H2805121926
K2906132027
Sz3007142128
Cs0108152229
P0209162330
Sz0310172431
V0411182501

Nem értem én ezt...

2013/03/18

Kurucz Lackó

Nem vagyok nagyon képben mostanában, de azt hiszem a harmadik Sarok baba is megszületett tegnap. 3155g/53 cm, anya és fia jól vannak!
Kulcsszavak: Lackó

2011/10/03

XXVI. Spar Budapest Maraton Ekiden váltó

Hát, ez nagyszerű nap volt. Az első emberünk 12.5 km-en rengeteget küzdve-kerülgetve a mezőny végéről 5:26-os ezrekkel feljött a zöld lufiig (4 órás maraton), aztán a váltásnál persze elvesztettem őket, de a Lánchídon megláttam, 2 km-rel később pedig már ott loholtam a 30 fős bolyban, majd az utolsó 3 km-en már közvetlenül a lufik mellett, az utolsó 1km-en pedig elszakadva tőlük és előrefutva 55 perces 10km-rel váltottam. Ezután jött a 6.1 km-es szakasz, aminek az első 4 km-én még a lufival voltunk, majd nem sokkal lemaradva váltottunk a következő 4.6km-es szakaszra. Ezen 5:28-as átlagos ezrekkel ismét lehagytuk a négyórás iramfutókat, az utolsó váltásnál pedig jött a végső 9 km. Az utolsó emberünket a cél előtt 3 km-rel érte utol a zöld lufi aminek a tempóját felvéve végül együtt értek a célba nettó 3 óra 57 perces idővel.

 

A digitális emlékezetnek:

- 2011.10.02

- 10km

- 55 perc

- 5:30-as 1000m-ek átlagban

- 183-as átlagpulzus, ebből 12 perc 180 alatt, 39 perc 180 felett, 4 perc interferencia :-)

 

6 perc javulás 2 hét intenzív edzéssel, nem is rossz :-)

Kulcsszavak: futás

2011/09/26

Megérkezett a futóórám!

Meg bizony! :-)
Kulcsszavak: futás

2011/09/23

Futóóra

Egyszer talán lesz ilyenem. Illetve már Magyarországon van a GLS központban, de valamit elkeféltek az osztrákok (vagy a GLS) és ma újra be kellett diktálni a címemet. Állítólag hétfőn már jön, így viszont a teljes hétvégét pulzusszám-bizonytalanságban kell töltenem...

Kulcsszavak: futás

2011/09/20

10 km első rész

Nem is ment ma nagyon rosszul: 10.48 km 1:01:06 alatt. Innen lehet javulni, de már másfél perccel is elégedett lennék :-)

Futóedzés

Ez borzasztó, kétféle 10000 méteres edzéstervet találtam a neten:

 

- "heti 180 km edzésmunka" (12 hét)

-  "edzésterv azoknak, akik már tudnak futni 15 percet megállás nélkül és súlyfeleslegük nem nagyobb 20 %-nál" (15 hét)

 

Olyan miért nincs, hogy "két hét alatt 5 perces ezrek alá"?

 

 

2010/11/02

Kivitelezz riasztót

Nohát, ez is megvolt.

 

Azt szokták felénk mondani, hogy ha egy programkód elsőre lefordul, akkor ott valamit bizony elrontottál. Aztán néha persze kiderül, hogy egyszerűen istenverte zseni vagy, esetleg óriási mázlid volt.

 

Eljött a vasárnap, és nekiláttunk. Annyival egyszerűsödött az installálás folyamata, hogy édesapám már bekábelezte a dolgokat, ahogy és ahol azt kellett, felrakta a szirénát a falra és a szenzorokat is a helyükre. A hétvégén már csak annyi dolgunk volt, hogy bedobáljuk az akkukat a megfelelő helyekre, megcsináljuk a kötődobozt az akkutöltővel és a GSM modullal, felprogramozzuk a központot, betanítsuk a rádiós eszközöket és teszteljünk. Valahogy úgy sikerült, hogy délelőtt már minden működött, de a szirénát még nem mertük kipróbálni. Aztán mégis, csodák csodájára üvöltött és villogott tisztességgel. Aztán jöttek a hívások és az SMS-ek a központtól. Végül a szüleim kitalálták, hogy milyen jó lenne mobilról hívással kikapcsolni a szirénát, így gyors átkábelezés után ezt is lepróbáltuk. Sajnos riasztáskor a GSM modul rögtön elkezd körbetárcsázni, és csak azután lehet beszélni a fejével, miután már mindenkit elért. De ez is jobb persze, mint a semmi. Minden olyan lett végül, ahogy azt elterveztem. Nagyon jó érzés :-)

 

Ugyanitt riasztók tervezését és kivitelezését vállalja összeszokott csapat :-)

Kulcsszavak: biztonságtechnika

2010/09/08

Tervezz riasztót (V.rész)

A nyitásérzékelők

 

Hát ugye, itt már nincs sok választás. Illetve mégis. Az Elmes kétféle rádiós nyitásérzékelőt gyárt, ezek gyakorlatilag csak a hatótávolságukban különböznek. A CTX3H 50m, a CTX4H 100m elméleti hatótávval rendelkezik. Az előbbiből egy, az utóbbiból kettő kell.

CTX3H: 5000-8400/db

CTX4H: 6300-10200/db

 

Tulajdonságok CTX3H:

- állítható NO/NC kimenet

- 12 V tápfeszültség (GP23A)

- 1 év alkáli telep élettartam

- KEELOQ ugrókód

- fedélszabotázs védelem

- letiltható LED állapotjelző

- 433 Mhz, 5mW

- 6 uA nyugalmi, 15 mA adási áramfelvétel

- alacsony telepfeszültség átjelzés

 

 

Tulajdonságok CTX4H:

- állítható NO/NC kimenet

- 9 V tápfeszültség

- 3 év alkáli telep élettartam

- KEELOQ ugrókód

- fedélszabotázs védelem

- letiltható LED állapotjelző

- 433 Mhz, 5mW

- 10 uA nyugalmi, 15 mA adási áramfelvétel

- alacsony telepfeszültség átjelzés

 

Kulcsszavak: biztonságtechnika

2010/09/07

Tervezz riasztót (IV.rész)

Rádiós átjelző

 

Az első részben már eldőlt a rádiós központ típusa, ez a további eszközök kiválasztásánál kicsit meg fogja kötni a kezünket. A kompatibilitásból adódó választási lehetőségek szűkülése azonban magával hozza a döntéshez nélkülözhetetlen információk összegyűjtéséhez szükséges időtaram rövidülését, ami mindenképpen jó dolog.

Vezetékes központ esetében valamivel szélesebb a spektrum, ugyanis nagyon sok gyártó készít külön rádiós vevőt, amivel könnyedén illeszteni lehet a wireless eszközöket a központhoz. Az átjelzőknél a hatótávolság mellett érdemes figyelni biztonságra is. Az adók (vagy adó-vevő párok) alapvetően kétfajta titkosítást használhatnak: fix- vagy ugrókódosat. A fix kódos előnye az egyszerűbb kialakításból adódó alacsonyabb ár, hátránya viszont az aránylag könnyű visszafejtés. Az ugrókodós rendszerekkel kétségtelenül nagyobb biztonságban van a rendszerünk, a kijátszása nagyságrendekkel nehezebb, ha nem is egészen lehetetlen.

 

Miért kell egyáltalán rádiós átjelző? Esetünkben olyan melléképületek tartoznak a védendő ingatlanhoz, amelyekkel nincsen közvetlen vezetékes összeköttetésben, és a telepítendő szenzorok központtól mért távolsága meghaladná azok hatótávolságát (50-100m). Ilyenkor két dolgot tehetünk (ha eltekintünk a földkábelek lefektetésétől): vagy rádiós eszközöket alkalmazunk egy jelismétlő modullal, vagy vezetékes eszközöket (jelen esetben erre lehetőség nyílik) egy rádiós átjelzővel. Ez utóbbi mellett szól, hogy a a vezetékes eszközök sokkal olcsóbbak vezetékmentes társaiknál.

Az Elmes egy négycsatornás rádiós átjelző adót készített erre a célra. Az rádiós átjelző típusjelzése RP 501 T. A gyári negyed lambda hosszúságú antennával a hatótávolsága (akár) 500 méter (is lehet), illesztett Yagi antennával elérhető az 1km-es távolság is. További hatótáv növelés itt. A központ fixen a 17...20-as zónákhoz rendeli hozzá a modul négy bemenetét. Az adó fedélkapcsolója a szabotázsvédett, megbontása esetén risztást küld át a 4. csatornán.

 

Tulajdonságok:

- négycsatornás adó, 433 MHz

- 64 bites kódolás

- 9...12V tápfeszültség

- nyugalmi állapotban 17uA, adáskor 10 mA áramfelvétel

- akár 500 méteres átviteli távolság

- szabotázsvédelem

- 5 különböző üzemmód

 

Üzemmódok:

- folyamatos működés: bármely bemenet nyitása egyszeri 15 másodperces és percenként ismétlődő 1 másodperces adást indít, mindaddig, amíg a az összes bemenet helyre nem áll

- tartós átvitel: bármely bemenet nyitása egyszeri 15 vagy 40 másodperces adást indít, és amennyiben a tartós adás idejénél hosszabb ideig marad bármely bemenet nyitva, percenként ismétlődő 1 másodperces adást indít

- rádióátjátszó mód: bármilyen változás, bármelyik bemeneten tartós (15/40 másodperces) átvitelt ereedméynez a megfelelő csatornán

- ciklikus frissítésű rádióátjátszó mód: ugyanaz, mint az előző, de 80 másodpercenként kényszerített 1 másodperc hosszú adással

 

Ára: 8700...11100

 

Kulcsszavak: biztonságtechnika

2010/09/04

Tervezz riasztót (III.rész)

Tegnap megírtam egy bejegyzést, de most épp nincs hozzáférésem a szöveghez, úgyhogy jöjjön valami más.

 

A kültéri sziréna

 

A kiválasztott központ ugyan rendelkezik egy beépített 92 dB hangerejű szirénával, de egy kültéri sziréna a nagyobb hangerő mellett rendelkezik egy másik, felülmúlhatatlan előnnyel: van némi visszatartó ereje. Éppen ezért kell az ilyen szirénákat jól látható, de nehezen hozzáférhető helyre, magasan az utcaoldali frontfalra szerelni. Érdekes, hogy az Elmesnél itt is egy vezetéknélküli eszközt ajánlanak (Elmes WSS), önálló tápegységgel és akkumulátorral, ami természetesen problémamentesen illeszthető a központhoz. Egyetlen hátránya a 22000 forinttól kezdődő ára, ami az ezer forintról induló kültéri szirénákkal nem túl versenyképes. Mivel a kábelek mindenképpen padlástérben fognak futni, így a vezetékmentes kivitel jelen esetben nem szükséges kritérium. A vezetékes kínálat jelenleg valahol ezer és húszezer forintos árak között található. Az alapmodellek gyakorlatilag csak annyira képesek, hogy tápfeszültség hatására kegyetlenül szólnak. Középkategóriás társaik már beépített akkumulátorral (vagy legalább annak helyével), villanófénnyel (többnyire halógén vagy xenon), szabotázsvédelemmel és önteszttel (sziréna, villanófény, akku) rendelkeznek. A csúcskategóriás szirénák még ennél is többet tudnak: befújás, fúrás és megközelítés ellen is védettek, gyakran hosszú élettartamú LED-es villanófénnyel. Vicces, bár kétséges hatású a beépített beszédszintetizátor, aminek segítségével élőhangon szólíthatjuk fel a betolakodót távozásra.

 

Az általam válaszott típus végül a szinte mindenütt használt Signal PS-128 lett. Többmilliárd légy nem tévedhet.

 

Tulajdonságok:

- 115 dB hangerő

- 18W-os villanófény

- mikroprocesszoros öntesztelő elektronika (akku, izzó, hangszóró)

- hibariport kimenet

- késleltetett bemenetek

- szervíz bemenet

- központtól függően 2-3-4-6-8 vezetékes bekötés

- 4 mA nyugalmi áramfelvétel

- 7.2 Ah-s akkuhely

- PUR-hab kifújás elleni opció (kb. +3500 Ft)

 

 

Ára: 6600-11000

 

Kulcsszavak: biztonságtechnika

andrew911

< <


©2009 Sarok.org

Search marketing