) befozetése nem használható folyó nyugdíjakra. Jelenleg ez kb. 440 milliárd Ft évente, azaz ennyit kell az adókból átcsoportosítani, ennyivel rosszabb lesz az éves hiányadat a nyugdíjrendszer átalakítása miatt, egészen addig, amíg el nem kezdődnek a magánpénztári kifizetések. Onnantól a különbség csökkenni fog és amikor az utolsó teljesen állami nyugdíjas is meghalt (remélhetőleg 120 éves korában végelgyengülésben), akkor teljesen megszűnik ez a hatás, kifizettük a beépített adósság 25%-át éves részletekben.

 

Mivel a rendszer 10 éve indult, jelenleg van körülbelül maximumon az éves hiányra vonatkozó negatív hatás, lassan elkezdődtek volna a magánpénztári kifizetések. Ugyanakkor mostanra 2,800 milliárd Ft megtakarítás fekszik a magánpénztárakban. Ez persze felkeltette a politikusok figyelmét, akiknek nagyon tetszik, hogy lehetne 2%-kal magasabb éves hiány látható adósság nélkül, illetve felszabadulna a GDP 10%-ának megfelelő forrás amit "bármire elkölthetnek". Ennek a hatását látjuk most.

Azt fontos megjegyezni, hogy a kormányzati kommunikáció, ,miszerint az a gond, hogy a 2,800 milliárd Ft államadósságot generált és erre most kamatot kell fizetni jelentős csúsztatást tartalmaz. Ugyanis pontosan látható, hogy a mnyp-k megszüntetésével nem akarják az egyenleges javítani 2%-kal, hanem éppenhogy el akarják költeni a különbözetet (meg még a 10%-ot is). Így tehát az mnyp-k nélkül ugyanannyi államadósság keletkezik, mint velük együtt lett volna, tehát nem lesz kamatmegtakarítás! (Ez valószínáleg a múltban is így lett volna!) Csak éppen kibocsáthatunk új adósságot a pénztáraknál lévő kötvények helyett. Sőt! Megkockáztatom, hogy az állam simán el fogja adni a kötvényeket a másodpiacon, tehát egy pillanatig sem fog csökkenni az adósság, sose fogják ezeket a kötvényeket bevonni.

2010/10/14

Oszt nyugdíjam miből lesz???

Kedves Vezető Elvtárs Pajtás, illetve egyszerűen Viktor avagy magyarosan Győző, esetleg családiasan Győzike á, inkább mégis dakota néven szólítanálak, hozzájuk tudom úgyis erős érzelmi kötelék fűz, tehát...

Kedves Sötét Ló!

A legújabb beszédben felvázolt csodálatos gazdasági reformtervekkel (pénzbehajtás kifejezés mond valamit?) kapcsolatban rengeteg cizellált gondolatom támadt, ám tudom az egyszerűség nagy erény, így csak egyetlen mondatban kérdeznék rá a legfontosabb dologra ami a fejemben kavarog:

Aztán nyudíjam majd miből lészen, kérdemalássan?

 

2010/10/12

Idézés, avagy isten állatkertje...

Tudtátok, hogy ha tanúként beidéznek akkor kötelesek vagytok elmenni?

 Be. 67. § sok bekezdés: ez a büntetőeljárásról szóló törvény. Szép dolgok vannak benne:

- beidézhető, akit a hatóság fontosnak gondol

- kötelező elmenni

- a hatóság felhívhatja a figyelmet, hogy az ügyre vonatkozó iratokat és azzal kapcsolatban lévő feljegyzéseit, egyéb tárgyait hozza magával.

 - Ha nem megy el, bírságolható, elővezettethető stb...

 Ez eddig jogi formaság, nem is lényeges. Az viszont elmond valamit a társadalomról is, hogy senkinek az egész neten nem tűnt fel, hogy arra nem köteles a tisztelt hatóság, hogy közölje mivel kapcsolatban hív be valakit... Innentől kezdve pedig amit lehet, azt kell is alapon a sablon szövegbe szépen beleteszik, hogy hozd magaddal a feljegyzéseidet, de nem írják meg, hogy miről :)!

 

Tekintsünk el attól, hogy alapvetően felháborít, hogy jogkövető állampolgárként is a tetszése szerint rángathat a hatóság, csak mert ők úgy érzik én rendelkezem valami információval. Nem időpontot egyeztetnek, nem adnak alternatívákat, hanem közlik, hogy márpedig érjek rá október 25-én délelőtt 11-kor kb 1 órára (garancia nincs).

Az viszont, hogy elfelejtik elmondani, hogy miről van szó, de kérik a feljegyzéseket, nem csak nem hatékony, de egyenesen röhejes! Az "eljáró hatóságnál" pedig csak az a társadalom nagyobb idióták gyülekezete, akinek az állandó hasonló levelek és ezzel kapcsolatban felgyűlő sokezer fórumhozzászólás során sem tűnik fel a logika teljes hiánya az ilyen ügyekben! (akinek nem inge ne vegye magára, vendégek úgysem kommentelhetnek)

Kulcsszavak: állatkert magyarzoo

2010/07/27

Görög népszokások 3.

A helyi népszokások sorozat legújabb részében meglepetésszerűen egy pozitív példát is felsorolok! (Az érdeklődés fenntartása érdekében nem árulom el előre, melyik lesz az.) A legelső helyi szokás ismét ékes példája annak, hogy a Görögök Dél-Európa magyarjai, vagy a Magyarok Közép-Európa görögjei (nézőpont kérdése).

Még június végén kellett elmenni a rendőrségre, ahol az itteni munkavállalási engedélyeket intézik. EU-s állampolgárként persze mind nekem, mind a cseh srácnak formalitás volt az egész, tulajdonképpen regisztráció. Ennek megfelelően nagyon nem paráztunk pláne, hogy az egészet a cég intézte egy "bejáratott" ügyvéddel. A kérdéses napon sikerült jó alaposan elkésnünk, ugyanis busszal próbáltunk odajutni, de ez kicsit később.

 

A rendőrség előtt várt minket a laza külsejű, de öltönyös ügyvéd, széles mosollyal és enyhe rosszallással a késés miatt. (Pedig a késés is helyi népszokás. Az általános vélekedés, hogy ez itt Görögország, ha 10 percet késel, akkor még nem kell aggódni sőt szólni sem, úgyse lesznek ott a többiek...) Ezek után bementünk az irodába, a papírok előkészítve, egy sötét teremben kb 10 ember letargikusan ücsörgött a fal mentén.

Az ügyvéd harsányan üdvözölte a rendőröket akik az ügyeket intézték, láthatóan mindenkit ismert és két perc múlva a papírjainkat soron kívül be is adta. Jellemző, hogy a várakozók szeme sem rebbent. Ugyancsak jellemző, hogy az útleveleinkbe valahogy a folyamat közben bekerült pár 50-es (euró)...Olajozni kell a gépezetet...

Azt hiszem a korrupció görög eredetű szó lehet, eredeti jelentése: normál ügymenet. :) Az is igaz viszont, hogy 15 perc alatt végeztünk a teljes ügyintézéssel és most van tartózkodási és munkavállalási engedélyünk. Mindenki jól járt, pár hivatalnok kapott egy kis extra pénzt azért a munkáért, amit amúgy is el kellett volna végezniük.

 

A hivatalos ügyintézés előtt és után kipróbáltam végre a helyi buszközlekedést is, amitől mindenki óvott. A buszok állítólag lassúak, állnak a dugóban, tömöttek és ráadásul meleg van rajtuk. Ehhez képest akkor és azóta is mindig légkondicionált buszokon utaztam és nagy tömeg sem volt, mellesleg dugóban sem álltam de ez inkább időzítés kérdése.

Az is furcsa az, hogy itt nem elég a megállóban állni, hanem le is kell inteni a buszt, ha fel akarsz szállni. Egyébként Kifissia (az előváros ahol lakom) főutcáján, ami a belváros felé visz, legalább 10 járat közlekedik jelentős szakaszokon párhuzamosan. Cserébe elég nehéz megállapítani, hogy melyik busz lenne jó, sőt néha 50 m eltéréssel van két megálló és más-más buszok állnak meg egyiknél és másiknál, nem is mindig van kitáblázva, hogy hol mi.

Ami igaznak bizonyult, egyrészt valami megdöbbentően lassúak a buszok. Minthogy nem álltak dugóban, így számomra utólag is rejtély vajon hogyan lehetnek ilyen lassúak. A másik probléma, hogy az egyes járatok iszonyú ritkán járnak. Ilyen szempontból kulcsfontosságú lenne tudni, hogy melyek helyettesíthetők egymással, mert ha csak egy buszra vársz könnyen fél órán túlnyúlhat a várakozás. Így sikerült elkésnünk az ügyvéddel egyeztetett találkozóról is. Végül az irodába is busszal mentünk vissza. A busz sebességéről annyit, hogy a városközpontból az irodáig gyalog 40 perc lenne az út, amit busszal 30 perc alatt sikerült megtenni. Kész szerencse, hogy legalább várni nem kellett, mert pont akkor indult, mikor odaértünk.

 

Egyébként az elmúlt időszak egyik sikerélménye, hogy megértettem a görög taxik működési elvét. Ha egy irányba mennek akkor felvesznek akár 3 utast is és sorban leteszik őket, mindenki kifizeti a saját szakaszát. Ezzel az utasoknak olcsóbb a taxi, hiszen az én célállomásom közelebb van a következő utas céljához, mint a kiindulási pont és így tovább. A taxisnak pedig cserébe csökken az üresjárata. Hmm, ezt bele kéne dolgozni az üzleti gazdaságtan esetbe :)...

 

Sok szempontból irigyelni lehet a görögök természeti adottságait. Egy ismerősöm szerint itt ha leesik egy mag, abból gyümölcsfa nő ki (vagy fűszer). Ez persze erős túlzás, hiszen az egész ország elég kopárnak néz ki, öntözés nélkül félig-meddig sivatagnak kéne lennie. Ugyanakkor számomra érthetetlen módon tényleg úgy néz ki, mint az édenkert. Úton útfélen nő a füge, narancs, rozmaring, olajfák és egyáltalán minden amit enni lehet, látszólag teljesen vadon. Még vad uborkának kinéző növény is van mindenhol az út mentén, miközben a nap ezer fokon éget, a föld poros és láthatóan kiszáradt és nyáron alig esik eső.

Ami a helyieket illeti, ők többek között a napenergia révén húznak hasznot ebből a helyzetből. (Oké, a turizmus is napenergiával működik tulajdonképpen, de most nem erről van szó.) Minden háztetőn napkollektorok vannak felállítva, hatalmas hozzájuk csatolt víztartályokkal. Igen, ahogy sejthető, a görög bojlert nyáron a nap fűti! A rendszer kiválóan működik kivéve a kevés esős napon, ugyanis az eső lehűti a levegőt, ráadásul éjszaka párolgás közben a napkollektor felületét is, így ilyenkor reggel maximum langyos víz jön a csapból. Eddig a szokatlanul nedves nyár miatt Júniusban körülbelül 5 ilyen nap volt, Júliusban 1, ennyit azért ki lehet bírni. Szóval a görög melegvíz használat nyáron CO2 semleges!

 

Az elmúlt napokban (07/24) felfedeztem a görög büszkeség egy előnyös hatását is a piacon. Mikor olyan gyümölcsöt akarok venni, aminek a minőségét nem igazán tudom megállapítani (görög és sárga dinnye), akkor egyszerűen kérek egyet az árustól. Ezek után az árus mindig gondosan választ egy jót, hiszen ha rossz lesz, akkor rossz fényt vet rá a dolog. Nagyon vicces látni, ahogy gondosan választanak nekem :). A görögdinnye vásárlása egyébként otthon nem okozna gondot, de itt valahogy más a hangja a jó dinnyének. Az a kongó hang amit otthon keresni kell, itt nem jó. Az is lehet mondjuk, hogy a piacon vásárolt dinnye általánosságban sokkal jobb, mint a szupermarket kínálata, de ha valahol akkor itt válogatás nélkül jónak kell lennie a dinnyének. Mellesleg a görög kollégákat talán érdekelné, hogy nálunk görögdinnyének hívják a karpúzi-t, majd holnap elmondom nekik.

 

Mai utolsó népszokásunk a sztrájk. Amióta kijöttem ide jellemzően hetente sztrájkolnak valamiért. Az már fel sem tűnik, ha csütörtökön nincs tömegközlekedés és esetleg a repülők sem járnak (légiirányítók). Sőt, inkább az a furcsa, hogy múlt héten volt közlekedés csütörtökön is. A kollégákkal beszélgetve szintén jellemző sztrájk terület a vasút. Ismerősnek tűnik?

Azért most hétfőn sikerült új magaslatokra lépni a helyieknek, amivel Magyarországot egyértelműen a futottak még kategóriába sorolták. Kiderült, hogy itt erős szakszervezetek működnek magán tulajdonú iparágakban is. Konkrétan sztrájkba léptek a benzin szállítók, így a benzinkutaknál hétfő hajnaltól hatalmas sorok álltak, hogy telitankolják az autót mielőtt kifogy a kutakról a benzin. Kíváncsi vagyok, hogy csütörtökig sikerül-e megegyezni, mert állítólag addig van elég tartalék a kutakon. A legolcsóbb helyeken viszont már most sincs benzin és a hatalmas sorok teljesen átlagos látvánnyá váltak a még működő kutak előtt. Most már el tudom képzelni mi lesz a világban, ha tényleg kifogy az olaj...

 

Hát, ahogy Tapsi Hapsi mondaná: Ennyi volt srácok!

Egyébként ma új módszert vezettem be a blogolásban: rövid emlékeztetőket írtam magamnak azokról a bejegyzésekről, amiket meg akarok írni. Így talán sikerül a lustaságomon úrrá lenni és többé-kevésbé hiánytalanul beszámolni mindenről idővel. Persze ezzel az időpont mind az 5 tervezett bejegyzésnél július 26 lesz, amivel azonnal el is süllyednek majd ezek a cikkek ahogy befejezem, de ez nem is akkora baj.

2010/06/25

+ / -

Plusz:

jól sikerült a brownie

17:44-re javítottam az 5200-as időmet

talán sikerült végre eltakarítani a problémákat az egyik projekt útjából

 péntek van!

 

Mínusz:

minden nap 9-7-ig dolgoztam

legkorábban 1kor kerültem ágyba

ez még mindig Görögország

Dánia is kiesett

rengeteg befejezetlen munka van, ráadásul hétfőn küldöttség...

az egyetemi dolgaimmal nem volt időm foglalkozni

 

Azért összességében nincs okom panaszra, a mínuszok többé-kevésbé apró kellemetlenségek.

2010/05/19

Ma reggeli zenei ajánlatunk...

...akkor most lejátsszuk mindazoknak akiknek még befizetési kötelezettsége van a Kinks-től a Sunny Afternoon-t:

SUNNY AFTERNOON
(07/07/1966 at #1 on charts for 2 weeks - 13 weeks on chart)

The tax man's taken all my dough
And left me in my stately home
Lazin' on a sunny afternoon
And I can't sail my yacht
He's taken everything I got
All I've got's this sunny afternoon

Save me, save me, save me from this squeeze
I gotta big fat mama trying to break me
And I love to live so pleasantly
Live this life of luxury
Lazin' on a sunny afternoon
In a summertime
In a summertime
In a summertime

My girlfriend's run off with my car
And gone back to her ma and pa
Telling tails of drunkenness and cruelty
Now I'm sitting here
Sipping at my ice cold beer
Lazin' on a sunny afternoon

Help me, help me, help me sail away
Well give me two good reasons why I oughta stay
'Cause I love to live so pleasantly
Live this life of luxury
Lazin' on a sunny afternoon
In a summertime
In a summertime
In a summertime

Ah, save me, save me, save me from this squeeze
I gotta big fat mama trying to break me
And I love to live so pleasantly
Live this life of luxury
Lazin' on a sunny afternoon
In a summertime
In a summertime
In a summertime
In a summertime
In a summertime
Kulcsszavak: adó tax

2010/03/11

Március 15-i kiáltvány

Magyarok, honfitársaim! Március 15-e alkalmából kéréssel fordulok hozzátok! Emlékezzünk a forradalom hőseire ne csak szavakkal, de tettekkel is!
Mindenki tudja, hogy március idusán az 1848-as forradalom kitörését ünnepeljük, de ennél sokkal többről van szó. A forradalom egyike volt a történelem legszebb népszavazásainak, ahol a nép kinyilvánította vágyát a szabadságra, a demokratikus átalakulásra. Azok az emberek, akik részt vettek a márciusi eseményekben és az azt követő közel másfél éves szabadságharcban életüket adták volna, sőt sokan életüket is adták, azért a szabadságért, ami ma mindenkinek alanyi joga! 1848 március 15-én az emberek nem csak annyit tettek, hogy elsétáltak egy szavazókörbe ahol tollal x-et rajzoltak egy cédulára. A forradalom résztvevői abban a tudatban vettek részt a felvonuláson, hogy azonnali vagy utólagos megtorlásra számíthatnak, akár életükkel fizethetnek a merész vélemény-nyilvánításért.
Az utókor számára megadatott a lehetőség, hogy tettekkel emlékezzen Petőfi Sándorról, Batthyány Lajosról, a 13 aradi vértanúról és a szabadságharc megannyi névtelen hőséről. Megadatott a lehetőség, hogy 4 évente szabad választásokon mondjanak véleményt, válasszanak képviselőket a parlamentbe, amelynek felállítását 1848-ban követelték ki először.

Ennek ellenére, ma 2010-ben a felmérések szerint a választásra jogosult polgárok közel fele nem akar részt venni abban a hagyományban, amelyet 1848-ban és 1956-ban is vérrel szenteltek meg hőseink. Idén ráadásul különleges napra esik a választás, április 11-én az áprilisi törvények évfordulóján tartjuk, azon a napon, amelyen törvénybe iktatták a 12-pontot, amely napon először törvény szerint jött létre demokratikus állam Magyarországon.


Honfitársaim, arra kérlek benneteket, hogy menjetek el szavazni, vegyetek részt a demokráciában, így emlékezzetek a hősökről! Kérlek benneteket, hogy mutassátok meg véleményeteket függetlenül attól, hogy kire szavaznátok. Ha senki nem szimpatikus, írjátok a szavazólapra, hogy „egyik sem”, szavazzatok magatokra vagy éppen rám (én sem indulok a választásokon). Azzal, hogy elmentek szavazni méltóképpen tiszteleghettek a forradalom emléke előtt.
 

Baráti üdvözlettel, 

James Bond

2009/11/10

Did you ever have to make up your mind...

A Lovin' Spoonful-tól annak, akit illet...

Did you ever have to make up your mind?
Pick up on one and leave the other one behind
It's not often easy, and not often kind
Did you ever have to make up your mind?

Did you ever have to finally decide?
Say yes to one and let the other one ride
There's so many changes, and tears you must hide
Did you ever have to finally decide?

Sometimes there's one with deep blue eyes, cute as a bunny
With hair down to here, and plenty of money
And just when you think she's that one in the world
Your heart gets stolen by some mousy little girl
And then you know you better make up your mind
Pick up on one and leave the other one behind
It's not often easy, and not often kind
Did you ever have to make up your mind?

Sometimes you really dig a girl the moment you kiss her
And then you get distracted by her older sister
When in walks her father and takes you in line
And says "Better go home, son, and make up your mind."
Then you bet you'd better finally decide!
And say yes to one and let the other one ride
There's so many changes, and tears you must hide
Did you ever have to finally decide

..lehet, hogy én vagyok.
Kulcsszavak: és szöveg zene

2009/09/07

Tandem avagy ép ember, ép gépből, ép ésszel... (köszi Andrew)

Ez a bejegyzés hiánypótló céllal készül. Újabban meglepően népszerű lett az ejtőernyős ugrás, mint extrém sport. Úgy alakult, hogy 3-4 barátom, ismerősöm is kipróbálta a dolgot, persze az amatőröknek fenntartott tandem verzióban, amihez csak szabadon esni kell tudni, azt meg a gravitáció el is intézi helyettünk. Mivel az időjárás enyhén szólva sem kedvezett nekem (két alkalommal is viharos idő miatt maradt el az ugrás), ezért egyre több embert zaklathattam azzal, hogy mondja el, milyen is volt az ugrás. Valahogy azonban ezek a beszámolók mindig az "óriási élmény" esetleg "rohadt jó, menni kéne máskor is" részletezettségnél maradtak.

 

Ezért aztán a mai napon, miközben végre én is kipróbálhattam a dolgot, végig igyekeztem nagyon odafigyelni arra, hogy utóbb minél pontosabban le tudjam írni az egész élményt. Remélem a következő sorok alapján már bárki el tudja dönteni, hogy akar-e ugarni.

 

Az ugrás előtt

Az ugrás előtti időszak elég egyszerű. Egy erős vászon kezeslábasba kell belebújni, majd a tapasztalt pár akivel ugrani fogunk segít felvenni a rögzítő hevedereket. A heveder nagyon hasonlít a sziklamászásban használt modellre, csak ez a teljes testet rögzíti. A derekat egy heveder fogja körbe, amiről a két lábnak két hurok lóg lefele, illetve felfelé két nagyobb hurok amibe a vállak kerülnek (elölről olyan, mint egy hátizsák pántja).  A felső részen két pánt köti össze a vállpántokat, egy a has előtt, egy a mellkas magasságában. Miután a partner meghúzta a szíjakat, kissé kaloda érzete van az egyésznek, csak a vállaknál lévő ipari erősségű (3,5 t teherbírású) karabinerek furcsák :). Fiúknak extra kockázati elemként az oktató még megjegyzi, hogy a két lábnál erős húzás esetleg rántás várható, úgyhogy ajánlott gondosan elrendezni a lábakat körülfogó hurkokat, hogy a kettő közötti szabad területre kerüljön minden olyan testrész, amit még az ugrás után is a testükön szeretnének tudni. (Ennek kivitelezése ezen a ponton nyugtalanítóan bizonytalan és a siker kérdéses. Jövőre nézve megjegyzendő: boxer alsót kerülni, a szoros sportalsónak vannak bizonyos előnyei!)

Utolsó elemként elmagyarázzák még a földön a kiugrás során alkalmazott testtartást (fejet hátrahajtva, két kézzel a vállpántba fogódzkodva, homorítva kidőlünk a gépből és a sarkunkat felhúzzuk hátra a fenekünkhöz) illetve a földetérést (két térdet felhúzva, lábat összezárva, lábfej visszafeszítve azaz nem spiccel, kézzel segítünk a nadrág térdénél lévő fülekbe kapaszkodva).

 

Felszállás

A felszállás menete érdekes, ha az ember helikopterből ugrik (én ezzel még egy extrém dolgot kipipálhattam a kipróbálandó dolgok listájáról). A jó időben 25-30 ejtőernyős és tandemugró zsúfolódik a tojás alakú helikopter-testbe. Szó szerint az ajtón is lógtak.

Az ejtőernyős ugrást egy elég furcsa helikopterből végzik, aminek a hátulja hiányzik, mintha egy tojásból kivágott volna valaki egy derékszöggel alul-hátul. Kicsit olyan, mint az akciófilmek csapatszállító repülői a nyitott hátsó rámpával, csak itt nincs alul rámpa csak a nagy üresség.

A felszállás érzése hasonlít a hullámvasút felfelé vezető útjához. Ekkor szokott eszembe jutni, hogy mekkora marha vagyok, innen már nem lehet kiszállni és egyébként is tériszonyom van. Aki ült már repülőn az tudja, hogy nagy magasságban nincs tériszony, egyszerűen irreális a dolog. Sajnos oda fel is kell jutni, ezért enyhe gyomorgörccsel próbáltam a velem szemben ülő szintén tandemugrásra készülő csinos lányra koncentrálni minél kevésbé zöld arcszínnel. Tulajdonképpen ha az ember elkerüli, hogy kinézzen az ablakon, akkor minimális a tériszony. 1000 méter magasban már ismét teljes a jókedv.

 

Ugrás

Mikor a gép már 2500-3000 méter magasan járt a tandemugróknak fel kellett kelni és a partnerük hátulról összecsatolta magát velük. Ez úgy működik, hogy szorosan egymás elé állnak és a két vállon lévő karabínert becsatolják az ejtőernyős társ vállán lévő fémkarikákba illetve szíjakkal szorosan egymás elé rögzítik a partnerek csípőjét. Ezután még vissza lehet ülni az oktató ölébe, míg elérjük a 3500-4000 méteres ugrómagasságot.

Az összekapcsolódás és a kiugrás előtt is komoly kihívás a bizonytalanul mozgó járművön felállni. Ezt kissé tovább nehezítette, hogy 190 cm-es magasságommal picit magasabb voltam az oktatónál meg a gép belmagasságánál, úgyhogy félig behajlított térdekkel kellett mozognom.

Ezután az oktatóval "mint egy négy lábú ejtőernyős" copyright Kiss Gyuri eldülöngélünk a hátsó nyíláshoz. Ekkor újabb kisebb pánik roham vesz erőt az emberen. A hatalmas nyílt tér, erős szél, hideg levegő engem őszintén szólva megijesztett kicsit ahogy közelítettünk a nyíláshoz, bár visszafordulni egy pillanatig sem jutott eszembe.

A kiugrás illetve kidőlés számomra a legrosszabb pillanat, erre nem lehet felkészülni. Egyáltalán nem hasonlít egy normál ugráshoz, amikor az ember a föld közelében ugrik fel vagy le bárhonnan. Leginkább a felső csúcspontjáról elinduló hullámvasút adja vissza ezt az érzést. Elég hülyén hangzik, de az ember ösztönösen kapaszkodna valamibe és fél elhagyni a "biztos talajt" még ha ez egy 3500 méter magasan imbolygó helikopter is. A szív megáll, összeszorul ahogy az ember érzi, hogy elveszti az egyensúlyát és g-vel gyorsulni kezd. Ezen a ponton azt hiszem a dőlés közben legalább egy pillanatra becsuktam a szemem :).

Szabadesés 

Ha már zuhanásban van az ember akkor az eredeti rettegés elmúlik. A vállpántot el lehet (sőt kell) engedni és a két kezet oldalra ki kell tenni, ez a pozíció látszik a legtöbb ejtőernyősökről szóló filmen. Ilyenkor a síterepek nagy lesiklópályáin található hosszú egyenes (golyó) szakaszok érzése köszön vissza megsokszorozva. A levegő hideg és nagyon sok van belőle. Ha az ugrás pillanatában esetleg elfelejtettél levegőt venni (én erre külön ügyeltem, mert hullámvasúti élményeimre még élénken emlékeztem), most már menni fog. A védőszemüveg ellenére érzed ahogy tépi a szél az arcodat (vicces érzés ahogy lobog az ember arca-szája). A szabadesésben 200 km/h körüli sebességre gyorsultok, de a magasság miatt ez nem félelmetes. Azért elég bizonytalan érzés az egész, néha kicsit billeg az ugró, de ezzel a partner foglalkozik. 26 mp szabadesés jutott a mai napra, 220 km/h maximális sebességig gyorsultunk.

Nyitás

Az ernyő kinyitását előbb hallod, mint érzed. A partner kinyitja  az ernyőt ami halk suhogóhanggal kinyílik, azután a hason fekvő pozícióból inga módra függőlegesbe lendültök és ha jól rögzítettek, akkor erős húzással lefékez az ernyő. (Ha nem akkor ... dehogy esel le, minden tonnákra van hitelesítve ... a kicsit lazára hagyott pántok miatt rántást éreznél de erről nincs személyes tapasztalatom, Gyuri 4000 ugrás minden rutinjával tökéletes partner volt az első pillanattól az utolsóig.)

Lelebegés

Az ernyő kinyitása után kellemes lassú ereszkedéssel nézelődve biztonságos érzésben vezet az út lefelé. Az esés élménye csak akkor tér vissza pillanatokra, ha meredekebb fordulókat vesztek. A csípőtöket összetartó hevedert ilyenkor kilazítja a partner, ami olyan érzés, mintha lejjebb engedne fél méterrel, de szól előtte úgyhogy semmi pánik. Innentől kicsit külön mozgásteretek is van, ami a biztonságos landoláshoz nem is árt. Ha lefelé lebegés közben az oktató felajánlja, hogy pörögjetek egyet, akkor persze vétek kihagyni. Ha már ennyi őrültséget bevállaltál a minimum, hogy ezt is kipróbálod, nem? Külöben is, mikor lesz legközelebb alkalom erre. Szóval a pörgés olyan, mint egy durva körhinta. Szédülés, hányinger szerepel a mellékhatások között. (Jut eszembe, ugye nem etted tele magadat előtte? Ha igen, kár volt :)...)

Landolás

 A landolás előtt a tandemugró felhúzza a lábát az előírt módon. Ha jól csinálod, akkor a partner fog talajt, majd hátra dől és így álltok meg. A segítők már a földön várnak. Szétcsatolás után te szabadon állva várhatod, hogy partnered összeszedje az ernyőt. A landolásban már semmi félelmetes vagy tériszonyos nincs. Tulajdonképpen a félelmetes dolgok (pörgést kivéve) végetértek a szabadesés rész után.

 Ez volt hát a nagy kaland. Ha valamit kihagytam volna kérdezzetek.

(u.i.: Azért az egész ugrás közben elgondolkoztam, hogy miért csinálnak ilyet az emberek. Lehet, hogy kéne egy bejegyzés arról is, hogy vajon értelmetlen macsó hülyeség ez az egész vagy valami más a motiváció. Gyuri azt mondta, hogy a szabadesésért csinálja. János az operatőr azon viccelődött később, hogy 4000 ugrás után is minden alkalommal vigyorog közben. Azt hiszem lehet ebben valami más is, ki tudja...) 

2009/07/04

megbocsátásból egyes alá

Hát, ennyi volt. Vége... A  maradék szálak is elvarrva.

Sajnálom, hogy  így végződött, hogy a normális kommunikációt se sikerült megtartani. Nem tudtam megbocsátani a legutóbbi beszólást. Azt nem tudom eldönteni, mennyire volt szándékos, hajlandó lennék elhinni, hogy nem volt tudatos. Azt hiszem megbocsátásból ma egyes alát érdemlek, de azt is csak kegyelemből. Mentségemre szolgáljon, hogy az utóbbi időben folyamatossá váltak az olyan megnyilvánulások, amelyek mintha szándékosan ellenem irányultak volna. Nem fognak hiányozni a játszmák sem, amiket naponta játszott:

A: Hogy legyen?

B. Nekem mindegy, ahogy neked jó.

A: Lehetne például... vagy---

B: Bármelyik jó.

A: Akkor mi legye?

B: Akkor legyen ---

A: Oké, de siessünk, mert én nem érek rá...

B: ???WTF???

Most majd másoknak szenved, nekem pedig nem kell tudnom róla, pláne nem kilátástalanul harcolnom ellene.

 

 

2009/07/03

Tennél-e jót?

...olyan emberrel, aki egy szavadat sem érti.

...olyan emberrel, aki folyamatosan bunkónak, műveletlennek és általánossában csekély értékűnek minősít. Gyakran nyilvánosan vagy félnyilvánosan.

...olyan emberrel aki elfogadja, de nem érti miért.

...olyan emberrel aki elfelejti és minden ellenére folyamatosan úgy viselkedik, mintha ellensége lennél.

 

Elveim szerint, ha nekem nem származik belőle hátrányom, akkor megteszem. Most azonban komoly bajban vagyok, mert elfogyóban a türelmem. Nem akarok ezzel az emberrel semmilyen kapcsolatot semmilyen szinten.

2009/04/29

Duracell

Ok, tehát én vagyok az egészséges életmóddal szórakozó, mókuskerékben élő, felszínes és érzéketlen duracell nyuszi.

But again, who cares?

2009/04/11

Leghülyébb számítástechnikai probléma ever

Hát ezt már csak megírom.

A kb. 4-5 éves laptopomat sose használtam igazán mióta megvettem. Tavaly október óta alakult úgy, hogy ez lett a fő kommunikációs eszközöm.

Két hete hirtelen elkezdett figyelmeztetni, hogy kevés a lemezterület rajta. Valóban már csak 125 mb volt üres a 32 GB-os lemezen. Kis nézelődés után "találtam" 2 GB extra helyet az irreális (a kezdeti helybőséget tükröző) módon 4GB-ra állított rendszervisszaállítás lecsökkentésével.

Ma viszont hirtelen ismét elfogyott a hely. Elkerekedő szemmel néztem, hiszen nem hogy 2GB-t nem tettem a gépre az elmúlt két hétben, de max. pár 10mb-ra számítottam. Rövid keresgélés felszabadított 300 mb-ot különböző ideiglenes file-ok törlése révén már CC-cleanerrel, de ez nyilván nem magyarázta a 2GB eltűnését.

Nyomozás indult, a könyvtárakban kerestem a 32 GB jelentős részét lefoglaló "hibát". Elég hamar elő is került. Valamiért megkattant a gépen 2004 óta fennlévő, évek óta lejárt norton antivírus. Mostanra 22 GB helyet foglalt :). Gondolom úgy érezte, hogy igazán csak ő használta ezt a gépet mióta megvan és elkezdte kisajátítani.

 

VOLT A VÍRUSIRTÓMNAK EGY SZÁMÍTÓGÉPE!

 

Persze minden jónak vége lesz egyszer, szegény nortonnak mennie kellett, újra szabad a 32 GB-ból 23,5.

2008/08/26

Mélyenszántó

"Két fél elfér egymás fölött,

minden tányért ketté török."

(Nem biztos, hogy tökéletes, de félálomban nem írtam le.)

És a kedves kedvéért egy másik fontos idézet:

"Csak kiváló minőségű csokimikulásaim vannak!"

 

Kulcsszavak: gondolatok

2008/06/22

átlátszónak érzem magam

2008/06/21

Taktikusan, taktikusan???

Az EB 2. csoportköre után négy válogatott engedhette meg magának, hogy tartalékcsapattal játsszon a harmadik meccsén. Bár fogadkoztak, hogy nincs is "B" csapatuk, azért Portugália, Hollandia és Horvátország és Spanyolország is csupa olyan játékost küldött pályára, akik addig nem játszottak

Az eredmény ismert: portugáliát megverte az addig nyeretlen svájc, a horvátok a hollandok és a spanyolok tartalékosan is győzni tudtak.

 

Két kérdés merült fel bennem:

1. A sportszerű viselkedésben vajon benne van-e, hogy egy olyan játékban, amit elvileg gólra és győzelemre játszanak, akkor is a legjobb csapatot küldöm páláyra és győzni akarok, ha nincs valódi tétje?

2.  Egy nagyon "egyben" és lendületben lévő együttes esetében valóban olyan jó ötlet-e a legjobbak pihentetése, vagy érdemesebb lenne-e kihasználni a lendületet és hagyni, hogy nőjön a magabiztosságuk és vigyázni, hogy megmaradjon a jól működő összhang?

 

Tény, hogy a horvátok csak balszerencsével estek ki, de ők se a törökök ellen futották a legjobb formájukat, a portugálok és a hollandok pedig kimondottan rosszul játszottak a nagy pihenés után.

Szerintem ez így igazságos, ha sportszerűen viselkednek, nyerhettek volna simán! Most viszont kíváncsi vagyok a spanyolokra holnap...

Kulcsszavak: sport sportszerűség

2008/05/06

Szibéria kézikönyv 231. oldal

- Milyen a szibériai WC?

- Két karó. Kapaszkodsz az egyikbe, a másikkal meg távol tartod a farkasokat.

2007/01/20

5 dolog, amit talán még nem tudtok rólam...

Hát, nem ígérem, hogy lesz 5, nem vagyok a rejtélyek embere...

 

1. Gyerekkoromban gyakran olyan mértékben elábrándoztam, hogy elfelejtettem leszállni a tömegközlekedési eszközökről, akár a végállomásig is. Mára ez vezetés közben az automata pilóta bekapcsolódásává vált. Ilyen esetekben automatikusan megyek oda, ahova leggyakrabban szoktam az adott irányban. (Pozitívum, hogy automata pilóta üzemmódban nem lépem túl a megengedett sebességet.)

2. Tanultam szolfézst (bár a tanárnő szerint időm 90%-át az afrikai szavannákon töltöttem közben, ábrándozás formájában), cimbalmozni (rémesen tehetségtelen voltam, senki nem cimbalmozik olyan merev csuklóval, mint én) és népitáncolni (Sajnos a lányok jelenléte olyan mértékben hozott zavarba, hogy képtelen voltam elfogadható teljesítményt nyújtani, így kiestem az utolsó szűrővizsgán amit a KISZ Központi Népiegyüttes valaha tartott. Bár két évvel később már a botlábú fiúknak is örültek volna.)

3. Zuhany alatt tudok a legjobban gondolkozni és imádok énekelni.

4. A szellemi munkát szivesen pihenem ki főzéssel, csak nehéz utána elfogyasztani az ipari mennyiségű kaját, ami "melléktermékként" keletkezik.

5. Tényleg vágyom a világbékére :)!

(Na jó, az 5. talán komolytalanul hangzik, úgyhogy +1. Nehezen teremtek mélyebb kapcsolatot emberekkel, így közeli barátaim száma megszámlálhatóan véges.)

Továbbadnám a feladatot, de már szinte az összes ismerősöm leírt magáról valamit, úgyhogy Lócihoz hasonlóan hagyom, hogy a többi szál fussa körbe a sarkot, végülis ahol 1 ember 5 másikat nevez meg, ott viszonylag gyorsan az egész földre sor kerülne. Azért Kikusznak tovább adom a stafétát, mert megérdemli :)! És, ha már mélyebben elgondolkoztam a dolgon, akkor Zsozsofifinek és Bejának, mert ők se kerültek még sorra!

Kulcsszavak: dolog

2006/12/14

Női kézilabda

Grrrrrr...

Kikaptunk!

Nem, mintha sok esélyünk lett volna 6-tal nyerni, de legalább elkaphattuk volna őket. Utálom az északi csapatok szőke játékosainak önelégült vigyorát amint épp bénázunk.

 

Ezennel jelentkezem stratégiai igazgatónak és pszichológusnak a női kézilabda válogatott mellé. Ha valakinek van összeköttetése ajánlhat :)!  (Ingyen is vállalom.)

Lehetetlenség, hogy évek óta nem tudjuk kihozni magunkból a maximumot, és mindig hülyeségeken úszik el az eredmény. Most is, 3 harmatgyenge ellenfél elaltatott minket a középdöntő előtt, aztán sokkot kaptunk a németektől. Dícséretes, hogy a második félidőre kicsit összekapartuk magunkat de 10-ről 7-re feljönni kevés volt. A Norvégok persze lehet, hogy idén is európabajnokok lesznek, tőlük kikapni nem szégyen és küzdöttek is a lányok becsülettel de taktikailag és lelkileg nagyon nem voltunk ott megint.

Persze ha az ellenfél egyetlen esélye egy 6 gólos győzelem, akkor ritkán könnyelmű bárki is, és ezt a szivességet a norvég csapat nem is tette meg. Azt viszont elvártam volna, hogy a gyors indításokra fel legyünk készülve! Évek óta minden tétmeccsen szétfutnak minket a norvágok, mindig ugyanúgy!!!Régen mi voltunk a gyors indítások királyai (bocs, királynői) most meg visszarendeződni sem tudunk. Így aztán keservesen feljövünk 2-3 góllal a gödörből aztán 1 perc alatt kapunk 3-at. Könnyű megverni egy olyan ellenfelet, aki lassan küzdelmesen szerez előnyt és nagyvonalú gesztussal pillanatok alatt adja el. Az elenfélnek elég a meccs azon 20 percére koncentrálni amikor épp nem vagyunk a pályán!

A másik a lelki tényező. Két dologtól kerülünk a padlóra, ha mi dobunk 2-3 gólt zsinórban, illetve ha az ellenfél teszi ugyanezt. Ha az ellenfél dob gólokat, akkor azonnal elbizonytalanodunk, ácsorgunk, rámászunk a védők falára (nem hiszem, de érzésre ilyen: alibiznek egyesek), végül pedig kínból, erőlködve dobunk... Hova máshova mint ahova leggyakrabban szoktunk, amire a kapus biztosan számít akkor már.

Ha dobunk pár gólt zsinórban, akkor persze mindez visszajöhet, de nem nálunk. Ettől ugyanis hirtelen sietni kezdünk és olyan iramot diktálunk, amit technikailag mi sem bírunk. Ez még a gyengébb ellenfelek ellen is ahhoz vezet, hogy megszakad a sorozat, egy erősebb ellenfél ebből dob két gyors indításgólt, és ismét az előző pontnál vagyunk.

Mit mondjak, a vége 31-34 oda, és nem ez a bosszantó, hanem az, hogy mindezt magunknak köszönhetjük. Lehetett volna fordítva is, és ha nem adjuk olyan könnyen a bőrünket azokban az indításokkal tarkított percekben, akkor lélektanilag is nehezebb helyzetbe hozhattuk volna az ellenfelet.  Tudom, hogy a volna nem számít, de abból a szempontból igen, hogy szeretném a következő meccsen azt látni, hogy a ki-ki meccseken isbe tudjuk darálni az ellenfelet, nem pedig mindig a mi idegeink adják fel.

Egyébként meg hajrá lányok! 

Kulcsszavak: kézilabda

2006/11/12

Hol lehet elérni itt a páciensek listáját???

2006/10/30

ÚJ HULLÁM

Ezt látni kell!

De csak lehalkított hangszórókkal!!!

 

B. 

2006/09/21

Keresztény-nemzetikommunista Polgári Magyar Autharkia

elszakadhatna magyarországtól, és lássuk ki mire megy... csak nehéz lenne leválasztani :)
B.

őszinteség

"A demokrácia azt jelenti, hogy az emberek a választásokon felhatalmazzák a kormányt, hogy az országot valamilyen irányba kormányozza."
O.V. állítólag jogász végzettségű ex-miniszterelnök

Mivel jobb ez az arcátlan rinocéroszképű hazudozó, mint bárki más, beleértve az ország börtöneiben sikkasztásért ülő köztörvényes bűnözőket is?
Elegem van, elmegyek szevezni, azokra, akiket nem szeretek, azok ellen, akiket utálok. Remek motiváció mondhatom!

2006/09/19

Népharag

Számoljunk:
Nyíregyháza 1 000 fő
Debrecen 2-3 000 fő
Szeged 1 500 fő
Budapest (turistákkal) 10 000 fő
stb...
Nincsenek ezek 50 000-en se összesen. Akkor meg mitől ilyen nagy a hangjuk? Hol van ez a zenekartól? 8 millió választó van. Ennyivel a miépet se lehetett a parlemantbe juttatni.
B.

2006/08/30

Hofi Géza for prezident :)

Mindenki, akinek sok ideje van szavazzon az M0-ás híd nevére! Jelenleg a legtöbb szavazatot a szentkorona híd név kapta, amitől rosszul vagyok annyira idejétmúlt. Én Hofi Gézát javaslom!!!(A Pató Pál híd nem lenne rossz, de az ügyről egy humorérzék híján lévő bizottság fog dönteni, tehát jó eséllyel az amerikai "hősök" mellett Pató Pál is diszkvalifikálásra kerül majd, így lesz szent korona híd az M0-ás északi átjárója.
Tehát szavazásra fel!!!
B.

2006/06/26

Szakember II.

A szomszéd felfogadott egy kertészt, hogy levágja a füvet... Kinyírta a kultúrnövények egy részét is... Ahogy erről már beszámoltam.

A történet ma folytatódott. Ezúttal közös megegyezés született arról, hogy le kell nyiratni a füvet, megfelelő instrukciók alapján, most én adhatom ki a feladatot, bár ugyanannak a vállalkozásnak. Na, gondoltam most nem lesz gond, saját magam vezettem végig a kertészt a kerten, megmutattam hova mehetnek és hova nem. (Mellesleg egy átlagos nagyságú kertet 8,000 Ft-ért vállaltak el, ami tekintve hogy max. 2 óra munka rablás fényes nappal.)
Eredmény:
A múltkori eset óta a csapadékos időnek köszönhetően kihajtott a rebarbara és a két áfonya, amit el is barrikádoztam kerítéssel és két jókora kővel, tévedések ellen.
Mire hazaértem, az utcán a lapulevelek érintetlenül álltak, viszont a két tő kékáfonya közül az egyiket tőből lekaszálták ismét, a két követ arrébdobták.
Felhívtam a srácot és elküldtem melegebb éghajlatokra. Nem tetszett neki a rendszer de a pénzt kérte, ja és a bocsánat szó nem hangzott el.
Kapok két tő kékáfonyát, kifizetem őket (szigorúan a lapulevelek eltávolítása után) és soha többé nem akarok róluk hallani.

Ha valakinek van ötlete, hogyan tarthatok életben őszig két tő áfonyát, miközben 3 hétig itthon sem leszek, az szóljon légyszi!

2006/06/12

paradoxon

Az a baj a disznóval, hogy marha nagy állat.

2006/02/23

Furcsa anonim hozzászólások

Találtam a naplómban egy anonim hozzászólást.
Gondoltam valakit kidobott a rendszer, bár a stílust furcsálltam...
Aztán kaptam még kettőt...
Döntöttem: A furcsa anonim hozzászólásokat a jövőben azonnal törlöm.
Tök jó, hogy ez az én naplóm, élvezhetem a hatalmat :D!

2006/01/22

informatikai fejlődés...?

Ezeket a sorokat az új laptopomon írom. Nem nagy szám (celeron360 alias 1,4 GHz), IBM (azaz lenovo) r50e a cég legolcsóbb terméke, de nekem azt hiszem kiválóan megfelel majd. Az viszont érdekes, hogy milyen nehezen lehetett összehangolni a vezeték nélküli routerrel, ami megosztja a netet itthon. Illetve összehangolni könnyű volt, de utána állandóan elfelejtette, hogy itt van hálózat, ha meg látta, akkor nem tudta, hogy ezen keresztül lehetne elérni az internetet.
Végül a routert is sikerült összezavarni, és az egész hálózatot (a vezetékeset is) lehetett újra beállítani. Most többé-kevésbé működik, de azért kicsit gáz, hogy a szobám két vége közötti max 3 méteres távot se tudja megbízhatóan áthidalni. A jövő technológiája???r
B.

2005/10/27

Tanácsadás
Gergő kollégám után szabadon

Munkahelyi beszélgetés este 6 után:
- Utálom, hogy már este 6 van, és még mindig itt ülünk! Külön utálom, hogy az itt ülés nem az idő múlásával fog elmúlni, hanem a munka befejezésével!
- Hát ez az! Kéne már egy rendes polgári foglalkozást találni! APEH ügyintéző, vagy valami, 8-4-ig, rendesen.
Nem normális, hogy itt ülünk és jobban aggódunk a cégekért, mint a tulajdonosaik.
Mienk a legszarabb munka a világon. Hozzánk csak azok jönnek, ahol valami baj van. Ha valahol óriási nagy sz*r van, akkor jönnek ide sírni, hogy "jaj elszúrtam, csináljátok meg"...

Hát igen, tényleg ilyen, mondhatnám csak az jöjjön tanácsadónak, aki ilyet szeret. Azért néha jelentősen frusztrálja az embert, hogy a hosszú időn keresztül elszúrt dolgokat nekünk kell állandóan rendbe tenni, jobb esetben az utolsó, rosszabb esetben az utolsó utáni pillanatban, lehetőleg tegnapra. Akkor persze mi éjszakázunk egy kicsit, elővesszük minden tudásunkat és rendet rakunk. Azért, hogy utána a tanácsaink felét ne fogadják meg és jöjjenek vissza sírni fél év múlva megint.
Talán a sziszifuszi a jó szó rá.
Persze a nagy tanácsadó cégek kissé másképp csinálják, kevésbé ügyfélcentrikusan, ami csökkenti a stressz szintjét, ráadásul mindezért legalább büntető tételnek is beillő díjakat szednek. Őszintén szólva attól tartok, hogy még a végén megértem őket. Ezektől az ügyfelektől tényleg olyan díjat kell kérni, amiért már meggondolják, hogy mikor jönnek sírni...
Na, mindegy, megyek vissza a bányába, lehet licitálni szar meló ügyben.

2005/06/02

unatkozom és munkaundorom van! Na persze kinek nincs :)!

2004/11/30

Help!!!!

Help, I need somebod! Not just anybody!
You know, I need someone! Heeeeelp!
When I was younger, so much younger than today.
I never needed Anybody's help in any way.
But now these day's are gone, I'm not so selfassured.
Now I find I've changed my mind, I've opened up the doors.
Help me if you can, I'm feeling down.
And I do appreciate you being around!
Help me get my feet back on the ground!
Won't you please help, help me!

Szükségem lenne egy múzsára!!!
Tegnapra!!!

2004/11/11

no comment

Mai mottó: Nem az az igazi, aki mellett le tudnánk élni az életünket, hanem az aki nélkül nem. Ez fogadott, mikor beléptem. Érdekes kérdés...
Azt hiszem most inkább nem foglalkozom vele, bár igazság szerint (ezt a kifejezést túl sokszor használom) mostanában attól tartok, hogy túl sok lényeges dolog van, amivel "pillanatnyilag" nem akarok foglalkozni, és helyettük egyéb dolgokkal kötöm le magam, sajnos túl sikeresen.

2004/09/29

egerentyű

Találkoztam a pincében egérkével....
az ok, hogy megette a tavalyról maradt almát, de attól tartok, most véget kell vetni ennek a kapcsolatnak, mert különben hova teszem az idei almát.
Humánus egérfogót már be is szereztem hozzá és el is helyeztem...
..de mi lesz, ha túlzottan megkedvelem egérkét?
ahogy kitettem a csapdát, épp a farakáson mászott, csini barna volt... lehet, hogy lesz új háziállatom?

2004/09/27

Bejegyzés

Ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor kis kíváncsi vagy! (Bár, végülis aren't we all...)
Amúgy meg csak azért írtam, hogy legyen valami új bejegyzés a naplómban. Nem mintha bármi történne. Igazából még az se, aminek kellene... Viszont nagy előny, hogy nem leszek vásárlásfüggő, mivel a boltok nincsenek nyitva amikor ráérek. Mondjuk ez azért néha kellemetlen, de egy megfelelő méretű mélyhűtő csodákra képes.
Mindfenkinek szép álmokat, már aki ilyenkor lustálkodik.

James

2004/05/31

looking for

I'm looking for the meaning of life, for the prefect relationship and probably above all for happiness.
Perhaps having such a headache keeps me from seeing my goals more clearly. Damned Russian Vodka!

bond©2009 Sarok.org

Search marketing